reklama 3 v magazínu pro ženy
reklama 4 v magazínu pro ženy
reklama 1 v magazínu pro ženy
reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Čtenářský deník, díl 3.

 
celý článek | Meridene | přečteno: 10137x 2014.09.18

Objevte kouzlo dřevěných palet

 
celý článek | Bc. Eliška Střelková | přečteno: 15823x 2014.07.10

Těhotenské mýty aneb nevěřte všemu, co se povídá

 
celý článek | Admin | přečteno: 10048x 2015.09.02

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

OBOHAŤTE SVŮJ JÍDELNÍČEK O SÓJOVÝ SÝR - TOFU

 
 OBOHAŤTE SVŮJ JÍDELNÍČEK O SÓJOVÝ SÝR - TOFU

Tofu je výživná a všestranně použitelná potravina vyráběná srážením mléka ze sójových bobů. Ačkoliv se jedná o japonské slovo, původ má ve starověké Číně, kde je zmiňováno přibližně od 2. století př. n. l. Odtud se šířilo námořními plavbami do ostatních zemí a dnes se jedná o velmi populární potravinu.

 

 

Zajímavé je, že vzniklo zřejmě náhodou. I když sójové boby nepatří technicky mezi obilí, má se za to, že Číňané považovali sóju za jedno z pěti posvátných zrn spolu s rýží, pšenicí, prosem a ječmenem. Pravděpodobně tedy připravovali sóju podobným způsobem jako obilí, tedy sušením, rozemletím a vařením. Přidáním soli se nejen výsledný produkt dochutil, ale také působila jako tuhnoucí činidlo vytvářející hrudkovitou hmotu podobnou tvarohu. Tento proces je používán výrobci až do dnešní doby.

Jelikož se jedná o potravinu rostlinného původu, tofu je hojně vyhledávané vegetariány i lidmi preferující zdravý životní styl. Existuje několik druhů, např. natural (bez příchutě), uzené a marinované, česnekové, bylinkové aj.

Obsahuje řadu prospěšných látek pro naše zdraví:

  • vysoký obsah bílkovin
  • nenasycené mastné kyseliny
  • vlákninu
  • vitaminy skupiny B
  • minerální látky – vápník, železo, hořčík
  • fytoestrogeny (upravují hormonální nerovnováhu)

Výhody zařazení tofu do vašeho jídelníčku:

  • je bohaté na živiny
  • lze použít jako náhrada masa
  • jednoduchá příprava pokrmů
  • univerzální použití
  • snadno stravitelné
  • snižuje cholesterol
  • neobsahuje lepek
  • předchází vzniku osteoporózy

 

Z tofu můžete vyrobit nejrůznější pokrmy a má opravdu všestranné využití. Můžete zkusit vyrobit například majonézu, pomazánky, sladký krém, různá zapékaná jídla a nákypy nebo si udělat zdravou formu řízků či guláše. Na internetu najdete velké množství receptů s touto výživnou potravinou.

 

 

2019.04.08 | Tereza Nechvílová | přečteno: 602x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: tofu sójový sýr bílkoviny zdravá strava vegetariánství

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Prosluněné Bulharsko je hitem dovolených příštího léta

Slunce, moře, vůně dálek a dny plné odpočinku a zábavy... Také se už nemůžete dočkat dalšího léta a své dovolené u mo...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.12.10 | přečteno: 10382x

Tip na dárek pro ženy: elegantní stříbrné náušnice

Vánoce, Vánoce... ozývá se už pomalu ze všech stran, a tak je nejvyšší čas začít si dělat seznamy dárků pro všechny b...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.11.15 | přečteno: 11431x

Filmy pro každého

Kolikrát už se vám stalo, že jste měli večer chuť podívat se na pěkný film v televizi, ale dokonale jej zkazily nekon...
 
celý článek | Admin | 2015.03.13 | přečteno: 10355x

Jak dosáhnout pocitu štěstí? Začít musíte u sebe

Cítíte se unaveně a mizerně, i když se za každou cenu snažíte, abyste byla šťastná vy i vaše rodina? Možná jen moc tlačí...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2018.11.11 | přečteno: 1632x
 

Portál pro ženy