newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

OBOHAŤTE SVŮJ JÍDELNÍČEK O SÓJOVÝ SÝR - TOFU

 
 OBOHAŤTE SVŮJ JÍDELNÍČEK O SÓJOVÝ SÝR - TOFU

Tofu je výživná a všestranně použitelná potravina vyráběná srážením mléka ze sójových bobů. Ačkoliv se jedná o japonské slovo, původ má ve starověké Číně, kde je zmiňováno přibližně od 2. století př. n. l. Odtud se šířilo námořními plavbami do ostatních zemí a dnes se jedná o velmi populární potravinu.

 

 

Zajímavé je, že vzniklo zřejmě náhodou. I když sójové boby nepatří technicky mezi obilí, má se za to, že Číňané považovali sóju za jedno z pěti posvátných zrn spolu s rýží, pšenicí, prosem a ječmenem. Pravděpodobně tedy připravovali sóju podobným způsobem jako obilí, tedy sušením, rozemletím a vařením. Přidáním soli se nejen výsledný produkt dochutil, ale také působila jako tuhnoucí činidlo vytvářející hrudkovitou hmotu podobnou tvarohu. Tento proces je používán výrobci až do dnešní doby.

Jelikož se jedná o potravinu rostlinného původu, tofu je hojně vyhledávané vegetariány i lidmi preferující zdravý životní styl. Existuje několik druhů, např. natural (bez příchutě), uzené a marinované, česnekové, bylinkové aj.

Obsahuje řadu prospěšných látek pro naše zdraví:

  • vysoký obsah bílkovin
  • nenasycené mastné kyseliny
  • vlákninu
  • vitaminy skupiny B
  • minerální látky – vápník, železo, hořčík
  • fytoestrogeny (upravují hormonální nerovnováhu)

Výhody zařazení tofu do vašeho jídelníčku:

  • je bohaté na živiny
  • lze použít jako náhrada masa
  • jednoduchá příprava pokrmů
  • univerzální použití
  • snadno stravitelné
  • snižuje cholesterol
  • neobsahuje lepek
  • předchází vzniku osteoporózy

 

Z tofu můžete vyrobit nejrůznější pokrmy a má opravdu všestranné využití. Můžete zkusit vyrobit například majonézu, pomazánky, sladký krém, různá zapékaná jídla a nákypy nebo si udělat zdravou formu řízků či guláše. Na internetu najdete velké množství receptů s touto výživnou potravinou.

 

 

2019.04.08 | Tereza Nechvílová | přečteno: 31155x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: tofu sójový sýr bílkoviny zdravá strava vegetariánství

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Každý den není posvícení

Asi každá z nás to zná, občas se zadaří, že se prostě nedaří… Řada neúspěšných, bezútěšných dní za se...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.03.18 | přečteno: 30999x

Ložnice je jedním ze základů zdraví

Místo pro spánek a relaxaci by mělo být přesně takové, abyste se zdravě vyspali a odpočinuli si. Není sic...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2023.07.04 | přečteno: 1797x

Polévka je grunt

...a kdo ji nejí, ten je špunt. Tak zní známé pořekadlo, které jsem od své babičky určitě neslýchávala sama.  ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.08.04 | přečteno: 31181x

5 důvodů, proč si dávat pozor na cukr

Není nic sladšího než si po náročném dni hodit nohy na stůl a dát si něco sladkého. Všechny samozřejmě dobře víme, pr...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2014.07.31 | přečteno: 30884x
 

Portál pro ženy