newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

OBOHAŤTE SVŮJ JÍDELNÍČEK O SÓJOVÝ SÝR - TOFU

 
 OBOHAŤTE SVŮJ JÍDELNÍČEK O SÓJOVÝ SÝR - TOFU

Tofu je výživná a všestranně použitelná potravina vyráběná srážením mléka ze sójových bobů. Ačkoliv se jedná o japonské slovo, původ má ve starověké Číně, kde je zmiňováno přibližně od 2. století př. n. l. Odtud se šířilo námořními plavbami do ostatních zemí a dnes se jedná o velmi populární potravinu.

 

 

Zajímavé je, že vzniklo zřejmě náhodou. I když sójové boby nepatří technicky mezi obilí, má se za to, že Číňané považovali sóju za jedno z pěti posvátných zrn spolu s rýží, pšenicí, prosem a ječmenem. Pravděpodobně tedy připravovali sóju podobným způsobem jako obilí, tedy sušením, rozemletím a vařením. Přidáním soli se nejen výsledný produkt dochutil, ale také působila jako tuhnoucí činidlo vytvářející hrudkovitou hmotu podobnou tvarohu. Tento proces je používán výrobci až do dnešní doby.

Jelikož se jedná o potravinu rostlinného původu, tofu je hojně vyhledávané vegetariány i lidmi preferující zdravý životní styl. Existuje několik druhů, např. natural (bez příchutě), uzené a marinované, česnekové, bylinkové aj.

Obsahuje řadu prospěšných látek pro naše zdraví:

  • vysoký obsah bílkovin
  • nenasycené mastné kyseliny
  • vlákninu
  • vitaminy skupiny B
  • minerální látky – vápník, železo, hořčík
  • fytoestrogeny (upravují hormonální nerovnováhu)

Výhody zařazení tofu do vašeho jídelníčku:

  • je bohaté na živiny
  • lze použít jako náhrada masa
  • jednoduchá příprava pokrmů
  • univerzální použití
  • snadno stravitelné
  • snižuje cholesterol
  • neobsahuje lepek
  • předchází vzniku osteoporózy

 

Z tofu můžete vyrobit nejrůznější pokrmy a má opravdu všestranné využití. Můžete zkusit vyrobit například majonézu, pomazánky, sladký krém, různá zapékaná jídla a nákypy nebo si udělat zdravou formu řízků či guláše. Na internetu najdete velké množství receptů s touto výživnou potravinou.

 

 

2019.04.08 | Tereza Nechvílová | přečteno: 113x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: tofu sójový sýr bílkoviny zdravá strava vegetariánství

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak začít sportovat a přitom se nezničit X – jednoduché posilování

Když pracujete od rána do včera, studujete a máte hluboko do kapsy, či se z jakéhokoliv jiného důvodu nedostanet...
 
celý článek | Eliška Anna Kubičková | 2014.09.15 | přečteno: 9846x

Co pro mě znamená štěstí?

Co je štěstí? V životě pro mě štěstí v různých obdobích znamenalo různé věci. ...
 
celý článek | Ing. Šárka Spáčilová | 2014.03.04 | přečteno: 10859x

Bydlení v paneláku, hluční sousedi

Až do svých dvaceti tří let jsem vždy bydlela v domě se zahradou. Když jsme s manželem ( v té době ješ...
 
celý článek | Meridene | 2014.12.18 | přečteno: 10403x

Svět bez stížností? Může být, rozhodně bez těch zbytečných!

„Potkali jsme nepřítele. Jsme to my sami.“ Tak zní jeden z citátů použitých v knize Svět bez stížností. Je to opravdu do...
 
celý článek | Renata Petříčková | 2017.12.02 | přečteno: 1747x
 

Portál pro ženy