reklama 1 v magazínu pro ženy

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

OBOHAŤTE SVŮJ JÍDELNÍČEK O SÓJOVÝ SÝR - TOFU

 
 OBOHAŤTE SVŮJ JÍDELNÍČEK O SÓJOVÝ SÝR - TOFU

Tofu je výživná a všestranně použitelná potravina vyráběná srážením mléka ze sójových bobů. Ačkoliv se jedná o japonské slovo, původ má ve starověké Číně, kde je zmiňováno přibližně od 2. století př. n. l. Odtud se šířilo námořními plavbami do ostatních zemí a dnes se jedná o velmi populární potravinu.

 

 

Zajímavé je, že vzniklo zřejmě náhodou. I když sójové boby nepatří technicky mezi obilí, má se za to, že Číňané považovali sóju za jedno z pěti posvátných zrn spolu s rýží, pšenicí, prosem a ječmenem. Pravděpodobně tedy připravovali sóju podobným způsobem jako obilí, tedy sušením, rozemletím a vařením. Přidáním soli se nejen výsledný produkt dochutil, ale také působila jako tuhnoucí činidlo vytvářející hrudkovitou hmotu podobnou tvarohu. Tento proces je používán výrobci až do dnešní doby.

Jelikož se jedná o potravinu rostlinného původu, tofu je hojně vyhledávané vegetariány i lidmi preferující zdravý životní styl. Existuje několik druhů, např. natural (bez příchutě), uzené a marinované, česnekové, bylinkové aj.

Obsahuje řadu prospěšných látek pro naše zdraví:

  • vysoký obsah bílkovin
  • nenasycené mastné kyseliny
  • vlákninu
  • vitaminy skupiny B
  • minerální látky – vápník, železo, hořčík
  • fytoestrogeny (upravují hormonální nerovnováhu)

Výhody zařazení tofu do vašeho jídelníčku:

  • je bohaté na živiny
  • lze použít jako náhrada masa
  • jednoduchá příprava pokrmů
  • univerzální použití
  • snadno stravitelné
  • snižuje cholesterol
  • neobsahuje lepek
  • předchází vzniku osteoporózy

 

Z tofu můžete vyrobit nejrůznější pokrmy a má opravdu všestranné využití. Můžete zkusit vyrobit například majonézu, pomazánky, sladký krém, různá zapékaná jídla a nákypy nebo si udělat zdravou formu řízků či guláše. Na internetu najdete velké množství receptů s touto výživnou potravinou.

 

 

2019.04.08 | Tereza Nechvílová | přečteno: 31425x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: tofu sójový sýr bílkoviny zdravá strava vegetariánství

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Zájem o online prodej potravin zůstává i po rozvolnění

Pandemie covid-19 zcela zásadně změnila naše nákupní chování. I ti, co nakupovali přes internet již téměř vše, k nákupu ...
 
celý článek | Nina Albertová | 2021.06.17 | přečteno: 31388x

Mlsání je hřích? Se zdravými přírodními sladidly nikoli!

Taky občas rádi mlsáte? A míváte potom výčitky? Není proč! Existují i zdraví prospěšná sladidla s nízkým glykemi...
 
celý článek | Alice Drápal Audyová | 2013.03.22 | přečteno: 31382x

Čtenářský deník, díl 3.

Slíbila jsem Vám svůj čtenářský deník na pokračování a slib se snažím dodržet, a abych se tady nevypisovala zbytečně ...
 
celý článek | Meridene | 2014.09.18 | přečteno: 31392x

Proč darovat zážitky?

Vyhlídkové lety, masáže, romantické pobyty…zážitkové dárky jsou vždy elegantním řešením jakéhokoliv výročí. Ja...
 
celý článek | Nikol Mohoritová | 2015.05.20 | přečteno: 31402x
 

Portál pro ženy