reklama 1 v magazínu pro ženy

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

OBOHAŤTE SVŮJ JÍDELNÍČEK O SÓJOVÝ SÝR - TOFU

 
 OBOHAŤTE SVŮJ JÍDELNÍČEK O SÓJOVÝ SÝR - TOFU

Tofu je výživná a všestranně použitelná potravina vyráběná srážením mléka ze sójových bobů. Ačkoliv se jedná o japonské slovo, původ má ve starověké Číně, kde je zmiňováno přibližně od 2. století př. n. l. Odtud se šířilo námořními plavbami do ostatních zemí a dnes se jedná o velmi populární potravinu.

 

 

Zajímavé je, že vzniklo zřejmě náhodou. I když sójové boby nepatří technicky mezi obilí, má se za to, že Číňané považovali sóju za jedno z pěti posvátných zrn spolu s rýží, pšenicí, prosem a ječmenem. Pravděpodobně tedy připravovali sóju podobným způsobem jako obilí, tedy sušením, rozemletím a vařením. Přidáním soli se nejen výsledný produkt dochutil, ale také působila jako tuhnoucí činidlo vytvářející hrudkovitou hmotu podobnou tvarohu. Tento proces je používán výrobci až do dnešní doby.

Jelikož se jedná o potravinu rostlinného původu, tofu je hojně vyhledávané vegetariány i lidmi preferující zdravý životní styl. Existuje několik druhů, např. natural (bez příchutě), uzené a marinované, česnekové, bylinkové aj.

Obsahuje řadu prospěšných látek pro naše zdraví:

  • vysoký obsah bílkovin
  • nenasycené mastné kyseliny
  • vlákninu
  • vitaminy skupiny B
  • minerální látky – vápník, železo, hořčík
  • fytoestrogeny (upravují hormonální nerovnováhu)

Výhody zařazení tofu do vašeho jídelníčku:

  • je bohaté na živiny
  • lze použít jako náhrada masa
  • jednoduchá příprava pokrmů
  • univerzální použití
  • snadno stravitelné
  • snižuje cholesterol
  • neobsahuje lepek
  • předchází vzniku osteoporózy

 

Z tofu můžete vyrobit nejrůznější pokrmy a má opravdu všestranné využití. Můžete zkusit vyrobit například majonézu, pomazánky, sladký krém, různá zapékaná jídla a nákypy nebo si udělat zdravou formu řízků či guláše. Na internetu najdete velké množství receptů s touto výživnou potravinou.

 

 

2019.04.08 | Tereza Nechvílová | přečteno: 31366x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: tofu sójový sýr bílkoviny zdravá strava vegetariánství

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Nestárnoucí české stavebnice, které budou bavit i vaše děti

Jsou hračky, které prostě nestárnou. Bavily nás, někdy už i naše rodiče a budou bavit i naše potomky. Právě mezi ně p...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.11.20 | přečteno: 31366x

Zdánlivě bezvýznamné zlozvyky. Pozor na ně, škodí vám

Zdánlivě bezvýznamné, drobné zlozvyky, o kterých ani nevíme. Ty že nám mohou škodit? Je to tak. Zkuste si začít všímat t...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2020.12.03 | přečteno: 31354x

Erotická masáž jako způsob uvolnění a relaxace

Masáže v Rabbit Hall Vám dají možnost prozkoumat svou sexualitu a spojit se svým dlouholetým partnerem, jak fyzicky...
 
celý článek | Admin | 2021.03.22 | přečteno: 31351x

Cuketa. Zdravá sezónní plodina, kterou si snadno vypěstujete

Kdo by neznal cuketu. Zeleninu, která na první pohled připomíná okurku, ale řadí se mezi tykvovité plodiny. Snadno si ji...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.02.26 | přečteno: 31369x
 

Portál pro ženy