reklama 1 v magazínu pro ženy

OBOHAŤTE SVŮJ JÍDELNÍČEK O SÓJOVÝ SÝR - TOFU

 
 OBOHAŤTE SVŮJ JÍDELNÍČEK O SÓJOVÝ SÝR - TOFU

Tofu je výživná a všestranně použitelná potravina vyráběná srážením mléka ze sójových bobů. Ačkoliv se jedná o japonské slovo, původ má ve starověké Číně, kde je zmiňováno přibližně od 2. století př. n. l. Odtud se šířilo námořními plavbami do ostatních zemí a dnes se jedná o velmi populární potravinu.

 

 

Zajímavé je, že vzniklo zřejmě náhodou. I když sójové boby nepatří technicky mezi obilí, má se za to, že Číňané považovali sóju za jedno z pěti posvátných zrn spolu s rýží, pšenicí, prosem a ječmenem. Pravděpodobně tedy připravovali sóju podobným způsobem jako obilí, tedy sušením, rozemletím a vařením. Přidáním soli se nejen výsledný produkt dochutil, ale také působila jako tuhnoucí činidlo vytvářející hrudkovitou hmotu podobnou tvarohu. Tento proces je používán výrobci až do dnešní doby.

Jelikož se jedná o potravinu rostlinného původu, tofu je hojně vyhledávané vegetariány i lidmi preferující zdravý životní styl. Existuje několik druhů, např. natural (bez příchutě), uzené a marinované, česnekové, bylinkové aj.

Obsahuje řadu prospěšných látek pro naše zdraví:

  • vysoký obsah bílkovin
  • nenasycené mastné kyseliny
  • vlákninu
  • vitaminy skupiny B
  • minerální látky – vápník, železo, hořčík
  • fytoestrogeny (upravují hormonální nerovnováhu)

Výhody zařazení tofu do vašeho jídelníčku:

  • je bohaté na živiny
  • lze použít jako náhrada masa
  • jednoduchá příprava pokrmů
  • univerzální použití
  • snadno stravitelné
  • snižuje cholesterol
  • neobsahuje lepek
  • předchází vzniku osteoporózy

 

Z tofu můžete vyrobit nejrůznější pokrmy a má opravdu všestranné využití. Můžete zkusit vyrobit například majonézu, pomazánky, sladký krém, různá zapékaná jídla a nákypy nebo si udělat zdravou formu řízků či guláše. Na internetu najdete velké množství receptů s touto výživnou potravinou.

 

 

2019.04.08 | Tereza Nechvílová | přečteno: 31440x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: tofu sójový sýr bílkoviny zdravá strava vegetariánství

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak vybrat bundu do chladného počasí i pro plnoštíhlou postavu?

Zima ještě zdaleka nekončí a vy jste pořád nenarazila na tu pravou bundu do chladného počasí? Výběr v obchodech s obleče...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2022.02.02 | přečteno: 31669x

Potrava pro duši: Excelentní kniha terapie lidské duše

„Naslouchejte své brokolici a ona vám řekne, jak ji máte sníst,“ no tak to je citát použitý v této k...
 
celý článek | Renata Petříčková | 2016.08.05 | přečteno: 31400x

Hledání jara

Aprílové výlevy počasí se u nás v minulých týdnech vyřádily dosyta a jsou snad nenávratně pryč. Meteorologové slibují...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.04.10 | přečteno: 31392x

Letní grilování: Menu z grilu 4.díl

Chystáte se o nadcházejícím víkendu rozžhavit svůj gril? Ať už máte gril na dřevěné uhlí nebo plynový, pochoutky z&nb...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.07.20 | přečteno: 31391x
 

Portál pro ženy