newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Slávky na víně

 
 

Jediné, co není pro slabší povahy, je příprava na přípravu a myšlenka, že budete vlastně čistit a vařit živého živočicha.

Naprostým začátkem všeho, hned po nákupu (např. v Makru, nebo Ocean48), je mušle přebrat a vyčistit. Hned v úvodu vyhodíme mušle, které jsou poškozené (děravé) a mušle, které jsou otevřené a na poklepání nereagují tím, že se zavřou (ty jsou s největší pravděpodobností mrtvé).

Potom se nevyhneme tomu, že budeme muset každou mušli zvlášť vzít do ruky a kartáčkem očistit a potom se s ní poprat. Doslova, z většiny mušlí bude čouhat chuchvalec čehosi (trávy, řasy), kterou si chudák mušle nestihla dojíst, než byla odlovena. A tenhle zbytek stravy je potřeba z lastury a „tlamičky“ mušle vytáhnout. Uděláme to tak, že uchopíme mušli za špičatější konec a „trávu“ budeme táhnout směrem k oblejšímu. Sílu, kterou budete táhnout, si musíte vyzkoušet sami, chce to trávu vytáhnout, ale nepřetrhnout. Protože mušle jsou mrchy a pokud se vám nepodaří vytáhnout na první pokus a trávu zatrhnete, mušle ten zbyteček, který se budete snažit uchopit, abyste mohli pokračovat, vcucne do lastury a už se k němu nedostanete. Ale i tak to není žádná tragédie, maximálně skřoupnete nějaké zrnko písku při konzumaci ;)

Teď máte to nejhorší za sebou, hodinu čištění a přetahování, při které se ozývají různé zvuky a mlaskání všech zúčastněných (vás i mušlí). A teď už k samotnému vaření.

Co budeme potřebovat:

  •          1 až 2 kila živých slávek
  •          Olivový olej
  •          Šalotku
  •          Česnek
  •          Bílé víno (asi deci a kousek)
  •          Kapku vývaru
  •          Sůl a pepř
  •          Petržel, a klidně chilli (čerstvé)

Všeho tak nějak přiměřeně

Očistíme šalotku a česnek a nakrájíme je (šalotku na větší kousky, česnek třeba na plátky, kdo chce i nadrobno krájené chilli), vhodíme do rozpáleného oleje, lehce orestujeme a zalijeme bílým vínem, já nechávám víno hodně vyvařit a přilévám vývar (přeci jen tím krmím děti). V hrnci je tak centimetr a půl tekutiny a do té vysypeme slávky. Osolíme, opepříme a opatrně promícháme a přiklopíme poklicí (hrnec je lepší široký a nízký). Vaříme tak 5 až 6 minut (já zasypu petrželkou až těsně před koncem). Během vaření budou pod pokličkou mušle krásně pukat, jak se budou otevírat.

Při servírování na talíř ještě zkontrolujeme, jestli nezůstala nějaká mušle zavřená (tu nekompromisně vyhodíme). Nakrájíme čerstvou bagetku, vrhneme se na tu dobrotu, mušle vylupujeme pomocí půlky lastury a v tom úžasném sosíku máčíme bagetu….

 

A klidně v únoru a na Moravě ;)

Dobrou chuť

| přečteno: 30122x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Slávkyreceptmušle na víně

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Přemýšlíte, jak oživit design svého interiéru? Panely Rocko jsou skvělá volba!

Designové velkoformátové panely Rocko dodají styl vaší koupelně, obývacímu pokoji, nebo kuchyni, dokonce i v k...
 
celý článek | Nina Albertová | 2022.05.10 | přečteno: 30154x

Rozhovor s kapelou Queenie

  Rozhovor s Michaelem Kluchem, frontmanem skupiny Queenie. Dne 22.3. bude mít v Domě kultury koncert kapela...
 
celý článek | Andrea Sýkorová | 2013.03.16 | přečteno: 30134x

Aneta (27): Trápí mě přítelova žárlivost

S přítelem jsem se seznámila před půl rokem. Od začátku se mnou chtěl trávit každou volnou chvíli a mě se to nejdřív líb...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.02.14 | přečteno: 30193x

Ryzce: kuchařka i fotoatlas prvotřídní kvality

Je to báječný dárek pro houbaře, výborná kniha pro každého, kdo se zajímá o zdraví a pro ženy brilantní kuchařka. Kni...
 
celý článek | Renata Petříčková | 2015.11.02 | přečteno: 30079x
 

Portál pro ženy