newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Heřmánek pravý: Univerzální bylinka do každé rodiny

 
Heřmánek pravý: Univerzální bylinka do každé rodiny

Heřmánek je rozšířenou bylinkou, kterou zná prakticky každý. Možná právě proto se ani nezabýváme tím, co nám tato všestranná léčivá rostlinka může nabídnout. Obsažené látky totiž prospívají celému lidskému tělu. Použít jej můžete i pro své čtyřnohé kamarády a na zahrádce vypadá velmi dobře.

 

Rumánek, kamilka nebo marunka

Heřmánek pravý je ozimá (na podzim vyklíčí a na jaře dále roste) jednoletá rostlina. Lidově se jí říká například rumánek, kamilka nebo marunka. V lidovém léčitelství je známá dlouhá léta a minimálně stejně dlouho je využívána i v kosmetice.

Heřmánek poznáte podle bílých květů se žlutými středy, které příjemně voní. Rostlina je vysoká až 50 centimetrů a lodyha je holá. Kvete od června do září. Zaměnit ji můžeme s heřmánkem římským či nevonným, které jsou také léčivé nebo se rmenem rolním, který však nemá podobné účinky.

                                                                

Pěstování a sběr heřmánku

Pokud se vydáte hledat heřmánek do volné přírody, tak se poohlédněte po rumištích nebo na okrajích různých polních cest. Roste běžně i u větších silnic nebo železničních tratí, zde však rostliny nesbírejte kvůli možnému znečištění. Vyhledejte nedotčené stanoviště, které není ani blízko větších polí – opět kvůli kontaminaci.

                                                               

Pokud si chcete heřmánek vypěstovat svůj vlastní, vysévejte jej do lehké a nehnojené půdy (nejlépe hlinitopísčité), jakmile teploty přesáhnou 13°C. Ideální stanoviště je slunečné a chráněné před větrem. Heřmánek pravý je náchylný k přelití a preferuje menší množství zálivky.

Sběr nastává od června a trvá až do podzimu, kdy postupně vykvétají jednotlivé květy. Ihned po rozkvětu uštípněte kvítky a odstraňte z nich přebytečnou stopku. Matečnou rostlinu nelikvidujte, protože vám může dát další květy. Sušení probíhá ve stínu při teplotách 35 - 40 stupňů. Správně usušený heřmánek je bílý se zeleným kalichem a příjemnou vůní. Hnědý heřmánek byl sušen při vysoké teplotě a není jej vhodné dále používat.

                                                                

Léčivé účinky heřmánku

V lidovém léčitelství nenajdete oblast, kde by se heřmánek neuplatnil. Má zklidňující účinky na mysl, podporuje spánek a zlepšuje jeho kvalitu. V zimních měsících podporuje imunitu a bojuje proti chřipce a nachlazení.

Uplatní se také při žaludečních a střevních zánětech, protože zklidňuje i trávicí trakt. Ve vyšších dávkách je slabě projímavý, takže jej lze využít jako šetrné projímadlo. Uleví vám také od svalových bolestí či křečí.

                                                                

Samostatnou kapitolou jsou léčivé účinky při zevních obtížích. Hojivé obklady pomohou na rány. Pleťová voda s heřmánkem dodá pleti lesk a jas. Hodí se také na přírodní zesvětlení blonďatých vlasů.

2024.05.18 | Jana Brandtlová | přečteno: 337x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: heřmánek bylinky léčivky léčivé vlastnosti čaj pěstování heřmánku sběr heřmánku zahrada

 
archiv

Nejzajímavější články

 

RYCHLÁ POMOC PŘI POTÍŽÍCH SE SKVRNAMI

Co si budeme povídat, skvrny v domácnosti zkrátka nechceme. Ať už na koberci, pohovce, oblečení a dalších různých částec...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2020.01.16 | přečteno: 30426x

V Brně otevřel dobrodružný park Šmoulové – Magický svět

Taťka Šmoula dorazil i se svou početnou šmoulí rodinou do Brna. V pátek 10. března přivítal první návštěvníky Pavilonu C...
 
celý článek | Admin | 2023.03.21 | přečteno: 30518x

Mýty o vánočních tradicích: Kde se vzaly naše typické české Vánoce?

Blíží se nejkrásnější svátky v roce a všechny ulice září ozdobami a voní dobrou náladou. Zároveň si ovšem nejde nev...
 
celý článek | Lea Kubová | 2021.12.21 | přečteno: 30256x

Srpen očima pranostik

Mají v dnešní době ještě pranostiky nějaký smysl? Je v éře plné sofistikovaných předpovědí, numerických modelů m...
 
celý článek | Katka Mikulášková | 2015.08.05 | přečteno: 30352x
 

Portál pro ženy