newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Na břehu jezera. Román, který jde do syrovosti lidského srdce

 
Na břehu jezera. Román, který jde do syrovosti lidského srdce

Román, který  osloví ženy, které se někdy setkaly s problémy tak ryze intimně ženskými, že je snad ani nelze sdílet s nikým jiným než se ženou. Od zneužití, po násilí až po fakt, že se musíte dívat na to, jak vám před očima chátrá osoba závislá na lécích a alkoholu. Jak se mění její charakter, osobnost, její reakce… jak vypadá žena milující někoho, kdo jí právě svým výbuchem žárlivosti málem přivedl do hrobu?

 

Jak bolí zlomená žebra, jak bolí rekonvalence? Na břehu lochnesského jezera to není jen o trojici mladých lidí, kteří přišli hledat proslulou příšeru a dostát tak – v době války mi toto slovo jistě odpustíte – malicherným egoistickým závazkům své rodiny. Kde je to jeden paličák vedle druhého… Ale je to především velmi příjemně spletený příběh o především psychologickém vývoji hlavních postav.

Skotské drsné prostředí i válečný stav dělají z prostředí, ve kterém se celý příběh odehrává, zvláštně temně rudou atmosféru plnou dusivých obav, ale o to ryzejších lidských citů, pokud si je ovšem zasloužíte. V tomhle hostinci na kraji jezera Lochness nikdo nic nedostane zadarmo. A to nemluvíme jenom o jídle a noclehu. Madeline je víceméně odsouzena k tomu, aby zde strávila mnohem víc času než její dva společníci (její manžel a jeho kamarád), a tak se příběh odehrává především tady. Tady a ve vzácných chvilkách na Madelininých toulkách panstvím. Tam jsem se rozplývala, protože skotská příroda, i celé to porovnání tehdejších lidí, života, drsného života navíc ještě velmi ovlivněného válkou, je na knižních stránkách nesmírně přitažlivé. Vtahuje do děje a ještě tím víc pak vystupuje syrovost a dokonalá psychologická studie hlavních postav.

Madeline a její manžel Elis se znemožní na silvestrovském večírku roku 1944 před celou filadelfskou společenskou smetánkou a Elisův otec mladému páru za trest omezí přísun peněz, který je pro ně jediným příjmem. Mladík si usmyslí, že otcovu ztracenou přízeň znovu získá, pokud dokáže to, co se jeho otci před mnoha lety nepodařilo. Musí „ulovit“ proslulou lochneskou příšeru. Maddie se společně s ním a jejich nejlepším přítelem Hankem neochotně vydá přes Atlantik, navíc v době války, a svůj bezpečný svět nechává za sebou. Trojice se ocitne v zapadlé vesničce na Skotské vysočině, kde místní nemají pro privilegované vetřelce nic než opovržení. Potraviny jsou na příděl, panuje nedostatek paliva a klepání pošťáka může věštit tragickou zprávu.  Přesto si Maddie drsný půvab a nenápadné kouzlo skotské krajiny zamiluje.  Postupně se seznamuje se dvěma mladými ženami a život jí ukáže, že je svět větší a emočně bohatší, než si kdy myslela…, tolik anotace knihy.  Většina knihy je o vývoji jejich manželství, je o postupném zamilovávání si tamního způsobu života, o drsném, a často na těle i na duši bolavém zážitku, jednoho vedle druhého, jakým k tomu dochází. Prozření bolí. Teplé slovo poté o to víc hřeje. Odhaluje pravé povahy lidí. Reakce ve stresu, v tlaku, ve válečném stavu. Nejen ve válce, která zuří kolem, ale hlavně v jistém válečném presu, který panuje v duši každého.

Na břehu jezera je kniha, kterou si s něhou uložíte do knihovničky a jednoho dne ji předáte své dceři. Snad i s touhou, tichou touhou, aby nikdy neprožila ani náznak toho negativního, co v ní je. Ale aby si třeba užila ten krásný jeden malý erotický okamžik, který autorka tak něžně a vášnivě zpracovala. Doufám, že podobně jako její předchozí bestseller Voda pro slony, bude i tento zfilmován. Námětů a hlavně hereckých příležitostí je v nich dost. A tohle budou muset být hodně dobří herci.

O autorce

Sara Gruenová (nar. 1969) je americká spisovatelka kanadského původu. Na svém autorském kontě má celkem čtyři romány.  Třetí z nich, poprvé vydaný v roce 2006, se stal mezinárodním bestsellerem a pod názvem Voda pro slony vyšel i v češtině. V roce 2011 se dočkal filmové adaptace. Její knihy byly přeloženy celkem do čtyřiačtyřiceti jazyků a na celém světě se jich prodalo přes deset milionů výtisků. Spisovatelka žije v Severní Karolíně s manželem, třemi syny, spoustou koček, psů, koní a ptáků a nejmlsnější kozou na světě.

Vydalo nakladatelství Argo, 2016, www.argo.cz

2016.05.30 | Renata Petříčková | přečteno: 30034x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Sara Gruenová Na břehu jezera bestseller Voda pro slony válka lochnesská příšera alkohol léky Skotsko

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Buďte krásná, už napořád!

Zaručené recepty, které vám pomohou udržet těžce vydřenou figuru do plavek i v trendy jarním kabátě! ...
 
celý článek | Andrea Sýkorová | 2013.03.12 | přečteno: 30029x

Domácí sametové likéry pro slavnostní chvíle

  K Vánocům patří kromě cukroví a dobrého jídla i skvělé pití. Také neodoláte sametově jemným sladkým likérů...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.12.16 | přečteno: 30509x

ZIMNÍ SVATBA

Plánujete svatbu a přemýšlíte, jak ji udělat odlišnou a nezapomenutelnou? Co takhle uspořádat svůj velký den v z...
 
celý článek | Aneta Vlkanová | 2014.01.05 | přečteno: 30119x

Trnitá cesta k miminku

Život přináší každému z nás mnoho radosti, ale i různá trápení. Narození dítěte obvykle bývá naším nejšťastnějším dne...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.11.12 | přečteno: 30091x
 

Portál pro ženy