newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Acrojóga

 
Acrojóga

Baví vás sport a chtěli byste vyzkoušet něco nového a netradičního? Možná právě acrojóga by mohla být tím pravým sportem pro vás. Můžete ji provozovat společně s partnerem a mimo to si také zpevníte a vytvarujete postavu. 

 

Co je acrojoga?

Pojem acrojóga není v České republice ještě tolik populární, takže mnoho lidí o ní dosud neslyšelo. Více se s ní můžete setkat v zahraničí, kde je brána již jako běžný sport. Acrojoga se zrodila okolo roku 2003 v USA a od té doby doputovala i do Evropy. V základě je acrojóga spojení akrobacie a jógy. Nelekejte se slova akrobacie, nejedná se o žádná velká akrobatní čísla. Nicméně se očekává, že jste alespoň trošku ve fyzické kondici a že už jste někdy dříve cvičili. Pokud jste již vyzkoušeli klasickou jógu či powejógu, tak budete mít jistou výhodu. Jak jsem již zmínila, tento sport je ideální pro páry, protože všechny cviky se cvičí ve dvou.

Jak probíhá cvičení?

Po řádném protáhnutí, zahřátí a rozcvičení se přechází k samotnému nácviku. Vždy se vychází ze základní polohy, kdy partner leží na zádech a drží vás na nohou a rukách. Vaším úkolem je zpevnit tělo a udržet rovnováhu. Tato pozice se nazývá pták (bird) a můžete ji vidět na fotografii dole. Z této základní pozice se provádějí další jednotlivé cviky. Na druhé fotce vidíme pozici low bow (luk), na třetí pozici throne (trůn).

Co potřebujete na acrojogu?

Velkou výhodou je, že nejsou žádné speciální pomůcky, které byste museli kupovat nebo nosit. Acrojóga se dá provozovat téměř všude, kde je rovný povrch. Trénovat lze v tělocvičně i venku v přírodě. Na acrojógu si vezměte pohodlné sportovní oblečení, nejlépe legíny nebo kraťasy. Obvykle se cvičí bez bot.

Jak se naučit acrojogu?

Pokud se rádi učíte nové věci, tak je možné zkusit různé cviky i sám. Je možné si stáhnout aplikaci do telefonu, která ukazuje přehled pozic a cviků. Také na youtube můžete najít jednotlivá videa s jednoduchými návody, a zvolit si tak cviky podle své úrovně. Pokud byste spíše preferovali dohled profesionála, v mnoha městech se pořádají lekce a kurzy acrojógy, kam se můžete přihlásit buď s partnerem nebo sami.

Acrojóga je skvělá pro zpevnění těla. Při cvičení zapojujete soustavně všechny svaly v těle a učíte se ovládat své tělo a také zlepšuje psychické zdraví. Je to aktivita vhodná i pro partnera, která se může stát společným koníčkem a zpestřením. 

 

2018.01.11 | Petra Zápotočná | přečteno: 30252x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: acrojóga sport zdraví

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Tanec je chemie! Nově vypsané taneční kurzy na jaro!

Vánoce jsou za dveřmi a většina tanečních škol už zeje prázdnotou. Proto je čas si dát pauzičku a odpočinout si. Ale ...
 
celý článek | Radka Lišková | 2012.12.22 | přečteno: 30137x

4 důvody, proč vyrazit na dovolenou v obytném voze

Toužíte po nezapomenutelné dovolené? Udělejte své rodině radost a naplánujte jedinečnou cestu napříč zajímavými místy...
 
celý článek | Admin | 2016.03.31 | přečteno: 30112x

Zajíc v pytli 1. - LADYBOX

Ne každý zajíc v pytli je špatný zajíc a já se rozhodla, že vám představím pár těch milých zajíců, ze kterých bu...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.07.04 | přečteno: 30126x

Akné - jak zatočit s nepříjemnými pupínky?

Akné je spojováno především s obdobím puberty. V této životní etapě se bouřlivě projevuje hormonální činnost a obličej p...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.09.10 | přečteno: 30137x
 

Portál pro ženy