newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Severní Šumava

 
Severní Šumava

Šumava je jedním z nejoblíbenějších cílů nejen tuzemských turistů už mnoho let. V současné situaci, kdy mnoho Čechů zrušilo své dovolené v zahraničí, tak na Šumavu zavítalo ještě více lidí. Tato oblast je však tak velká a nabízí tolik krásných zážitků, výhledů a možností, jak strávit svou dovolenou, že zcela jistě nebudete litovat, když na Šumavu navštívíte.

 

Šumava se rozděluje na několik částí, a to konkrétně na severní, centrální, jižní Šumavu a na podhůří Šumavy. V tomto článku se zaměříme na první zmiňovanou oblast - tedy severní Šumavu.

Pokud se sem chystáte poprvé, určitě nemůžete vynechat nejčastější turistické cíle, kterými jsou Černé a Čertovo jezero, rozhledna Pancíř a Špičák, a také můžete přejet hranici a již v Bavorsku navštívit nejvyšší horu Šumavy Velký Javor (Großer Arber) spolu s jezerem Großer Arbersee. Samozřejmě je zde mnohem více možností, co vidět a kam se vydat, zaměřme se ale na ty tradiční.

Čertovo a Černé jezero

Tato dvě krásná ledovcová jezera se nachází jen zhruba dva kilometry od sebe, a proto doporučuji v rámci jednoho výletu navštívit obě. Stačí se držet žluté turistické trasy nazvané, jak jinak, jezerní okruh. V blízkosti Černého jezera naleznete i vodopád Černá strž, který je velmi nenápadný, od cesty takřka zarostlý stromy a keři. Pokud však budete pozorně poslouchat třpytivé šumění vody, nemůžete ho minout. Dojeďte autem k turistickému rozcestníku Špičák - sedlo, kde krásně zaparkujete a můžete vyrazit k jezerům. Pokud máte malé děti či dokonce děti v kočárku, od špičáckého sedla vede krásná tříkilometrová silnice přímo k Černému jezeru. Ostatní trasy jsou poměrně kamenité a často z kopce do kopce. Na fotce vidíte Čertovo jezero.

Rozhledna Špičák

U Špičáku ještě chvíli zůstaneme. Když přejedete kousek k turistické značce Špičák - sportovní areál, dostanete se ke spodní stanici lanovky. Ta vás vyveze až na vrchol, kam si to můžete i vyšlápnout, ale to převýšení je velmi značné, takže doporučuji si spíše užít výhledy ze čtyřsedačkové lanovky. Navíc máte v rámci jízdenky na lanovku vstup na výhlídkovou věž, která se nachází na vrcholu. Pokud vyšlapete více než 120 schodů, otevře se vám nádherný výhled na takřka celou Šumavu i její bavorskou část. A to za to stojí. 

Rozhledna Pancíř

Stejně jako na rozhlednu na Špičáku si na tu pancířskou také můžete vyjet lanovkou, tentokrát jednomístnou. Cesta k vrcholu je však mnohem příjemnější a tak doporučuji zvážit pěší výšlap. Půjdete lesní i asfaltovou cestou, ve stínu i na sluníčku a hlavně v krásné a klidné přírodě. Moc lidí tam nepotkáte. Jako odměnu si na vrcholu můžete dát třeba pivo nebo točenou limonádu. Dalším bonusem je opět skvostný výhled a možnost vyfotit se v rámu otevřených dveřích s anglickým nápisem Miluji Šumavu. Je to trochu kýč, ale krásný. 

Velký javor a Velké javorské jezero

Pokud si toužíte oprášit svou němčinu a trochu si zašprechtit nebo německy neumíte ani slovo, určitě si zajeďte těch pár kilometrů přes hranice k nejvyšší hoře Šumavy, tedy Velkému Javoru (německy  Großer Arber). Zde se můžete vyvézt krásnou kabinkovou lanovkou až na vrchol, kde si to ještě můžete vyšlápnout o pár výškových metrů a pokochat se nádherným výhledem. Z parkoviště u Javoru je to pak 4 kilometry příjemnou procházkou k Javorskému jezeru (viz fotka), na jehož břehu se nachází bavorská restaurace, kterou naprosto doporučuji. Je velká šance, že zde potkáte českou servírku (stejně jako my), která vám jídla přeloží a doporučí to nejlepší. Guláš a císařský šmorn byl prostě božský. 

To jsou tedy ta nejznámější místa na severní Šumavě, která stojí za navštívení. Samozřejmě, že jich je tam mnohem více, ale vybrala jsem pro vás ty opravdu typické. Tak doufám, že jsem vás namotivovala si na severní Šumavu zajet a projít si tato krásná místa a trasy vlastníma nohama. 

 

 

2020.08.06 | Markéta Zuziaková | přečteno: 30138x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Severní Šumava příroda Čertovo jezero Černé jezero

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Aplikace na mobil, které vám usnadní život!

Moderní technologie jdou stále dopředu a my jsme svědky jejich rychlého vývoje. Pokud jste zastánci těchto technologií, ...
 
celý článek | Petra Zápotočná | 2018.04.25 | přečteno: 30110x

Proč jsme na jaře unavení?

V létě je moc teplo na příliš velkou aktivitu, na podzim nás přemáhá podzimní splín, v zimě se nejraději choulíme dom...
 
celý článek | Nikol Mohoritová | 2017.04.26 | přečteno: 30124x

Andělské tarotové karty. Něžná kniha pro ženy

Karty ryze pro ženy? Nejsem si tak úplně jistá, ale těžko bych na druhou stranu zase hledala muže, který by se celý z...
 
celý článek | Renata Petříčková | 2015.11.27 | přečteno: 30061x

Kouzelná levandule: Jaké obrazy s jejím motivem lze sehnat?

Znáte levandule? Aby ne, vždyť se jedná o květiny, které se pěstují velmi často. Dulenka či levandule, jak zní lidové ná...
 
celý článek | Admin | 2019.03.17 | přečteno: 30375x
 

Portál pro ženy