newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Už zase jedeme bomby proti chřipce

 
Už zase jedeme bomby proti chřipce

Možná vám přijde, že o „zaručených prostředcích“ proti chřipce a nachlazení už bylo řečeno vše. Jen jsme ještě nikdy nenosily roušky, což je možná škoda. Chřipkových epidemií by určitě bylo méně.

 

Nicméně letos se chřipky příliš neobáváme, protože největší strach nám nahání koronavirus. Každopádně, tak jako tak platí, že chřipka i Covid-19 jsou virové infekce a s jakoukoli infekcí si nejlépe poradí ten, kdo má silnou imunitu. Proto je na místě imunitu zocelit a my vám poradíme jak.

Pro imunitní systém je nový nejen koronavirus, ale také každoroční chřipka!

Chřipkové viry mutují a jsou každý rok trochu jiné. Covid-19 je virus úplně nový. Ale pro náš imunitní systém jsou nové obě nemoci. Minulou mutaci chřipky si nepamatuje a potýká se s ní jako se zcela novou infekcí. Zkrátka s touto konkrétní chřipkou nemá žádné zkušenosti, kterých by mohl při zvládání virózy využít.

                                                               

 

Pokud se nemůžeme spolehnout na imunitní paměť, musíme vsadit na takzvanou nespecifickou imunitu, která zasahuje proti všem patogenům.

Jak na nespecifickou imunitu?

Odborníci zdůrazňují, že nespecifická imunita „roste“ 3 až 5 týdnů. To v praxi znamená především to, že je potřeba začít ji posilovat s dostatečným časovým předstihem a nečekat až do chvíle, kdy už na sobě příznaky nemoci začnete pociťovat.

Rady typu: když onemocníte, nasaďte megadávky vitaminů a jste z toho venku, jsou slušně řečeno úplně mimo. Takhle to totiž nefunguje.

Před zahájením „podpůrné terapie“ se poraďte se svým lékařem nebo v lékárně. Je potřeba zohlednit vhodnost zvolených léčivých a dalších přípravků a předejít případným chybám v kombinacích léků, například interakci s přípravky, které již užíváte na nějaký specifický zdravotní problém.

Co v lékárně nakoupit ještě dnes?

Podle farmaceutů je pro podporu nespecifické imunity především dobré užívat vitamin D, betaglukany, zinek a selen. Onemocnění chřipkou i novým koronavirem se můžete bránit i tehdy, kdy už se virus dostal do vašeho těla. Chce to ale využít v rámci podpůrné i symptomatické léčby, například silných účinků lékořice hladké, hořce drsného a výtažků z pelargónie.

Vitamin D

Zajímavou skutečností je, že pouze 1 % populace v ČR má dostatek vitaminu D, přitom studie jasně prokazují vliv jeho nedostatku na snížení obranyschopnosti organismu. Je nezbytný pro aktivaci bílých krvinek, které rozpoznávají infikované buňky a ničí je.

                                                                

Zinek

Tento minerál má výrazné antioxidační účinky důležité k ochraně lidských buněk a buněčných membrán před poškozením volnými radikály. Jeho nedostatek znamená velké oslabení imunity, protože právě díky zinku se imunitní buňky množí. A to je v případě napadení organismu infekcí nutné pro rychlou a účinnou obrannou reakci.

Zbavte se zánětů a zbytečných kil navíc

Samotné polykání podpůrných látek bohužel nemusí být dostačující. Pro zvýšení obranyschopnosti je dobré udělat i některé další podstatné kroky. Při přípravě na období akutních virových onemocnění, a to včetně Covid-19, se určitě zaměřte i na následující. Snažte se doléčit všechny chronické záněty, které zbytečně zatěžují imunitní systém. Pokud trpíte záněty zubů, prostaty či třeba zánětem močových cest, soustřeďte své síly hlavně na jejich léčbu.

                                                                

 

A pokud již dlouho odkládáte hubnutí, neodkládejte ho už ani o jediný den! U obézních lidí se totiž děje to, že umírající tukové buňky vyvolávají mírný, ale chronický zánět a aktivizují tak protizánětlivé látky. Ty se pak, laicky řečeno, nemohou plně soustředit na řešení celkových infekcí.

Hubnutí ale pomáhá i v dalších ohledech. Jestliže shodíte pár kil, zlepší se celkový metabolismus. A není důležité, kolik zhubnete, ale že tento proces nastartujete. A to za to určitě stojí.

Jak vidíte, protichřipkové „bomby“ rozhodně nejsou jen o otužování se a čaji s medem a citronem. Začít můžete například tím, že paradoxně vitamin C není tím nejdůležitějším, na čem svůj boj s virózami postavit.

 

 

2020.12.10 | Jana Brandtlová | přečteno: 30090x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: chřipka viry imunita

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Radka (34): Nevím si rady se synem, chytil se špatné party

Mému synovi je teprve 12 let, ale puberta s ním už pořádně cloumá. Jsem na něj sama, jeho otec se o něj nikdy nezajímal....
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2020.12.30 | přečteno: 30280x

Letní grilování: Menu z grilu 3.díl

Ryby a mořské plody jsou zdravé a chutné, mnoho lidí je má ale spojené jen s dovolenou a pobytem u moře. Nedovolí v...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.07.08 | přečteno: 30075x

Dnešní doba přeje ezoterice

Za posledních 30 let došlo k obrovskému posunu v tom, po čem lidé touží. V 90. letech byla na prvním místě dovolená na K...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2020.08.30 | přečteno: 30234x

Depilovat, epilovat, odchlupovat??

Od rané puberty v pravidelných intervalech (od jednoho holení k druhému) přemýšlím nad chlupama… Celou dobu si...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.05.09 | přečteno: 30189x
 

Portál pro ženy