Nepřehlédněte
Quiche aneb slaný koláč na tisíc a jeden způsob
Hledáte zdravé cukroví na Vánoce? Vyzkoušejte recepty z vánoční paleo kuchařky
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Rakytník - proč je tak zdravý a jak jej využívat
Vzácné složení v každé bobulce
Rakytník je nejvýznamnější asi pro svůj vysoký obsah vitamínu C, který je dokonce 10x větší než u pomeranče. Kromě něj se v rakytníku nachází 7 dalších vitamínů (A, B, D, E, F, K, P), 24 různých minerálních látek a stopových prvků, 18 aminokyselin, množství antioxidantů, třísloviny, nenasycené mastné kyseliny a serotonin.
Rakytník je velice oblíbený především pro svůj pozitivní vliv na obranyschopnost organizmu a kardiovaskulárním systém, odbourávání škodlivých a toxických látek z těla, léčebné účinky při popáleninách, omrzlinách, opruzeninách, akné a ekzémech. Dále má antibiotické účinky, odstraňuje záněty z dýchacích cest (inhalací), snižuje vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, používá se při zánětu močových cest, stimuluje jaterní činnost, zklidňuje a uvolňuje napětí z těla, působí proti stresu a velký význam má také v kosmetickém odvětví.
Rakytníkový olej pro zdraví i krásu
Rakytník lze využít v mnoha různých formách. Asi nejznámější je rakytníkový olej, který můžete zakoupit v prodejnách zdravé výživy, nebo si ho doma vyrobit. Rakytníkový olej není sice lék na všechno, ale pomáhá téměř celému organismu lépe fungovat. Také jeho použití na krásu přinese výborné výsledky. Zvyšuje pružnost pokožky, omezuje tvorbu vrásek, při drobnějším poranění pokožku hojí bez jizev. Pokud máte suché vlasy, vmasírujte si pár kapek rakytníkového oleje, hydratuje je a zůstávají po něm lesklé a sametové. Olej je také dobrým kosmetickým prostředkem na masáž.
Připravte si domácí rakytníkovou šťávu
Neméně známý je rakytníkový čaj, sirup, med, pálenka nebo smoothie. Pokud máte příležitost, můžete si rakytník nasbírat a udělat domácí šťávu, která se přes zimu rozhodně neztratí.
V odšťavňovači vymačkáme šťávu z plodů, nalijeme do plastových nádobek, dobře uzavřeme a dáme zamrazit. Během zimy si postupně otvíráme krabičku po krabičce, a tak máme zaručený přísun vitaminů. Nádobku vytaženou z mrazáku po dobu užívání skladujeme v lednici. Šťávu si můžeme i přisladit, ovocným nebo hroznovým cukrem, agáve sirupem či medem.
Velmi dobrou zprávou je také to, že u rakytníku zatím nebyly objeveny žádné nežádoucí účinky, takže si ho může pravidelně dopřávat každý.
Až budete příště přemýšlet o nějakém léku například při nachlazení, zkuste se nejprve zamyslet nad přírodní alternativou a vzpomenout si, co všechno dokáže tato rostlina. Někdy opravdu stačí málo k tomu, aby vám bylo lépe, i kdyby to měl být třeba jenom rakytníkový čaj.
Poslat článek
Tisk
Štítky: rakytník, zdraví, podzim