newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Milujete kuskus nebo bulgur? Zkuste je obměnit za slzovku – je vhodná i pro celiaky

 
 

Jaké má slzovka benefity pro zdraví

Jak už jsme zmínili, slzovka je plnohodnotná potravina. Obsahuje sacharidy, bílkoviny, ale i tuky. Mimo toho obsahuje značné množství minerálních látek a vitamínů ze skupiny B. Je vhodnou přílohou pro celiaky a dobře se tráví. Skvělá je také jako pomocník při odhleňování při respiračním onemocnění. A v případě, že máte vysoký cholesterol nebo trpíte vysokým krevním tlakem, zařaďte tuto potravinu do jídelníčku pravidelně. 

                                                                

Oblíbená není pouze u nás, ale i v asijské kuchyni, kde je považována za královnu příloh. Dokáže totiž přirozeně posílit slezinu, plíce, ledviny a také játra. A pokud vaše dítě nebo i vy trpíte na časté rýmy či kašel, slzovka dokáže podpořit imunitní systém. Pochutnat si a ještě mít imunitu jako skála, je jistě skvělé.                                                                

Pro krásnou pleť

Slzovka dokáže pomoci i s problematickou pletí. Čistí střeva, bojuje s akutním i chronickým zánětem a přispívá k mladistvé a zdravé pleti. Zkuste si z této suroviny připravit pleťovou masku. Výhodou je, že si slzovku můžete vypěstovat na své zahradě. Jedná se o nenáročnou rostlinu připomínající bambus. Dopřejte jí pravidelnou a bohatou zálivku, a klidně i písčitou půdu, není nikterak náročná.

                                                                

Kolik ji sníst?

Můžete si ji dopřát každý den, ale pozor na její množství. Bohatě postačí hrst této pochoutky. Má totiž odvodňovací účinky a při nadměrné konzumaci může způsobit vysychání sliznic a pokožky. Pro děti se doporučuje od tří let a množství byste pro ně měli o polovinu snížit. A jak ji vlastně využít? Jednoduše. Dopřejte si ji jako samostatnou přílohu nebo ji smíchejte například s rýží. Dále ji můžete využít jako zavářku do polévky, k zahuštění omáček, ale i do müsli či kaše.

Nebo znáte i jiný způsob, jak tuto pochoutku využít?

 

| přečteno: 30557x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: kuskus, bulgur, slzovka, celiakie, zdravé potraviny, zdravá strava, trávení, cholesterol, imunita

 
archiv

Nejzajímavější články

 

PROČ JE DOBRÁ SKOŘICE NEJEN O VÁNOCÍCH?

Skořice není jen oblíbené vánoční koření s nezaměnitelnou vůní, ale taktéž se jedná o léčivou látku. Koření, které ...
 
celý článek | Kateřina Lulková | 2018.12.13 | přečteno: 30459x

Něco o Tarotu

Je to sada 78 karet skládající se z 22 karet Velkých Arkán a 56 karet Malých Arkán (Arkánum = tajemství). Používá se ...
 
celý článek | Jitka Rázková | 2014.02.05 | přečteno: 30435x

Utrácejte jen tolik, kolik opravdu chcete

Většina žen nakupování a chození po obchodech prostě miluje. Jak dokázaly i výzkumy, pro nás ženy je nakupování čin...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.06.24 | přečteno: 30573x

Co všechno umí moderní pračky?

Jestli ve vaší domácnosti ještě pořád perete v pračce, kterou jste si pořídila, když jste se stěhovali do společného byd...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.10.02 | přečteno: 30572x
 

Portál pro ženy