newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Quiche aneb slaný koláč na tisíc a jeden způsob

 
Quiche aneb slaný koláč na tisíc a jeden způsob

Letní večery jsou naprosto ideální dobou k odpočinku, vždyť relax potřebuje v těchto horkých dnech snad každý z nás. Nabízí se osvěžující večeře s partnerem, sraz s vašimi blízkými nebo třeba pozorování hvězd. V každém případě jistě neuškodí si u toho něco „zobnout“. Co říkáte? Už jste ochutnali quiche?

 

 

 

 

Možná jste se i vy rozhodli využít prodloužený víkend pro dlouho plánovanou návštěvu přátel. Kromě skvělé party a bezvadné nálady budete zřejmě potřebovat společnost dobrého pití a samozřejmě také jídla. Jedině tak se akce zaručeně vydaří.

Zkuste upéct quiche – slaný koláč, který zasytí jako vydatná teplá večeře nebo zajímavá obměna svátečního oběda, zastudena zachutná jako vynikající občerstvení na zahradní párty a bude zároveň překrásnou ozdobou vašeho prostřeného stolu.

Quiche sem, quiche tam

Máte-li v oblibě slané pečivo, quiche vám jistojistě také přijde k chuti. Jde o tradiční francouzský slaný koláč – tedy vlastně plát jednoduchého těsta pečený nejčastěji ve známé kulaté formě s vlnitým okrajem, plněný různými náplněmi. Světoznámý je lotrinský slaninový koláč Quiche Lorraine nebo alsaský cibulový koláč. Quiche má ale velmi mnoho přenesených podob a příchutí, plnit ho lze v podstatě vším možným podle vaší chuti – špenátem, tuňákem, lososem, cuketami, houbami, uzeným masem, šunkou, slaninou, sýrem nebo třeba riccotou s rajčaty. Fantazii se v tomto případě meze nekladou. Vyzkoušejte, která z variant vám nejvíc zachutná. 

 

    

 

Jaké těsto?

Klasická hmota, která je podkladem pro quiche, se skládá z hladké mouky a másla (v poměru zhruba 2:1), špetky soli a několika lžic vody. Pokud máte v plánu koláč odlehčit nebo ozdravit, můžete použít buď mouku špaldovou a do těsta přidat více vody, nebo vyzkoušet tvarohovou variantu.

 

Tradiční těsto

250 g hladké mouky

125 g másla

špetka soli

3 lžíce vody

 

Celozrnné těsto (hodí se na cibulový koláč)

300g celozrnné špaldové mouky

125 g másla

špetka soli

asi 10 lžic vody

 

Tvarohové těsto

300g hladké mouky

75 g másla

100 g tvarohu

2 lžíce vody

 

Jak dál?

U všech tří druhů těsta platí v podstatě stejná pravidla přípravy. Všechny ingredience důkladně propracujeme a vznikne nám hladká hmota, kterou odložíme do chladu odpočinout. Těsto zpracováváme nejlépe den dopředu, aby se přes noc dobře uleželo. V den pečení zchladlé těsto vyválíme na pomoučeném vále na výšku asi půl centimetru a ořízneme podle velikosti formy. Tu stačí pouze lehce vytřít olivovým olejem, vyložit ji pomoučeným těstem a na několika místech ho propíchat vidličkou, aby se při pečení nenafukovalo. Ze zbylých odřezků pak dotvarujeme okraje formy pomocí vidličky a dáme na několik minut předpéct do dobře vyhřáté trouby (200 stupňů). Mezitím si připravíme náplň, a to nejčastěji tak, že v pánvi zpracujeme hlavní součást tak, jak jsme běžně zvyklí - například orestujeme cibuli, špenát nebo houby. V jiné nádobě si nachystáme směs na zálivku – rozšleháme 3 vejce s 1 smetanou, ochutíme pepřem, podle chuti můžeme přidat strouhaný sýr. Po předpečení navrstvíme na těsto náplň, zalijeme vaječnou směsí a dáme dopéct dozlatova. Po upečení necháme alespoň mírně zchladnout, aby se koláč zpevnil a byl pěkný na řezu.

 

  

 

Máte naspěch?

Chcete péct quiche a tlačí vás čas? Stíháte stěží rychlou náplň "co dům dal", ale těsto nikde? Nebyly bychom ženy, kdybychom nedokázaly takovou situaci vyřešit. Ano, tušíte velmi správně - podklad pod quiche můžete bez problémů nahradit hotovým listovým těstem, chlazeným těstem na koláč nebo přímo těstem na quiche, které je již v mnoha marketech k dostání a najdete ho v oddělení mezinárodní kuchyně. Jen pozor, listové těsto má přece jen vyšší obsah tuku, tudíž je potřeba dobře zvážit složení a množství použité náplně. Koláč by se mohl nasáknout tukem, rozmočit a rozpadnout. A to by byla neskutečná škoda!

 

 

Vyzkoušejte pečení slaného koláče a podělte se, bez které chuti se váš quiche neobejde. Máte tip na jedinečnou náplň? Sem s ní!

 

 

Image courtesy of Apolonia, nuchylee, piyato at FreeDigitalPhotos.net a vlastní archív

 

2015.07.04 | Kateřina Pořízová | přečteno: 14320x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Quiche listové těsto těsto na slaný koláč

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Nová dimenze nakupování bot

  Tak já nevím, je to vážně tak těžké...jít do obchodu a nic nekoupit?? Nebo to jen já odcházím z domova s m...
 
celý článek | Andrea Sýkorová | 2013.03.11 | přečteno: 11880x

Seriál o grilování: 3. díl – Grily na dřevěné uhlí jsou nesmrtelnou klasikou

Co se vám vybaví, když se řekne letní grilovačka? Nejspíš žhnoucí oheň a vůně grilovaných lahůdek mísící se s ko...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.05.05 | přečteno: 11882x

Umět prohrát

       Málokdo umí prohrávat, přiznám se, že i já nerada prohrávám. Ale bohužel prohry ...
 
celý článek | Zuzana Ditzelová | 2014.07.26 | přečteno: 11751x

Módní teplíčko pro vaše nohy

Něco nám právě šeptá, že je správný čas obout své nožky do tepla. Ano, jsou to teploty pod bodem mrazu, které vidíme ...
 
celý článek | Nikola Liduchová | 2015.12.08 | přečteno: 13774x
 

Portál pro ženy