newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Tipy, jak na nevzhledné kruhy pod očima a bolest očí

 
Tipy, jak na nevzhledné kruhy pod očima a bolest očí

Co s kruhy pod očima, které se objeví ihned po probuzení? Vstáváte s bolavýma očima? Nebo vás oči začnou pálit po příchodu do práce? Příčin může být mnoho. Prach, vítr, klimatizace, práce na počítači… Naštěstí jsou tu rady, jak si od podobných potíží ulevit.

 

Od určitého věku začíná být pro většinu z nás ranní pohled do zrcadla tvrdou zkouškou. Hlavně tmavé kruhy pod očima na kráse nikomu nepřidají. Vznikají tehdy, když v oblasti kolem očí dojde k omezení průtoku krve, což se navenek projeví tmavší pokožkou.

Kruhy pod očima ale nejsou jen důsledkem nevyspání, na vině může být zakouřené prostředí, každodenní vysedávání u počítače, opakované opalování nebo časté návštěvy solária. Dokonce je může způsobit nedostatek tekutin nebo strava chudá na vitaminy a minerály, zejména nedostatek železa.

Této nepěkné záležitosti se ovšem dá poměrně účinně bránit a bojovat s ní, například tím, že změníte některé návyky nebo omezíte určité činnosti.

                                                                                                                              

Rychlý relax a osvěžení

Zkuste například střídavý pohled. Zhruba na 2 až 3 vteřiny se podívejte na nějaký předmět na svém stole, a ihned poté se zahleďte oknem do dáli. Tento nenápadný a účinný cvik byste měly provádět alespoň 2 minuty.

Výborně také funguje oční gymnastika. Jde vlastně o přirozenou masáž, která zlepšuje látkovou výměnu v očních partiích a příznivě ovlivňuje zrak.

Rychle zamrkejte, koukněte se nahoru a dolů, doleva a doprava, úhlopříčně v obou směrech, zakružte očima na jednu i na druhou stranu, a nakonec znovu rychle zamrkejte. Každý pohyb zopakujte 10krát. Mezi jednotlivými sériemi cviků si dejte vždy malou pauzu a oči na 10 vteřin zavřete.

V kanceláři mrkejte rychleji

Podrážděné oči, pálení a řezání, pocit, jako by vám pod víčky uvízl písek, to jsou typické příznaky takzvaného suchého oka. Dnes jde vlastně už o civilizační chorobu. Příčinou bývá hlavně klimatizace a upřený pohled do PC, kdy často úplně zapomínáme mrkat. Z očí se pak vypařuje slzný film, který je normálně chrání před vysycháním.

                                                                

Použijte jednoduché a účinné řešení v podobě zvlhčujících kapek dřív, než se vám „rozjede“ otok víček, bolest, slzení, světloplachost nebo hnisavý výtok. V tomto případě vyrazte rovnou k lékaři.

Věnujte svým očím náležitou péči

Vychlazená lžíce a další vychytávky

Někdy se ale černým kruhům nevyhnete, ať děláte, co děláte. Zkuste pro boj s nimi pár domácích triků.

  • Vyndejte si z mrazáku kostku ledu, přiložte ji na postiženou oblast a jemně masírujte.
  • Nebo použijte polévkovou lžíci, kterou dáte předem na pár minut zchladit do lednice, případně do mrazáku. Lžící pak zakryjte celé oko a vydržte.
  • Také si můžete připravit studenou oční lázeň tak, že do umyvadla napustíte studenou vodu, ponoříte do ní celý obličej a chvilku budete ve vodě intenzivně mrkat.
  • Skvěle zabírá například i vychlazený sáček černého čaje nebo kolečko salátové okurky.

                                                                

Pokud vás ranní kruhy pod očima trápí často, přidejte večerní masáž. Na oblast kolem očí naneste malé množství kvalitního krému nebo pleťového oleje (nejlépe funguje růžový, mandlový a arganový) a bříšky ukazováčku a prostředníčku si asi minutu zlehka poklepávejte na pokožku.

Existuje také řada bylinek, které vám pomohou ve formě obkladu nebo oplachování očí. Skvělou službu vám prokáže obyčejný heřmánek, jitrocel, světlík lékařský, bazalka, řepík lékařský či odvar ze semínek fenyklu.

2021.08.27 | Jana Brandtlová | přečteno: 30131x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: kruhy pod očima bolest očí oči nateklé oči otok oční gymnastika

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Zlaté šperky nechají ženskému půvabu vyniknout

Přirozenou vlastností každé ženy je touha být za všech okolností krásná, líbit se svému okolí a zářit mezi ostatními....
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.01.24 | přečteno: 30145x

Design kina v obývacím pokoji

Jednou z nejdůležitějších místností v našem domě je obývací pokoj. Vzhledem k tomu, že v obývacím pokoji trávíme hodně č...
 
celý článek | Nina Albertová | 2021.03.19 | přečteno: 30130x

Její přítel je homosexuál

Homosexuální muži se častokrát bojí přiznat ke své orientaci. Vzhledem k dnešní době už to není tak velký problém a l...
 
celý článek | Jakub Špiller | 2013.03.08 | přečteno: 30181x

Šatní skříně najdou uplatnění i v kuchyni

Každá hospodyňka sní o prostorné šatní skříni, která ji vytvoří ty nejlepší podmínky pro uskladnění nejen svého obleč...
 
celý článek | Admin | 2016.11.18 | přečteno: 30062x
 

Portál pro ženy