newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Co pro vás znamená udržitelný životní styl? Bez změny myšlení totiž nepřežijeme

 
Co pro vás znamená udržitelný životní styl? Bez změny myšlení totiž nepřežijeme

Člověk žije na této planetě již nějakou dobu a jistě už také ví, co ke svému životu potřebuje. S nástupem nových technologií a různých inovací, které dál rozvíjí průmysl, dopravu nebo zdravotnictví, bylo vynaloženo mnoho úsilí. A tady je třeba se zamyslet nad tím, že se lidstvo chová tak, jako by zdroje a možnosti naší planety byly nevyčerpatelné.

 

Polovina 20.století se stala zlomovým bodem, kdy lidé pokořili hranice planety, ale zároveň pochopili, že jsou tu také hranice, za které prostě nelze dál jít. Nastal tak zrod myšlenky sociálně-ekologicko-ekonomické rovnováhy. Tato potřeba měla jeden cíl, dosáhnout nejen globální rovnováhy, ale především vyhnout se katastrofálním následkům v oblasti ekologie.

Udržitelnost není jen slovo

S touto problematikou je pak úzce spjat i název enviromentálně udržitelný životní styl. Jde o pochopení způsobu života, který přímo ovlivňuje ekologickou situaci. Lidé si tak daleko dříve a snáz uvědomují svá rozhodnutí a své činy. Znamená to, že v případě zakoupení jakékoliv věci, je třeba se tak trochu zamyslet nad její výrobou, jak dlouho vydrží, zda se obal, ve kterém produkt je zabalený, dá spolehlivě recyklovat nebo dokonce ekologicky zlikvidovat. Tato témata jsou předmětem mnoha diskuzí.

                                                                

Koncept udržitelného rozvoje pak pochází z myšlenky „stabilní ekonomiky“, která byla navržena v sedmdesátých letech minulého století. Takže téma udržitelnosti není až tak neznámé. Koncept udržitelného rozvoje je mnohostranný, ale jeho hlavním principem je uznání potřeby vzájemného vztahu s přírodními možnostmi planety, tempem růstu a směrem ekonomického rozvoje.

Jak zlepšit situaci

Určitě je co zlepšovat - a v tomto případě to platí dvojnásob. První, a v podstatě i tou nejdůležitější, věcí je menší spotřeba nejen potravin, ale i obalových materiálů. Klima se prostě rok od roku mění, a to zejména násleedkem lidské činnosti, samotné výrobě i procesům. Svět potřebuje přebudovat ekonomiku a nyní je to určitý trend - přeměna běžné spotřeby na zelenou a ekologickou. Koupit si do domácnosti LED žárovky je jistě nejen výhodnější, ale také především ekologičtější. Výroba a následná koupě kvalitních věcí či produktů, třídění odpadů a jejich následná recyklace jsou způsoby, které mohou planetě hodně pomoci.

                                                                

Přítomnost a budoucnost vyžadují zásadní změnu

O udržitelnosti se lidé dozvěděli již dříve, pojem tedy zase tak neznámý není. Toto téma ale nebylo v popředí zájmu a lidé se o něj také moc nezajímali. Nyní je ale potřeba změnit přístup. A pokud si člověk postupně zvykne na udržitelný život se vším všudy, bude mu v budoucnu tento stav připadat jako automatický. Důležitou zásadou je především postupnost změn a rovnováha mezi péčí o životní prostředí a vlastním pohodlím.

                                                               

                                                                

Za udržitelností se toho ovšem skrývá ještě víc. Je to především schopnost celého systému udržet si svou celistvost, životaschopnost. Ekologicky udržitelný životní styl má tedy několik cílů, kam patří především úspora energie, úspora pitné vody a snížení celosvětového odpadu. Přírodní zdroje nejsou nevyčerpatelné a člověk to ví. Jen se k tomuto problému nechce postavit čelem. Zdroje pitné vody jsou na hranici a hrozí tak v blízké budoucnosti, že se voda bude prodávat za cenu zlata. A to jistě nikdo nechce.

                                                                

 

 

 

2022.05.17 | Jana Brandtlová | přečteno: 30115x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: udržitelnost environmentálně udržitelný životní styl životní styl ekologie ochrana přírody přírodní zdroje

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jídlo jako náhrada lásky

  Známe to všechny. Čokoládou konejšíme bolavé srdce, sladkými koblihami zaháníme pracovní stres a partnersk...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2013.04.26 | přečteno: 30048x

10 DŮVODŮ, PROČ VYRAZIT KEMPOVAT

Často využíváme internet, abychom se odreagovali od každodenních povinností a stereotypu. Na druhou stranu, zatoužíme-li...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.08.01 | přečteno: 30129x

Laserová epilace postoupila o další krok kupředu

Pokud bychom se zeptali odborníka z oboru dermatologie, zda existuje stoprocentně účinný způsob, jak se trvale a na „prv...
 
celý článek | Lea Kubová | 2022.12.20 | přečteno: 30493x

Konec zimy patří orchidejím

Pokud jste po necelých třech měsících zimy již u konce s dechem, měla bych pro vás jeden tip. Konec zimy totiž j...
 
celý článek | Klára Hrdá | 2015.03.07 | přečteno: 30086x
 

Portál pro ženy