newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Podzimní dýňobraní aneb jaké druhy určitě stojí za pozornost

 
 

Dýně patří mezi nejoblíbenější podzimní zeleninu. V kuchyni má pestré využití, vyzkoušet můžete nepřeberné množství receptů od slaných jídel po sladké dezerty. Prospěje i vašemu zažívání díky velkému množství vlákniny a navíc je nízkokalorická, takže vás zasytí, ale neohrozí štíhlou línii. Obsahuje také důležité živiny jako vitamíny A, C, E a K či beta-karoten.

Dýně Hokkaido

Jak už název napovídá, tento druh dýně pochází z ostrova severního Japonska a u nás se pěstuje od 90. let 20. století. Především v posledních letech si získala dýně Hokkaido velkou popularitu. Díky snadnému pěstování je to totiž jedna z nejdostupnějších odrůd. A navíc je její příprava jednoduchá a rychlá, protože se jako jediná z dýní nemusí loupat. Slupka vařením změkne a navíc se pod ní nachází spousta vitamínů, kterých by byla škoda. Jen je potřeba vybrat semínka, kterých může mít hodně. Lákavá je i její sytá oranžová barva a jemná plná chuť, po uvaření podobná batátům. Právě třeba jako nízkokalorická příloha místo brambor se dá využít, můžete ji upéct v troubě jen s trochou oleje, soli a bylinek. Jinak se z ní nejčastěji připravují husté krémové polévky, pyré a omáčky. A skvělá je i do sladkých moučníků, dělají se z ní koláče, muffiny i lívance. Máte chuť na vydatnou krémovou polévku? Recept najdete v článku Hokkaido dvakrát jinak

Muškátová dýně

Tato dýně má výraznější chuť připomínající oříšky, což nemusí každému vyhovovat. I tak byste jí ale měli dát šanci a vyzkoušet z ní upéct třeba sladký dýňový koláč. A možná si její chuť naopak zamilujete a budete ji používat nejen do moučníků a dezertů, ale i k vaření polévek nebo zapékání.

Máslová dýně

Do polévek, pyré, pečených pokrmů a dezertů je výborná také máslová dýně, která patří pod muškátové dýně. Má jemně nasládlou chuť a svou konzistencí opravdu připomíná máslo. V obchodě ji poznáte podle tvaru hrušky a béžovo-oranžové barvy slupky. Recept na skvělý dýňový koláč najdete v našem článku Dýně poslouží nejen jako ozdoba

Špagetová dýně

Oválná dýně se žlutou barvou má nevýraznou chuť, o to lépe ji ale můžete využít v kuchyni. Když ji rozkrojíte, vyblabete semínka a dáte zhruba na půl hodinky upéct do trouby, rozpadne se její dužina na jemná vlákna. Pak stačí tuto dužinu vybrat vidličkou a máte skvělou dietní náhradu klasických špaget, kterou můžete dochutit různými omáčkami, nebo s ní zahustit polévku místo nudlí.

Dýně Goliáš

Dýně velkoplodá zvaná Goliáš je využívána především na Halloween k vyřezávání dýňových luceren. Byla by ale škoda dužinu z ní vyhodit. Skvěle se hodí k zavařování, kdy si z ní uděláte kompot chutí podobný konzervovanému ananasu.

Patizon

Patizony svým tvarem připomínají létající talíř. Typickou barvu mají bílou, vyšlechtěny byly už ale i v různých barevných variacích. Kdysi se těšily velké oblibě, patizonové smažené řízky v trojobalu patřily mezi lahůdky české kuchyně. Pak ale patizony tak trochu upadly v zapomnění a až v posledních letech se zase dostávají na výslunní. Kromě zmíněných řízků a jiných smažených pokrmů je můžete připravit i zapečené v troubě nebo z nich uvařit chutnou polévku.

Okrasná dýně

Tyto dýně jsou také jedlé, ale byla by s nimi velká práce a málo užitku. A některé navíc bývají i hořké. Okrasné dýně jsou menší, krásně vybarvené a se zajímavou strukturou. Udělají parádu v každé podzimní dekoraci, ať už si chcete vytvořit stylové zátiší s barvami podzimu v jídelně nebo venku na zápraží.

| přečteno: 574x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: dýně, podzim, vaření, kuchyně

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Sháníte šperk pro sebe či skvělý dárek pro svou polovičku nebo příbuzné? Zvolte Klenot TV!

Šperky jsou nesmrtelně skvělou volbou při výběru dárku pro ženy jakéhokoliv věku. Nikdy neurazí, za to téměř vždy nadchn...
 
celý článek | Admin | 2021.09.23 | přečteno: 30548x

Netradiční využití ústní vody

Ústní voda je skvělý přípravek, který vás dokáže zbavit nepříjemného zápachu z úst a dokonale očistit vaše zuby od veške...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.07.17 | přečteno: 30612x

Cestou necestou aneb čím se letos vydáme na dovolenou?

Blíží se léto a s ním i plánování letní dovolené. Už máte představu, kam byste se tento rok chtěli vydat? A pokládáte si...
 
celý článek | Hana Grmelová | 2019.05.14 | přečteno: 30401x

VYZNEJTE SE V BARVÁCH ČOČKY – JAK A ČÍM SE OD SEBE LIŠÍ?

Je toho hodně známo o prospěšnosti luštěnin, mezi které náleží právě čočka. K dostání je však hned několik barevných dru...
 
celý článek | Kateřina Lulková | 2019.03.29 | přečteno: 30519x
 

Portál pro ženy