newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Pampeliškový med - ten musíte mít!

 
 

 

V bříšku jako v pokojíčku

Tento zlatavý zázrak z pampelišek skvěle chutná jako sladidlo do čaje, výborný je ale i na pečivo s máslem, nebo jako přísada či poleva na domácí perník. Nejen, že skvěle voní, ale má i příznivé účinky na zažívání dětí i dospělých. Pro jarní očistnou kůru je proto jako dělaný!

Uvařte si vlastní

Výroba pampeliškového medu není nikterak složitá. Postačí vám vyšetřit si trošku poledního času pro sběr květů a poté pro samotné vaření.

Potřebujete:

přibližně 300 květů – sbíraných nejlépe před polednem, kdy jsou nejvíce rozvité

1 litr vody

1 dobře umytý citrón

1 kg cukru

 

Postup:

Květy lehce propláchněte ve studené vodě, abyste je zbavili drobného hmyzu a případných nečistot. Zalijte vodou a přidejte na plátky nakrájený citrón (může být i bez kůry). Přiveďte k varu a vařte asi 15 minut. Poté odstavte a nechte minimálně 24 hodin na tmavém a chladném místě louhovat. Další den sceďte přes síto nebo plátno a do nahnědlé šťávy přisypte cukr. Tuto směs vařte na velmi mírném stupni, dokud se med nezačne tzv. táhnout. Babskou radou je přidat při vaření do hrnce ještě pár lžiček klasického medu – ten by měl zabránit případnému nežádoucímu zkrystalizování. Správnou konzistenci hotového medu zjistíte tak, že lžící odkápnete na studený talířek a jakmile kapka drží svůj tvar, během chvilky ztuhne nebo zhoustne, je ten pravý čas pro odstavení. Horký med se plní do skleniček, pevně se uzavře a do druhého dne se nechá stát dnem vzhůru. Takto připravený med se skladuje v chladu a temnu.

 

                         

 

Pokud máte bohatý zdroj pampelišek z louky nebo vlastní zahrady, vřele doporučuji také jarní salát připravený z mladých listů smetánky lékařské, čerstvých ředkviček a vařeného vajíčka.   

Dobrou chuť!

TIP: Med (přesneji sirup) můžete podobným způsobem připravit i z jarních kvítků fialek, sedmikrásek, mladých smrkových výhonků nebo například rýmovníku

 

Image courtesy of sattva at FreeDigitalPhotos.net


 

 

 

| přečteno: 31325x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: pampeliškový med, pampeliškový sirup, smetánka lékařská, recept

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Máta jako přírodní lék i chutný pokrm

Máta je velmi rozšířená rostlina, která má nezaměnitelnou vůni. V létě vám pokvete, na zimu ji snadno usušíte. Její list...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.01.24 | přečteno: 30634x

JSTE ZERO WASTE?

Zamýšleli jste se někdy nad tím, kolik odpadu za rok vy nebo celá vaše domácnost vyprodukujete a co se s ním děje potom?...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.03.22 | přečteno: 30570x

Jak oživit vaše hnědé vlasy?

Pyšníte se hnědou hřívou, ovšem už vás její vzhled tak trochu nudí? Hledáte způsoby, jak dodat hnědým vlasům ještě vě...
 
celý článek | Admin | 2015.02.01 | přečteno: 30518x

Boty Nike Roshe Run – styl a pohodlí pro každý den

Tenisky jsou obuví, která se již dlouho nenosí jen na sportování. Dají se nosit do města, na nákupy, na kafíčko s&nbs...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.05.09 | přečteno: 30526x
 

Portál pro ženy