Nepřehlédněte
Hledáte nádherné místo na svatbu kousek od Prahy? Víme, na koho se obrátit!
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Pampeliškový med - ten musíte mít!
V bříšku jako v pokojíčku
Tento zlatavý zázrak z pampelišek skvěle chutná jako sladidlo do čaje, výborný je ale i na pečivo s máslem, nebo jako přísada či poleva na domácí perník. Nejen, že skvěle voní, ale má i příznivé účinky na zažívání dětí i dospělých. Pro jarní očistnou kůru je proto jako dělaný!
Uvařte si vlastní
Výroba pampeliškového medu není nikterak složitá. Postačí vám vyšetřit si trošku poledního času pro sběr květů a poté pro samotné vaření.
Potřebujete:
přibližně 300 květů – sbíraných nejlépe před polednem, kdy jsou nejvíce rozvité
1 litr vody
1 dobře umytý citrón
1 kg cukru
Postup:
Květy lehce propláchněte ve studené vodě, abyste je zbavili drobného hmyzu a případných nečistot. Zalijte vodou a přidejte na plátky nakrájený citrón (může být i bez kůry). Přiveďte k varu a vařte asi 15 minut. Poté odstavte a nechte minimálně 24 hodin na tmavém a chladném místě louhovat. Další den sceďte přes síto nebo plátno a do nahnědlé šťávy přisypte cukr. Tuto směs vařte na velmi mírném stupni, dokud se med nezačne tzv. táhnout. Babskou radou je přidat při vaření do hrnce ještě pár lžiček klasického medu – ten by měl zabránit případnému nežádoucímu zkrystalizování. Správnou konzistenci hotového medu zjistíte tak, že lžící odkápnete na studený talířek a jakmile kapka drží svůj tvar, během chvilky ztuhne nebo zhoustne, je ten pravý čas pro odstavení. Horký med se plní do skleniček, pevně se uzavře a do druhého dne se nechá stát dnem vzhůru. Takto připravený med se skladuje v chladu a temnu.
Pokud máte bohatý zdroj pampelišek z louky nebo vlastní zahrady, vřele doporučuji také jarní salát připravený z mladých listů smetánky lékařské, čerstvých ředkviček a vařeného vajíčka.
Dobrou chuť!
TIP: Med (přesneji sirup) můžete podobným způsobem připravit i z jarních kvítků fialek, sedmikrásek, mladých smrkových výhonků nebo například rýmovníku.
Image courtesy of sattva at FreeDigitalPhotos.net
Poslat článek
Tisk
Štítky: pampeliškový med, pampeliškový sirup, smetánka lékařská, recept