reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Jak se správně stravovat v těhotenství a při kojení?

 
celý článek | Martina Limbergová | přečteno: 30056x 2018.03.28

Nová dimenze nakupování bot

 
celý článek | Andrea Sýkorová | přečteno: 30010x 2013.03.11

Pomoc Lince bezpečí

 
celý článek | Admin | přečteno: 30087x 2014.05.30

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Kojení - nejlepší start do života

 
Kojení - nejlepší start do života

Momenty, kdy žena kojí své dítě, jsou v některých kulturách považovány za doslova posvátné. A je to skutečně malý zázrak přírody, kdy matka dává svému dítěti to nejcennější, dovede ho tak sama živit až půl roku a zároveň tím upevňuje jejich vzájemné citové pouto.

 

 

Výhoda, kam se podíváte

 

Pozitivní vliv kojení je zcela nezpochybnitelný. A to jak pro maminku, tak pro dítě samotné. Nejen, že mateřské mléko ochraňuje dítě před infekcí a posiluje jeho další obranyschopnost a imunitu, ale působí navíc jako prevence proti řídnutí kostí v dospělosti i stáří, obezitě, cukrovce a dalším civilizačním chorobám, a podporuje také vývoj mozku a duševních schopností. Maminky, které své miminko kojí, se po porodu rychleji navrací k původní váze, mají menší krevní ztráty (méně často tedy trpí chudokrevností) a v neposlední řadě se chrání před rakovinou prsu a vaječníků.

 

Nejkrásnější chvilky s vaším miminkem

 

O přínosech kojení toho bylo napsáno už mnoho. Mimo to, že je to nejpřirozenější, nejzdravější a také nejlevnější cesta, kterou se můžete po narození vašeho miminka vydat, představuje kojení velmi často i obrovský nápor na psychiku, a to zejména pro maminky, které mají první miminko nebo také předchozí nešťastnou zkušenost s kojením. Spousta maminek se vinou takového stresu a ztráty sebedůvěry kojení předčasně a zcela zbytečně vzdává. Naštěstí žijeme v moderní době, která nám nabízí mnoho způsobů, jak si pomoci a naopak si tento intimní kontakt se svým miminkem náležitě užívat.

 

Správná poloha

 

Protože správná a hlavně pohodlná poloha při kojení je jeden z klíčových faktorů, který může schopnost a délku kojení ovlivnit, zrodila se pomůcka s příznačným názvem kojící polštář. Díky kojícímu polštáři šetříte vaše záda i ruce a najdete si s miminkem takovou pozici, v které vám bude oběma nejlépe. Vyhnete se tak nepříjemným problémům jako jsou bolestivé bradavky nebo časté zalykání a ublinkávání miminka. Budete si tak moci společné chvilky naplno užít a na kojení se budete těšit. Kojící polštář navíc perfektně využijete i v období radostného očekávání. Poskytne vám pohodlí při spánku, odpočinku nebo při běžném sezení ve vyšším stupni těhotenství.  

 

Nedostatek mléka

 

Během prvních týdnů života vašeho miminka možná nastane období, kdy budete mít pocit, že se miminku nedostává mléka. Není to nic neobvyklého, jedná se o tzv. růstové spurty – nastávají kolem 3. a 6. týdne, poté také ve 3. a 6. měsíci věku dítěte, kdy miminko tolik nepřibírá na váze, ale roste skokem do délky. Vyžaduje častější krmení nebo má častěji žízeň. Tyto krizové úseky jsou pouze dočasné a po pár dnech se upraví. Tvorba mléka se také velmi brzy nastartuje a přizpůsobí nárokům vašeho dítěte, protože hormon prolaktin, který celou laktaci řídí, velmi pohotově reaguje na stimulaci bradavek a vyšší spotřebu mléka. Proto se neznepokojujte, snažte se být v psychické pohodě a dostatečně pijte. Vhodná je neperlivá voda nebo čaje pro kojící matky.

 

Nalitá prsa

 

Opačným problémem, který může při kojení nastat, jsou bolestivě nalitá prsa vedoucí někdy až k zánětu. Jakmile máte i po kojení pocit plných prsů, odstříkejte zbytek mléka, ale vždy pouze do vašeho pocitu úlevy. Jak již bylo zmíněno, laktace je řízená systémem poptávka – nabídka, tudíž neustálé odstříkávání by váš problém nevyřešilo, spíše naopak. Menší množství mléka můžete odstříkat samozřejmě ručně nebo pomocí moderní manuální odsávačky mateřského mléka.

 

Pokud si nejste jistá s řešením jakéhokoliv problému během kojení nebo péče o vaše miminko, neváhejte se obrátit na odborníky. Porada s vaším pediatrem či zkušenou laktační poradkyní vám může mnohé usnadnit a pomoci vám k tomu, abyste si mohla tyto nenahraditelné okamžiky se svým dítětem dál naplno vychutnávat.

 

 

Image courtesy of papaija2008 at FreeDigitalPhotos.net

2015.02.13 | Kateřina Pořízová | přečteno: 30214x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: kojení podpora kojení kojící polštář odsávačka mateřského mléka čaj pro kojící matky

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Chcete konečně opravdu zhubnout? Obraťte se na výživového poradce

Plavková sezóna skončila a mnoho z nás se opět rádo zahalí do širokého zimního kabátu, abychom skryli svou silnou pos...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.09.20 | přečteno: 30065x

Osm týdnů v blázinci

Nedávno mi dorazil do schránky nový katalog Knižního klubu. Uvažovala jsem, jakou knížkou si tedy udělám radost tento...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2014.07.17 | přečteno: 30078x

KOUPÁNÍ V LESE: CO JE SHINRIN-YOKU TERAPIE

Je sice léto, ale není koupání jako koupání. „Vykoupat“ se totiž můžete pouhou procházkou lesem. Nemáme na mysli koupání...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.08.10 | přečteno: 30169x

Startuje hlasování o

Odstartovala unikátní soutěž v kreslení na téma „Dům snů“ pro předškolní děti! Také vy můžete nyní rozhod...
 
celý článek | Jan Kodl | 2013.05.03 | přečteno: 30047x
 

Portál pro ženy