Nepřehlédněte
Pěstování rýmovníku krok za krokem. Nejčastější chyby.
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Máta jako přírodní lék i chutný pokrm
Máta je velmi rozšířená rostlina, která má nezaměnitelnou vůni. V létě vám pokvete, na zimu ji snadno usušíte. Její listy se využívají hlavně na čaj nebo do limonád pro osvěžení a je vhodná i do lékárničky jako přírodní léčivo.
Mátě se přezdívá balšám či větrové koření. Její aromatickou vůni ihned rozpoznáte, je opravdu nezaměnitelná. Tato zeleně zbarvená bylinka kvete od července do září. Její listy můžete trhat a využívat celé léto. Dá se i sušit, je vhodná i do čaje nebo do pokrmů, třeba do salátů. Rychle roste a dá se jednoduše namnožit, usušit, ale i zamrazit, takže ji nikdy nebudete mít nedostatek. Důležité je hlavně to, že má spoustu různých využití nejen v kuchyni, ale i jako přírodní lék.
Pomáhá při nachlazení
Ať už vás trápí rýma, kašel, bolest v krku nebo i hlavy, všechno to mohou být projevy počínajícího nachlazení, od kterých si chcete určitě ulevit. S tím vám může třeba i máta, ideálně by se měla inhalovat.
Zklidňuje žaludek
Jedním z pozitiv je, že má blahodárný vliv na trávicí ústroji a uklidňující účinky na podrážděný žaludek. Dokáže uvolnit křeče, zastavit pocity na zvracení, díky účinným látkám působí protizánětlivé a zmírňuje i nadýmání. Celkově navrací chutě k jídlu. Je proto vhodná nejen při střevní chřipce, ale třeba i na cestách při nevolnostech.
Zmírňuje bolesti v ústech i poranění
Každého z nás občas trápí bolavé dásně, zuby nebo afty v ústech či na jazyku. Máta je přírodním dezinfekčním lékem, který má antibakteriálními účinky. V takových případech si připravte silný odvar, který využijete na kloktání i několikrát za den. Je o ní známo, že obsahuje látku zvanou Mentol. Ta je hojně využívaná na různá postižená místa pro svůj chladivý a znecitlivující pocit. Doporučuje se proto například při popálení, opaření, ale i zanícení nebo bodnutí hmyzem.
Nepostradatelný pomocník v kuchyni
Je výhodné ji pěstovat doma, protože čerstvé nebo i sušené listy využijete hojně ve své kuchyni, třeba do omáček, salátů, k masům, ale i do různých alkoholických i nealkoholických nápojů. Nejznámější je Mojito. Z listů také vylouhujete čaj, vyrobíte likér nebo sirup.
Recept na mátový salát
- 1 okurka
- Bílý jogurt
- Stroužek česneku
- Svazek nasekané máty
- Půl červené cibulky
- Koření dle chuti
- Šťáva z citronu
- Olivový olej
Do jogurtu dejte nasekanou mátu, prolistujte česnek a zakápněte šťávou. Oloupejte a nakrájejte okurku a přidejte. Na závěr dejte na drobnou nakrájenou cibulku a případně dochuťte kořením a olejem dle potřeby. Je to výborné jen tak, nebo i k pečenému masu.
Poslat článek
Tisk
Štítky: máta máta peprná bylinky léčivá bylinka léčivka nachlazení čaj limonáda salát