Nepřehlédněte
Pomáhejte s námi těm, kteří to potřebují. Je to snadné!
Jarmila (62): Covid-19 mi vzal radost i energii
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Máta jako přírodní lék i chutný pokrm
Mátě se přezdívá balšám či větrové koření. Její aromatickou vůni ihned rozpoznáte, je opravdu nezaměnitelná. Tato zeleně zbarvená bylinka kvete od července do září. Její listy můžete trhat a využívat celé léto. Dá se i sušit, je vhodná i do čaje nebo do pokrmů, třeba do salátů. Rychle roste a dá se jednoduše namnožit, usušit, ale i zamrazit, takže ji nikdy nebudete mít nedostatek. Důležité je hlavně to, že má spoustu různých využití nejen v kuchyni, ale i jako přírodní lék.
Pomáhá při nachlazení
Ať už vás trápí rýma, kašel, bolest v krku nebo i hlavy, všechno to mohou být projevy počínajícího nachlazení, od kterých si chcete určitě ulevit. S tím vám může třeba i máta, ideálně by se měla inhalovat.
Zklidňuje žaludek
Jedním z pozitiv je, že má blahodárný vliv na trávicí ústroji a uklidňující účinky na podrážděný žaludek. Dokáže uvolnit křeče, zastavit pocity na zvracení, díky účinným látkám působí protizánětlivé a zmírňuje i nadýmání. Celkově navrací chutě k jídlu. Je proto vhodná nejen při střevní chřipce, ale třeba i na cestách při nevolnostech.
Zmírňuje bolesti v ústech i poranění
Každého z nás občas trápí bolavé dásně, zuby nebo afty v ústech či na jazyku. Máta je přírodním dezinfekčním lékem, který má antibakteriálními účinky. V takových případech si připravte silný odvar, který využijete na kloktání i několikrát za den. Je o ní známo, že obsahuje látku zvanou Mentol. Ta je hojně využívaná na různá postižená místa pro svůj chladivý a znecitlivující pocit. Doporučuje se proto například při popálení, opaření, ale i zanícení nebo bodnutí hmyzem.
Nepostradatelný pomocník v kuchyni
Je výhodné ji pěstovat doma, protože čerstvé nebo i sušené listy využijete hojně ve své kuchyni, třeba do omáček, salátů, k masům, ale i do různých alkoholických i nealkoholických nápojů. Nejznámější je Mojito. Z listů také vylouhujete čaj, vyrobíte likér nebo sirup.
Recept na mátový salát
- 1 okurka
- Bílý jogurt
- Stroužek česneku
- Svazek nasekané máty
- Půl červené cibulky
- Koření dle chuti
- Šťáva z citronu
- Olivový olej
Do jogurtu dejte nasekanou mátu, prolistujte česnek a zakápněte šťávou. Oloupejte a nakrájejte okurku a přidejte. Na závěr dejte na drobnou nakrájenou cibulku a případně dochuťte kořením a olejem dle potřeby. Je to výborné jen tak, nebo i k pečenému masu.
Poslat článek
Tisk
Štítky: máta, máta peprná, bylinky, léčivá bylinka, léčivka, nachlazení, čaj, limonáda, salát