newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Manuál pro začátečníky: Úspěšná léčba bylinkami snadno a rychle

 
 

Bylinkářství má tradici již od dávných dob. Babky kořenářky byly v každé vesnici a lidé si k nim chodili pro radu, pro léčivé masti a tinktury, pro byliny na horečku a podobně. Nebyly v tom samozřejmě žádná kouzla a čarodějnictví, jak se mnozí domnívali, ale jednoduše to byla síla přírody, která nabízela a stále nabízí své bohatství. 

Jak využít bylinky

Účinné látky bylin, které působí na lidské tělo, jsou určeny k řešení problému v konkrétní oblasti. Rostliny spouštějí v těle určité procesy, které podporují zotavení. Velmi důležitá je imunita člověka a správná krvetvorba. Mnozí mohou namítat, že k posílení imunity postačí vitamín C. Není to tak úplně pravda. Je sice fakt, že přísun vitamínů tělu určitě prospívá, ale aby bylo tělo chráněno a imunita posílena, lze použít kapky z třapatky nachové, známé pod jménem Echinacea purpurea. Je to krásná květina podobná kopretině, jen s tím rozdílem, že má jemně fialkové květy a lidé ji většinou pěstují jako okrasnou rostlinu na zahrádce. Květy se ponechají v 60 % lihu alespoň dva týdny v chladné místnosti a poté lze užívat malou lžičku po ránu. Tinktura má sice hořkou příchuť, ale v době podzimních nachlazení a virových onemocnění se to dá určitě vydržet.

                                                                

Bylinky, které ovlivňují krvetvorbu jsou většinou hořké. Je to kořen hořce, nať zeměžluči, nať měsíčku, listy kopřivy a čekanky, skořice. Při chudokrevnosti se podává delší dobu čaj kopřivový, a to nalačno. Strava by měla obsahovat dost petržele, a to jak natě, tak i kořene. Pomocníkem při krevních chorobách jsou šťávy z bylin. Jednou z nich je šťáva ve složení 40 % červené řepy, 30 % černého bezu, 20 % kořene pampelišky a 10% černého rybízu.

Obávaný cholesterol

Špatná životospráva je příčinou vysokého cholesterolu. Je to negativní fenomén dnešní doby a trápí stále více lidí. Zbavit se vysokého cholesterolu lze nejen medikamenty předepsaným lékařem, ale snížit jeho hladinu lze také bylinkami. Čerstvá dobromysl má nejvyšší účinnost. Pomáhá ale rovněž rozrazil, řeřicha, hloh a artyčoky, pampeliška, čekanka a kotvičník. Snížit vysoký cholesterol přírodní cestou je jistě dobrá volba pro ty, kdo mají problémy s polykáním tabletek.

                                                                

Měsíček lékařský není jen květina

Jistě každý zná oranžovo - žluté květiny podobné kopretině. Rostou na zahrádce jako okrasné, přitom jde o jednu z nejvyužívanějších bylin vůbec. A znalci bylin by možná měli trošku problém označit nejdůležitější vlastnost této rostliny. Působí totiž hojivě nejen zevně, ale i vnitřně. Skvěle se hodí na nehojící se a hnisavé rány, pomáhá uvolňovat svalové napětí, zlepšuje také činnost srdce a má protizánětlivé účinky. Jde zejména o záněty oční nebo záněty v dutině ústní. Tím ale jeho skvělé vlastnosti vyčerpány nejsou. Ženy ho ocení v období menopauzy i v případě povadlé pleti.

                                                                

 

 

| přečteno: 30207x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: bylinky, léčba, bylinkářství, krvetvorba, cholesterol, využití bylinek

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Rohové sedací soupravy se hodí do každého obýváku

Obývací pokoj je obvykle hlavní společenskou místností celé domácnosti. Tady trávíme svůj volný čas s rodinou, o...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.01.09 | přečteno: 30232x

ALERGIE NA SLUNCE DOKÁŽE ZKAZIT RADOST Z LÉTA

Alergie na sluníčko, solární dermatitida, polymorfní světelná erupce – ať už si vyberete jakýkoliv název, jedná se o nep...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.06.08 | přečteno: 30142x

Obrácený koláč s chutí a vůní jablek

Pátráte po receptu na nedělní dezert? Upečte jednoduchý, lehký a výtečný obrácený koláč s jablky. Je to snad už ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.02.27 | přečteno: 30454x

Jahody pro zdraví i krásu

Čerstvě natrhané zralé jahody jsou jedním z nejlepších darů přírody - jsou sladké, chutnají ohromně a obsahují výjime...
 
celý článek | Vendula Králová | 2013.07.02 | přečteno: 30085x
 

Portál pro ženy