newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

S opalováním je lepší skončit. Zde jsou hlavní důvody proč

 
S opalováním je lepší skončit. Zde jsou hlavní důvody proč

Také patříte k nadšeným lovcům bronzu a každé léto se snažíte dosáhnout co nejintenzivnějšího stupně opálení? Pokud nejste fanoušky alabastrové pleti a dáváte přednost snědšímu odstínu, vězte, že ani ze zdravotního, ani z estetického hlediska není opalování pro vaše tělo žádoucí.

 

Mnoho dívek i žen touží po bronzové pleti a přes léto se snaží dohnat to, co jim bylo přes zimní měsíce odepřeno. Někteří profesionální sběrači UV záření přišli s mnoha fígly, jak opálení urychlit nebo zintenzivnit, ať už se jedná o samoopalovací krémy, vynechání ochranného krému, opalování v pravé poledne nebo využití solária. Na internetu si můžete přečíst nekonečno osvědčených rad, jak se zdravě a bezpečně opalovat, abyste dosáhli vysněného odstínu. Bohužel vás ale musíme zklamat – zdravé opalování totiž neexistuje.                                                                

Slunce potřebujeme, ale s mírou

V žádném případě to neznamená, že bychom se měli striktně vyhýbat slunci a navždy se zavřít do temné jeskyně. Naopak - náš organismus sluneční paprsky nutně potřebuje k životu, například vitamín D z nich získaný je pro fungování našeho těla nezastupitelný. Měli bychom však dodržovat určitá pravidla pro pobyt na slunci.

                                                               

Především zapomeňte na cílené opalování v rámci nachytání tmavého zabarvení kůže. Hodiny strávené v horizontální poloze na plážové dece vám nemůžou přinést nic dobrého, pokud nejste chráněni slunečníkem a krémem s UV faktorem. Dlouhým vystavováním těla slunečním paprskům si zaděláváte na rakovinu kůže - je vědecky prokázáno, že UV záření zvyšuje riziko kožního nádoru. Samozřejmě nikoho neodrazujeme od potřebného odpočinku, ale i zde platí heslo "všeho s mírou". Pokud nebudete ležet na přímém slunci bez jakékoliv ochrany těla a hlavy, je délka vašeho pobytu v poloze ležmo čistě na vás.                                       

                                                                                        

Zdravotní i estetické hledisko

Dalším nepříjemným vedlejším účinkem častého opalování je vysušování pokožky, která postupně ztrácí pružnost, což nevyhnutelně vede ke vzniku vrásek. Těm se s postupujícím věkem nevyhneme nikdo, ale s častým opalováním tento proces výrazně uspíšíme a také zesílíme. Stejně tak se můžou na kůži objevovat tmavé skvrny, které pro jejich nositele nejsou příliš žádoucí. Pokud nechcete v padesáti letech vypadat na sedmdesát, dejte přednost jiným outdoorovým aktivitám, než je přehnané slunění.

                                                                

Velmi rozšířeným mýtem je, že ve stínu nebo pod oblečením slunce neopaluje. Jelikož sluneční paprsky se odráží od všech povrchů - včetně písku nebo betonu, je vhodné používat v letních měsících opalovací krém kdykoliv se chystáte ven. Mazat byste si měli ideálně celé tělo nebo používat speciální oblečení vybavené UV filtrem, což v dnešní době není problém sehnat. Pokud trávíte delší čas venku, doporučuje se nanášet krém opakovaně, nejlépe po dvou hodinách.                                                                

                                                               

Opalování a jeho rizika

Pokud mluvíme o rizicích opalování, nemáme na mysli jen spálenou kůži, přestože při spáleninách od slunce riziko kožních nádorů a stárnutí kůže hrozí ve větší míře. Tato rizika se týkají i kůže, která se od sluníčka nespálí. Určitě je na místě po každém návratu zvenku pokožku ošetřit speciálními krémy po opalování. Myslete také na to, že sluneční paprsky na horách mívají velkou sílu i v zimě, stejně jako  první jarní sluneční paprsky. Zbytečně tedy neriskujte a zůstaňte mnohem déle zdraví a krásní!

 

2024.07.05 | Jana Brandtlová | přečteno: 246x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: opalování slunce pokožka zdraví poškození kůže opalovací krémy samoopalovací krémy rakovina kůže

 
archiv

Nejzajímavější články

 

K ekologické domácnosti stačí málo: jak jí dosáhnout?

Snažíte-li se proměnit svou domácnost v ekologickou a udělat něco pro životní prostředí, poplácejte se po ramenou. Avšak...
 
celý článek | Admin | 2021.11.26 | přečteno: 30432x

Využijte svůj šicí stroj naplno a ušijte si originální bytové doplňky

Jarní koronavirová krize mnohé ženy přiměla k tomu, aby vytáhly ze dna skříně šicí stroj a oprášily své umění. Nedostate...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2020.05.25 | přečteno: 30535x

Startuje hlasování o

Odstartovala unikátní soutěž v kreslení na téma „Dům snů“ pro předškolní děti! Také vy můžete nyní rozhod...
 
celý článek | Jan Kodl | 2013.05.03 | přečteno: 30394x

KUŘÍ OKO DOKÁŽE POTRÁPIT. JAK NA SNADNÉ A EFEKTIVNÍ ODSTRANĚNÍ?

Jedná se o zesílenou kůži, která se vytvoří na místě vystaveném nadměrnému tření či tlaku. O jaká místa se zpravidla jed...
 
celý článek | Kateřina Lulková | 2018.11.29 | přečteno: 30463x
 

Portál pro ženy