reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Acrojóga

 
celý článek | Petra Zápotočná | přečteno: 30273x 2018.01.11

Letní grilování: Menu z grilu 4.díl

 
celý článek | Martina Limbergová | přečteno: 30138x 2016.07.20

Místo, kde vám bude vždy chutnat

 
celý článek | Lea Kubová | přečteno: 285x 2024.02.25

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jak vařit fenykl

 
 

Méně tradiční zelenina je fenykl, bílá bulva s typickým aroma není až tak obvyklá při vaření. Fenykl je však přírodní lék pro zažívací soustavu, odstraňuje nadýmání, uklidňuje podrážděný žaludek a upravuje správné trávení. Navíc je podporuje tvorbu mléka kojících matek, nemocným ulehčuje odkašlávání, poradí si s červy v uších a také má močopudné účinky.

Fenykl má silné aroma, které nemusí každý dobře snášet. Při vaření je tak dobré zavřít všechny dveře do kuchyně a naopak otevřít veškerá okna. Je skutečně výtečným lékem na trávicí soustavu i při nachlazení, proto to občas zkuste přetrpět. Vhodné je nakrájet na kousky a ty povařit v osolené vodě. Poté již je dobré připravovat podle chuti.

Gulášová polévka z fenyklu

Bude chutnat jako opravdová gulášová polévka, akorát nemusíte použít ani gram masa či uzeniny. Stačí, když do hrnce s povařeným fenyklem vhodíme na kostičky nakrájené dvě až tři brambory, bobkový list, pár kuliček nového koření, také několik kuliček pepře, přisolíme, a zamícháme sladkou papriku (lepší je pálivá, ale každý nemusí ostré). Opět necháme povařit, až jsou brambory uvařené a dochutíme. Koření zahubí fenyklové aroma a polévka skvěle chutná.

Zapečený fenykl s žampiony

Pokud vám typická fenyklová chuť a aroma nevadí, vyzkoušejte zapečený fenykl, na jehož přípravu budete potřebovat asi kilo a půl oloupaných a na plátky nakrájených brambor, pět hlíz fenyklu, kilo žampionů, česnek, olivový olej, sůl a pepř.

Nejprve si připravíme žampiony, které nakrájíme na plátky a na rozpálené pánvi s pár stroužky prolisovaného česneku osmahneme. Přidáme trochu vody a vaříme, dokud se voda nevypaří. Na další pánvi (nebo na té stejné, když žampiony vyjmeme) opět rozpálíme olej, osmahneme česnek a nakrájený fenykl. Smažíme asi 10 minut a poté přidáme brambory. Jakmile jsou trochu změklé, přidáme žampiony, sůl a pepř a klademe na plech nebo do zapékací mísy a pečeme asi půl hodiny, dokud nejsou brambory měkké.

Zdroje: http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-trendy-krasa/102883/pestry-svet-zeleniny.html

| přečteno: 30226x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: fenykl vaření aroma brambory polévka zapečené žampiony trávení žaludek nadýmání nachlazení nemoc

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Výběr elekroauta je stejný jako výběr každého jiného vozu - musí reprezentovat vaši osobnost i potřeby a nevyluxovat vám bankovní účet

Přestože elektromobily stále řadíme do vyšší cenové kategorie, najdou se mezi nimi i takové kousky, které se dají pořídi...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.04.09 | přečteno: 30081x

Znáte PidiDomy?

PidiDomy jsou levné, plně funkční ekologické domy pro mladé lidi a začínající rodiny. Propracovaný modulární systém u...
 
celý článek | Vendula Králová | přečteno: 30129x

Prostor

  Jediným úkolem dítěte je dospívat hrou. Úkolem matky je nehrou…tit se z toho. ...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.04.30 | přečteno: 30221x

Princezny neříkají vole

  Když jsem ještě byla malá holka, chtěla jsem být princeznou. Vlastně, když sem byla malá, chtěla být princ...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.11.28 | přečteno: 30131x
 

Portál pro ženy