newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jak vařit fenykl

 
 

Méně tradiční zelenina je fenykl, bílá bulva s typickým aroma není až tak obvyklá při vaření. Fenykl je však přírodní lék pro zažívací soustavu, odstraňuje nadýmání, uklidňuje podrážděný žaludek a upravuje správné trávení. Navíc je podporuje tvorbu mléka kojících matek, nemocným ulehčuje odkašlávání, poradí si s červy v uších a také má močopudné účinky.

Fenykl má silné aroma, které nemusí každý dobře snášet. Při vaření je tak dobré zavřít všechny dveře do kuchyně a naopak otevřít veškerá okna. Je skutečně výtečným lékem na trávicí soustavu i při nachlazení, proto to občas zkuste přetrpět. Vhodné je nakrájet na kousky a ty povařit v osolené vodě. Poté již je dobré připravovat podle chuti.

Gulášová polévka z fenyklu

Bude chutnat jako opravdová gulášová polévka, akorát nemusíte použít ani gram masa či uzeniny. Stačí, když do hrnce s povařeným fenyklem vhodíme na kostičky nakrájené dvě až tři brambory, bobkový list, pár kuliček nového koření, také několik kuliček pepře, přisolíme, a zamícháme sladkou papriku (lepší je pálivá, ale každý nemusí ostré). Opět necháme povařit, až jsou brambory uvařené a dochutíme. Koření zahubí fenyklové aroma a polévka skvěle chutná.

Zapečený fenykl s žampiony

Pokud vám typická fenyklová chuť a aroma nevadí, vyzkoušejte zapečený fenykl, na jehož přípravu budete potřebovat asi kilo a půl oloupaných a na plátky nakrájených brambor, pět hlíz fenyklu, kilo žampionů, česnek, olivový olej, sůl a pepř.

Nejprve si připravíme žampiony, které nakrájíme na plátky a na rozpálené pánvi s pár stroužky prolisovaného česneku osmahneme. Přidáme trochu vody a vaříme, dokud se voda nevypaří. Na další pánvi (nebo na té stejné, když žampiony vyjmeme) opět rozpálíme olej, osmahneme česnek a nakrájený fenykl. Smažíme asi 10 minut a poté přidáme brambory. Jakmile jsou trochu změklé, přidáme žampiony, sůl a pepř a klademe na plech nebo do zapékací mísy a pečeme asi půl hodiny, dokud nejsou brambory měkké.

Zdroje: http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-trendy-krasa/102883/pestry-svet-zeleniny.html

| přečteno: 30620x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: fenykl vaření aroma brambory polévka zapečené žampiony trávení žaludek nadýmání nachlazení nemoc

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Obdarujte letos své blízké dobrotami z vlastní kuchyně

Vymyslet dárky k Vánocům, které by potěšily a nestály moc peněz, je docela oříšek. Co to letos vzít za jiný konec a míst...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2018.12.10 | přečteno: 30539x

Nábytek do koupelny ze dřeva, kovu, či lamina?

Koupelnový nábytek dodává koupelně příjemný a pěkný vzhled. Jistěže se bez jej také neobejdeme. Je klíčové, aby ladil ba...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2018.04.01 | přečteno: 30546x

Čím si připít na Silvestra? Bublinky nejsou povinnost!

Oslava nového roku se blíží, a tak je na čase začít přemýšlet, čím si vlastně o půlnoci připijete. Vsadíte na klasické š...
 
celý článek | Admin | 2018.12.08 | přečteno: 30455x

Dům na útesu – temný psychothriller s nečekanými zvraty

Od Rachel Abbottové jsem četla všechny knihy, které u nás byly vydány. Její styl se mi líbí, a proto jsem se těšila i na...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2020.01.10 | přečteno: 30439x
 

Portál pro ženy