Obdarujte letos své blízké dobrotami z vlastní kuchyně
1) Výborné likéry pro chvíle pohody
Slavnostní chvíle, mezi které se vánoční setkání s rodinou jistě řadí, příjemně doplní sklenka dobrého likéru. Krémová chuť a jemný nádech alkoholu pohladí chuťové buňky a navodí chvíle pohody. Vánoční klasikou je vaječný likér, oblíbený je také karamelový nebo kokosový likér. Nemusíte je kupovat, jejich domácí varianta je stejně chutná (možná i lepší) a vyjde levněji. Recepty na několik výborných sametově jemných likérů najdete v článku Domácí sametové likéry pro slavnostní chvíle. V láhvi ozdobené kartičkou s věnováním to bude milý dárek pro rodiče, prarodiče nebo třeba kamarádky.
2) Domácí zavařenina pro mlsné jazýčky
Sezóna zavařování a výroby domácích marmelád a sirupů už sice skončila, ale to není důvod, aby vaše dobroty nemohly posloužit jako vánoční dárek. Připadá vám divné dát někomu pod stromeček sklenici marmelády nebo jiných zavařenin? Když skleničky polepíte pěknou etiketou, zabalíte jich několik do průhledného celofánu nebo dárkového sáčku a ovážete stužkou, bude to dárek jedna radost.
3) Doma upečené müsli pro zdravé mlsání
Dopřává si někdo z vašich blízkých pravidelně k snídani müsli? Připravte mu chutnou domácí variantu, podrobný návod najdete v článku Domácí granola aneb zapečte si müsli. Upečené müsli nasypte do pěkné uzavíratelné sklenice nebo plechové dózy a máte hotovo.
4) Bylinkový ocet pro milovníky salátů
Pro milovníky salátů můžete připravit domácí bylinkový ocet. Jeho výroba je snadná, zvládnete ji za pár minut. Pak ale budete potřebovat cca 2 týdny na uležení, takže je akorát čas se do toho pustit. Jak na to? Připravte si suroviny v poměru zhruba hrst čerstvých bylin na 500 ml vinného nebo jablečného octa. Použít můžete třeba oregano, bazalku, tymián, majoránku, rozmarýn, cokoliv podle chuti. Přidat můžete třeba česnek nebo chilli papričky. Možností je opravdu spousta. Bylinky pokrájejte, zalijte octem a nechte v uzavřené nádobě louhovat na chladném a temném místě. Po uplynutí cca 2 týdnu ocet přeceďte a přelijte do pěkné sklenice. Dovnitř ještě můžete vložit čerstvou větvičku bylinek na ozdobu.
5) Nakládané lahůdky pro fajnšmekry
Receptů na nakládaný hermelín najdete na internetu spoustu, postup je ale prakticky vždy stejný. Hermelíny se rozkrojí na dvě tenčí kolečka, vnitřek se okoření libovolným kořením, proloží plátky cibule a pak se sýry skládají do sklenice, opět prokládané cibulí a doplněné dalším kořením jako je bobkový list a celý pepř, často se přidávají i pálivé papričky. Nakonec se sýry zalijí olejem a nechají odpočívat zhruba 1 – 2 týdny v lednici (případně 2 – 4 dny při pokojové teplotě). Naložit můžete kromě hermelínů třeba balkánský sýr, tvarůžky nebo velmi oblíbené utopence – špekáčky s cibulí, určitě najdete inspirace dost.
Dárky vyrobené s láskou jsou skvělou volbou. U těchto dobrot navíc máte jistotu, že neskončí nevyužité na dně skříně. Pusťte se tedy do výroby, ať máte z letošních Vánoc opravdu dobrý pocit.
Poslat článek
Tisk
Štítky: Vánoce, dárky, domácí kuchyně