newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jak mlsají Španělé

 
Jak mlsají Španělé

Španělská delikatesa má jméno Leche frita, což v překladu znamená "smažené mléko", a ve skutečnosti jde o neklamný božský pokrm. Nevěříte? Ochutnejte!

 

V oblíbenosti národních kuchyní u Čechů obvykle vítězí Italové, Francouzi, tradiční asijská jídla nebo prostě to domácí – české. V záplavě receptů často opomíjíme i jiné, velice zajímavé a lahodné kuchyně, jako například španělskou. A Španělsko, to není jen paella, ale také úžasně dokonalý desert Leche frita.

Je to docela vtipné, že název se vyslovuje „leče“, což dost patrně evokuje přičítat k názvu zeleninový pokrm, který se často servíruje v českých domácnostech v období letních dnů, kdy zahrádky oplývají plody, jako jsou rajčata, papriky a další. S tímto jídlem však nemá španělský dezertík nic společného. V překladu jde o „smažené mléko“, což není zrovna lákavé, ale skutečný výsledek vám jistě zamotá hlavu.

Leche frita chutná jako hustý vanilkový puding obalený v tenkém těstíčku, osmažený, ale ne mastný a obalený v silné vrstvě skořicového cukru. Výtečné je k tomuto desertu podávat mandlovou zmrzlinu.

Jak připravíme smažené mléko?

Budeme potřebovat jeden litr mléka, 300 g cukru, 25 g másla, 125 g kukuřičné mouky, 2 žloutky, citrónová kůra, celá skořice a vanilkový lusk.

Nejprve povaříme větší část mléka s celou skořicí a citrónovou kůrou. Po chvilce přidáme polovinu cukru a vnitřek vanilkového lusku. Jakmile se mléko vaří, rozšleháme žloutky s kukuřičnou moukou a zbytkem cukru i mléka. Tuto hmotu našleháme a ihned, jak začne mléko vařit, tak ji přimícháváme a šleháme, dokud není hmota tuhá. Na předem máslem vymazaný plech hmotu rozetřeme a v chladu necháme zhoustnout. Vychladlé těsto krájíme na kousky (čtverečky nebo trojúhelníčky), obalujeme v rozšlehaném vajíčku a smažíme na rozpáleném oleji. Poté hned obalujeme ve skořicovém cukru, necháme vychladnout a podáváme.

 

2013.06.30 | Darina Adámková | přečteno: 30704x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Španělé Španělsko desert Leche frita vanilka smažení cukr skořice

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Ekologie a pečivo: Papírové sáčky jako cesta k udržitelnosti

Ekologickou stopu za sebou zanecháváme, ať se nám to líbí nebo ne. Stačí si ráno rozsvítit, otevřít ledničku, sednout do...
 
celý článek | Lea Kubová | 2023.11.22 | přečteno: 1241x

Ořechy nejen do vánočního cukroví

Všem dobře známé ořechy jsou produktem, který lze právem považovat za univerzální. Jsou nejen velmi chutné a výživné, al...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.12.10 | přečteno: 30703x

František

Ve svém životě jsem potkala spoustu lidí, kdo ne.Chytré, hloupé, vtipné.....asi není důležité vypisovat lidské vlastn...
 
celý článek | Martina Kysilková | 2015.06.13 | přečteno: 30779x

ALERGIE NA SLUNCE DOKÁŽE ZKAZIT RADOST Z LÉTA

Alergie na sluníčko, solární dermatitida, polymorfní světelná erupce – ať už si vyberete jakýkoliv název, jedná se o nep...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.06.08 | přečteno: 30787x
 

Portál pro ženy