Nepřehlédněte

Osm týdnů v blázinci

 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | přečteno: 9313x 2014.07.17

Ženské kruhy

 
celý článek | Beáta Matyášová | přečteno: 9360x 2013.04.04

Nápad

 
celý článek | Kateřina Pořízová | přečteno: 10421x 2014.10.01

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jak mlsají Španělé

 
Jak mlsají Španělé

Španělská delikatesa má jméno Leche frita, což v překladu znamená "smažené mléko", a ve skutečnosti jde o neklamný božský pokrm. Nevěříte? Ochutnejte!

 

V oblíbenosti národních kuchyní u Čechů obvykle vítězí Italové, Francouzi, tradiční asijská jídla nebo prostě to domácí – české. V záplavě receptů často opomíjíme i jiné, velice zajímavé a lahodné kuchyně, jako například španělskou. A Španělsko, to není jen paella, ale také úžasně dokonalý desert Leche frita.

Je to docela vtipné, že název se vyslovuje „leče“, což dost patrně evokuje přičítat k názvu zeleninový pokrm, který se často servíruje v českých domácnostech v období letních dnů, kdy zahrádky oplývají plody, jako jsou rajčata, papriky a další. S tímto jídlem však nemá španělský dezertík nic společného. V překladu jde o „smažené mléko“, což není zrovna lákavé, ale skutečný výsledek vám jistě zamotá hlavu.

Leche frita chutná jako hustý vanilkový puding obalený v tenkém těstíčku, osmažený, ale ne mastný a obalený v silné vrstvě skořicového cukru. Výtečné je k tomuto desertu podávat mandlovou zmrzlinu.

Jak připravíme smažené mléko?

Budeme potřebovat jeden litr mléka, 300 g cukru, 25 g másla, 125 g kukuřičné mouky, 2 žloutky, citrónová kůra, celá skořice a vanilkový lusk.

Nejprve povaříme větší část mléka s celou skořicí a citrónovou kůrou. Po chvilce přidáme polovinu cukru a vnitřek vanilkového lusku. Jakmile se mléko vaří, rozšleháme žloutky s kukuřičnou moukou a zbytkem cukru i mléka. Tuto hmotu našleháme a ihned, jak začne mléko vařit, tak ji přimícháváme a šleháme, dokud není hmota tuhá. Na předem máslem vymazaný plech hmotu rozetřeme a v chladu necháme zhoustnout. Vychladlé těsto krájíme na kousky (čtverečky nebo trojúhelníčky), obalujeme v rozšlehaném vajíčku a smažíme na rozpáleném oleji. Poté hned obalujeme ve skořicovém cukru, necháme vychladnout a podáváme.

 

2013.06.30 | Darina Adámková | přečteno: 9660x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Španělé Španělsko desert Leche frita vanilka smažení cukr skořice

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Berlín – blízký a přece vzdálený

Dost zvláštní město na to, že je tak blízko naší zemi. Dost daleko na to, abychom ho všichni dobře znali a jezdili ta...
 
celý článek | Admin | 2013.10.30 | přečteno: 9232x

Tip pro pohodlnější nakupování

Také rádi nakupujete, ale jste limitováni financemi? Pak vězte, že existuje možnost výhodného nakupování, stačí jen v...
 
celý článek | Admin | 2015.03.22 | přečteno: 9557x

Jak mne chytlo GTD

Nikdy jsem neměla zvláštní potřebu organizovat si den. Všechno tak nějak vyplývalo jedno z druhého. Po třech letech m...
 
celý článek | Jitka Rázková | 2014.02.13 | přečteno: 9467x

Den blbec

Už od probuzení se na Vás všechno valí? První telefonát nebo zpráva Vás dostanou? Ať děláte co děláte, všechno je špa...
 
celý článek | Zuzana Ditzelová | 2014.04.10 | přečteno: 9563x
 

Portál pro ženy