Nepřehlédněte
Oblékněte si luxusní blůzku nebo elegantní sako, které vám budou všichni závidět!
Bulharsko láká na lyžování pro Čechy bez negativního PCR testu
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Ekologie a pečivo: Papírové sáčky jako cesta k udržitelnosti
Ekologickou stopu za sebou zanecháváme, ať se nám to líbí nebo ne. Stačí si ráno rozsvítit, otevřít ledničku, sednout do auta, pustit televizi nebo jít nakoupit. I u něčeho tak banálního, jako je nákup pečiva, bychom měli myslet na naší planetu.
Jaké pečivo a odkud?
První věcí, kterou při výběru pečiva řešíte, je jeho chuť, případně jiná senzorická kvalita. Chléb nebo rohlík vám prostě musí chutnat. Pokud kladete důraz i na ekologickou stránku věci, měli byste vzít v potaz ještě další fakta. Kupujete čerstvě upečený výrobek nebo jen rozpečený ze zmrazeného polotovaru? Druhý jmenovaný už se toho mohl hodně nacestovat, o energetické náročnosti zamrazení ani nemluvě. Rozpečený chleba ze supermarketu a čerstvě upečený z lokální pekárny, to jsou dva zcela odlišné světy chuti i udržitelnosti.
Kam s ním?
Jenže cesta chleba, rohlíku nebo koblihy do vašeho žaludku nekončí v obchodě. Z obchodu si jej ještě musíte odnést domů. V čem? Otázkou, v jakých obalech je pečivo přepravováno nejčastěji, se ani nemusíme zdržovat. Plastové sáčky jsou evergreenem obchodů s potravinami a bohužel i skládek komunálního odpadu. Jistě, měly by se recyklovat, ale víte, jak to je s tím tříděním... Plastové obaly až příliš často končí v černé popelnici, což spolu s jejich téměř nekonečně dlouhým rozkladem tvoří velmi nepříjemnou kombinaci. Ne, ekologický obal na pečivo vypadá jinak.
Tou nejzelenější cestou samozřejmě je žádný obal nepoužít. Podle této knížecí rady ale můžete postupovat jen zřídka. Použitelná je prakticky pouze u chleba, a to jen v případě, že kupujete pouze ten. Pak přichází na řadu opakovaně použitelné obaly. I ty mají své výhody. Mezi hlavní nevýhody naopak může patřit hůře dosažitelná maximální hygiena. Přece jen jde o jídlo...
Pokud se tedy vrátíme k jednorázovým obalům, nejlepší cestou jsou papírové sáčky na pečivo. Ty bývají samy o sobě vyrobeny z velké části z již recyklovaného papíru. A samozřejmě je lze recyklovat dále. I pokud by ale skončily na skládce, rozloží se znatelně rychleji než ty plastové. Pečivo v nich navíc může dýchat, a tak nehrozí jeho zapaření či rozvoj plísní. Celkově tak déle vydrží dobré.
Jak správně recyklovat papírový sáček?
Ani s recyklací papírových obalů to ale není úplně jednoduché. Než si na www.packandcare.cz vyberete ty pravé, měli byste vědět, že recyklovat lze pouze čistý a neumaštěný papír. Ten od koblih a koláčů tedy do modrého kontejneru nepatří. I na skládce ale životní prostředí zatíží méně než srovnatelný plastový. Pokud tedy pečivo nakoupíte v papírovém sáčku, planetě tím jednoznačně pomůžete.
Poslat článek
Tisk
Štítky: nákupy pečivo ekologie papírové sáčky