newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Kamarádka sušička

 
Kamarádka sušička

 

Slunce jedině tak v duši, uplakané dny, vlhko, plný sušák stále „živého“ prádla a rostoucí hromada toho špinavého. Žehlička čeká na pravidelnou dávku večerních emocí. Tedy pokud prádlo doschne ještě dnes…

 

Řešení je nasnadě: sušička prádla. Pořídíte-li si tuto kamarádku, nebudete chtít jinak. Už žádný nekonečný příběh typu dvoudenní čekání na suché prádlo, koupelna i obývák plné nevzhledně rozvěšeného oblečení, výsledkem zatuchlé ručníky, hodiny žehlení nebo hromadící se nevyžehlené prádlo, nepříjemně tvrdé prádlo i po hektolitrech aviváže. Skoncujete s tím vším jednou provždy.

Domácností, které jsou vybaveny sušičkou, v posledních několika letech přibývá. Téměř každá třetí rodina už si ji pořídila. Proč je o ně takový zájem? Je to pomocník, který ušetří moře času a peněz. Částka, kterou jednorázově investujete, se vám v krátkém čase mnohonásobně vrátí.

 

Hlavní výhody:

 

1. Úspora energie - díky neustálému vylepšování technologie sušení už se nemusíte bát tučných účtů za elektřinu. Dříve byl komfort spojený s používáním sušičky vykoupen vysokou spotřebou energie, vyjádřenou písmenem vyskytujícím se kdesi v polovině abecedy. Dnes jsou na trhu i sušičky v energetické třídě A+ a lepší.

 

2. Úspora času - sušením v sušičce odpadá nutnost většinu prádla žehlit. Šetříte tak váš čas nutný k věšení a sbírání prádla i dobu a elektřinu potřebnou k žehlení. Navíc nemusíte neustále sledovat předpověď počasí a přemýšlet, kdy prát, aby vám prádlo vůbec uschlo. Jakmile prádlo vyndáte brzy po dosušení a ihned ho poskládáte, nemusíte na žehličku sáhnout, jak je rok dlouhý.

 

3. Hlučnost - podobný vývoj jako v případě spotřeby energie. Díky novým konstrukcím a kvalitní izolaci došlo ke snížení hluku o více než polovinu. Ačkoliv pračka ani sušička nejsou naprosto tiché spotřebiče, není již potřeba brát si při jejich sepnutí špunty do uší nebo Otíkova traktoristická sluchátka. Možná vám i přesto nějaký čas potrvá, než si na zvuk, který sušička vydává, přivyknete. Pozor – stejně jako u pračky, tak i u sušičky bezpečně poznáte, když ošetřuje oblečení s kovovými prvky. Ale i ta troška zazvonění za tu pohodu stojí.

 

4. Rozmanitost programů - usuší téměř vše a vyžene i cigaretový pach. Promočené oblečení ze školky už nemusíte sušit na topení. V zimě můžete pohodlně lehnout do sněhu a dělat andělíčky. Nečekaně jste zmokli od hlavy až k patě a i vaše boty by se daly ždímat? Navštívili jste restauraci a vaše oblečení načichlo všemi vůněmi světa? Sušička zvládne všechny tyto úkoly stiskem několika tlačítek. Ty nejmodernější modely jsou snad chytřejší než my sami.

 

5. Prádlo je měkoučké a nadýchané - a to zejména, používáte-li tekutý prací prostředek. Ne všechny typy tkanin bohužel snesou použití změkčovadla. Usušení v sušičce zaručí hebkost a změkčení prádla i bez máchání v aviváži. Sušení totiž končí právě v okamžiku, kdy vlhkost prádla dosahuje optimální hodnoty, nedochází tak k jeho přesušování.

 

6. Ulehčení pro milovníky domácích mazlíčků – už žádné válečkování! V sušičce se prádlo nejen usuší, ale i odchlupí. Při čištění filtru teprve poznáte, kolik stop na prádle vaše domácí zvířátko zanechává.

 

7. Nepráší se – tím, že prádlo nesušíte, nehromadíte a nežehlíte v obytném prostoru, vyhnete se chuchvalcům prachu hromadícím se na podlaze, pod postelemi, sedačkami a za dveřmi. Úžasná zpráva hlavně pro rodiny s dětmi a alergiky.

 

Možné nevýhody:

 

1. Vysoká cena – často zmiňovaný protiargument. Jak už bylo uvedeno, vyšší pořizovací náklady se prokazatelně vrací na spotřebě energie a času, který můžete využít příjemněji. Budete spokojeni vy i vaše rodina.

 

2. Nedostatek místa – druhý nejčastější důvod, proč sušičku ne. Řešením může být set pračky se sušičkou, které se pomocí středového mezikusu umístí na sebe. Existují i sušičky menších rozměrů, které je možné instalovat přímo na zeď. Pokud ani do výšky nemáte dost místa, nezbývá než zapřemýšlet, zda někde v chodbě, komoře nebo výklenku u šatny není nevyužité místo. Kondenzační sušička, které jsou v zásadě našem trhu nejvíce zastoupeny, totiž nepotřebují k vlastní instalaci nic jiného, než přívod elektřiny. Je tedy možné umístit je téměř kamkoliv. Je jistě lepší potkávat v uličce moderní spotřebič než se neustále vyhýbat přeplněnému sušáku. Nemyslíte?

 

3. Obavy ze zničeného oblečení – i tento problém je už minulostí. Oblečení sušené v sušičce není ani ošoupané, ani potrhané, sušením ani neblednou barvy. Naopak. Tím, že prádlo nesušíte na přímém slunci, udrží si déle zářivé barvy a tvar. Navíc tím zabráníte možnému znečištění hmyzem, smogem, prachem nebo také ulpívání alergenů. Pozor – ne všechno prádlo je vhodné sušit v sušičce. Nedoporučuje se sušení velmi objemných kusů jako jsou polštáře a peřiny, stejně tak není vhodné sušení nepromokavých materiálů. Pozor i na tkaniny, které jste předtím vyčistili pomocí benzínu nebo jiných chemických rozpouštědel. Takové sušení by mohlo skončit i výbuchem. 

 

4. Náročná údržba – pouhý mýtus. Sušička sama o sobě nevyžaduje nijakou zvláštní péči. K tomu, aby mohla volně dýchat a byl v ní dostatečný proud vzduchu, je pouze třeba kontrolovat a čistit filtry, ideálně po každém sušení. Filtry je možné jednoduše vysát vysavačem nebo nečistotu vylít společně se zásobníkem na zkapalněnou vodou. Pravidelným čistěním spoříte energii a prodlužujete životnost spotřebiče.  

 

Vlastníte už sušičku a jak jste spokojené? Nebo uvažujete nad koupí tohoto neocenitelného pomocníka do vaší domácnosti? Podělte se s námi pod článkem.

 

Image courtesy of kjnnt at FreeDigitalPhotos.net

2014.09.22 | Kateřina Pořízová | přečteno: 30146x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: sušička prádla; výhody sušičky; nevýhody sušičky

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Hledáte zdravé cukroví na Vánoce? Vyzkoušejte recepty z vánoční paleo kuchařky

Rok se pomalu blíží ke konci a s tím nastává i čas vánočních příprav, ke kterým patří pečení cukroví. Jistě máte své obl...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2021.11.18 | přečteno: 30296x

Laserová epilace postoupila o další krok kupředu

Pokud bychom se zeptali odborníka z oboru dermatologie, zda existuje stoprocentně účinný způsob, jak se trvale a na „prv...
 
celý článek | Lea Kubová | 2022.12.20 | přečteno: 30474x

3 hlavní důvody, proč dát přednost kvalitní dřevěné posteli

Který kus nábytku ve své domácnosti máte nejraději? Napadla vás jako první postel? Mě také a jistě je nás mnohem víc. Ne...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.09.03 | přečteno: 30568x

NECHYTIL VÁS BĚH, JÓGA ANI PILATES? ZKUSTE VESLOVÁNÍ!

Máte rádi pohyb a chcete se udržovat ve formě, jenže většina tolik oblíbených sportů vám nevyhovuje? Možná vám sporty ja...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.04.14 | přečteno: 30157x
 

Portál pro ženy