newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Barevné zdraví. Kustovnice a mangold

 
Barevné zdraví. Kustovnice a mangold

Je tu jaro a s ním i nové přívaly energie. Někdy to ale tak nějak nefunguje a vás možná přepadají spíš stavy jarní únavy. Vitaminů a zdravých potravin není nikdy dost, a tak se zkuste kromě sluníčka vzpružit i barevnými zázraky z přírodní lékárničky.

Vybrali jsme pro vás nutričně nejhodnotnější ovoce na planetě – kustovnici (goji) a vitaminy i minerály nabitý mangold.

 

Kustovnice jako klíč k dlouhému životu

I pokud jste ještě plody kustovnice nevyzkoušely, asi víte, jak vypadají. Červené šišaté „rozinky“ svou chutí připomínají něco mezi šípkem, jablkem a brusinkou a jsou nabité všemi možnými živinami. Najdete zde 18 druhů aminokyselin a 21 stopových prvků, obrovské množství karotenoidů, vitamíny B1, B2, B6, vitamin E, a také C, kterého je v kustovnici až 500 x více než v pomerančích!

Kustovnice skvěle pomůže, pokud trpíte bolestmi hlavy či migrénou, podpoří vaši imunitu, duševní výkonnost, a dokonce i váš zrak. Pokud pracujete na počítači, měla by pro vás být pravidelnou dávkou prevence.

Dokonale čistá potravina

Bobule goji platí za zcela čistou potravinu. Co to znamená? Protože při kontaktu čerstvých plodů s pokožkou dochází k oxidaci, nesmí se jich při sběru dotknout lidská ruka. Jsou tedy setřeseny na plachty, a následně usušeny v polostínu, dokud neztratí většinu vody. Šetrný je ostatně celý proces pěstování a zpracování plodů, při kterém se nepoužívají žádné chemické postupy.

                                                                

 

Goji nejsou bohaté na ovocné cukry, proto si po usušení nezachovávají takovou měkkost, jako třeba právě rozinky. Pokud vám tedy konzistence kustovnice nevyhovuje, stačí nechat sáček několik dnů otevřený. Plody absorbují vlhkost z okolního vzduchu a změknou.

Jak ji konzumovat?

Plody kustovnice můžete jíst samotné, třeba jako zdravou svačinku. Odborníci doporučují hrst až dvě denně, dětem stačí polovina. Goji můžete přimíchat do jogurtu, do různých cereálních směsí, můžete si s nimi zpestřit smoothie či ovocnou misku. Ze sušených plodů lze připravit také čaj. Lžičku sušených plodů zalijte 250 ml vroucí vody a nechte přibližně 15 minut louhovat.

Nebo vyzkoušejte náš opravdu originální tip na povidla! Budete potřebovat 200 g goji, 1 až 2 lžíce kokosové mouky, 2 lžíce medu a šťávu z ½ citronu. Kustovnici si předem namočte a rozmixujte ji s trochou vody, medem a šťávou z citronu. Poté přidejte kokosovou mouku a pomalu zahustěte (dejte pozor na to, že kokosová mouka hodně nabobtná a zhoustne). Hotová povidla můžete požít do kaší, koláčů, nebo jen tak na chleba.

Mangold, expert na výživu

Vypadá jako špenát, chutná jako špenát, ale špenát to není… Na rozdíl od špenátu mangold neobsahuje kyselinu šťavelovou, proto je vhodný též pro lidi, kteří kvůli obsahu šťavelanů špenát konzumovat nesmějí.

                                                                

 

Mangold obsahuje spoustu vitaminu C, vápníku, hořčíku, fosforu a draslíku a je bohatým zdrojem železa (a to mnohem větším než zmiňovaný špenát). Ukrývá také látku zvanou betain, která je velmi účinná proti kornatění cév a stimuluje činnost jater.

Konzumace mangoldu podporuje zdravé trávení, čistí krev, působí proti chudokrevnosti a posiluje imunitu, nervy a mozek.

Barevná kulinářská specialita

Barevné varianty této zeleniny dokážou být opravdu úchvatné. Řapíky vzhledem připomínají chřest a vypadají velmi dekorativně. Existuje nespočet barevných variant od různých typů bílé, žluté, červené nebo fialové. Listy jsou nejlépe vhodné do salátů, velmi dobře chutnají dušené, smažené nebo třeba zapečené s těstovinami.

Ve srovnání se špenátem má mangold zajímavou ořechovou příchuť a nikdy v ústech nezanechá pocit ostrosti či palčivosti. Díky své nízké energetické hodnotě je výborným pomocníkem také při redukčních dietách, takže pokud potřebujete nějaké to kilo shodit, určitě si zpestřete jídelníček touto výtečnou a zdravou pochoutkou.

Smoothie nabité zdravím

Na závěr pro vás máme ještě tip na skvělou jarní vitaminovou bombu k snídani.

                                                                

 

Budete potřebovat:

  • 2 banány
  • ½ grepu (bílého nebo červeného) + plátky na ozdobení
  • 2 hrsti mladého mangoldu
  • 2 hrsti čekanky
  • 1 lžíci chia semínek
  • 600 ml vlažné vody

Postup přípravy:

Všechny ingredience kromě chia semínek dejte do mixéru a rozmixujte dohladka. Potom přidejte také chia semínka a jemně je v mixéru rozmíchejte při nejnižším stupni otáček. Podávejte ve sklenicích ozdobených plátky grepu.

Není nad ranní vzpruhu, která vás zasytí, dobře chutná, a ještě vám dodá vitaminy a minerály na celý den. Dobrou chuť!

 

 

2021.04.27 | Jana Brandtlová | přečteno: 30475x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: kustovnice mangold vitaminy zdravá strava příroda energie jaro jarní únava

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Nejvýhodnější hypotéka může být dostupná každému

Máte zájem získat ten nejvýhodnější hypoteční produkt? Pokud ano, mějte na paměti, že ta skutečně nejvýhodnější hypot...
 
celý článek | Admin | 2016.07.02 | přečteno: 30531x

JAK SI VYBRAT SPORTOVNÍ PODPRSENKU

Každý sport vyžaduje nějaké speciální vybavení a sportovní prádlo je jednou takovou důležitou součástí. Pro ženy je nezb...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.06.16 | přečteno: 31199x

Totální převrat

  Na lepší se vždycky rychle zvyká. Ale co je v tomhle případě lepší?  ...
 
celý článek | Andrea Sýkorová | 2013.04.04 | přečteno: 30446x

Módní trendy pro rok 2017 – poradíme vám!

Baví vás móda a vše kolem ní? Sledujete módní trendy a snažíte se oblékat podle nich? Pak vás jistě zajímá, co je prá...
 
celý článek | Lea Kubová | 2016.11.22 | přečteno: 30440x
 

Portál pro ženy