newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Trápí vás úbytek libida? Možná za to může stres

 
Trápí vás úbytek libida? Možná za to může stres

Sex je náš, dělá dobře mě i tobě, zpívá se v jedné známé písničce. A je to tak, zdravý sexuální život je nedílnou součástí každého partnerského vztahu. A když to v posteli nefunguje, bývá to dříve nebo později důvodem neshod mezi partnery, které můžou vést až ke krachu vztahu. Jenže co když na sex prostě nemáte chuť? Poradíme vám, co s tím, když je na vině stres.

 

Stále v jednom kole

Nejspíš to důvěrně znáte. Ráno musíte brzy vstávat, následuje celodenní kolotoč v práci, odpoledne je zase potřeba postarat se o děti a domácnost. Neustále se na vás valí povinnosti, termíny, placení všeho možného a starosti tak nemají konce. Nakonec jste ráda, když je večer a vy můžete padnout do postele. Váš muž by vás rád navnadil na sexuální hrátky, ale pro vás je sex tím posledním, co byste chtěla. A takto se to opakuje tak dlouho, až se mezi vámi vytvoří napětí, frustrace vás obou se stupňuje a vy si začnete připadat frigidní. Nebo je u vás doma situace opačná? Vy byste chuť na sex měla, ale partner o vás opakovaně nejeví zájem? Rozhodně za tím nemusí být jiná žena, jak vás možná už napadlo. Ztráta libida se může týkat obou pohlaví a často je tím důvodem právě stres.

Co je to vlastně libido?

Libido je jednoduše řečeno sexuální touha. Ovlivňuje ji fyzické zdraví, ale také psychické rozpoložení nebo sociální zázemí. Výše libida se v průběhu života mění, klesá vlivem stárnutí a životních změn, což je přirozené. Za poklesem libida ale často stojí i stres, ne nadarmo se mu říká zabiják touhy. Ve stresových situacích naše tělo vyplavuje hormon kortizol, který potlačuje tvorbu pohlavních hormonů, především testosteronu. Pokud jde o krátkodobou záležitost, například stres před zkouškami, při změně zaměstnání nebo u jiných důležitých životních událostí, na které nemůžeme přestat myslet, je to v pořádku. Hladiny hormonů se brzy srovnají a libido se také vrátí. U dlouhodobého stresu, kdy se neustále cítíme pod tlakem a nemáme na žádné intimnosti ani pomyšlení, už ale ztráta libida může výrazně ovlivnit partnerský vztah.

Jak zvládat stres a posílit libido?

Vyhnout se stresu pokaždé nejde, ale je důležité se s ním pracovat. Jakmile se naučíte zvládat stres a uvolnit se, zvýší se i vaše sexuální touha. Vyzkoušejte tyto tři osvědčené techniky na povzbuzení libida:

1. Zařaďte do svého programu pohyb

Možná se vám po celodenním kolotoči povinností vůbec nechce hýbat, ale zkuste se přemoci a zařaďte do svého denního rytmu pohyb. Nemusíte hned začít trénovat na maraton, i pravidelná svižná podvečerní procházka vám pomůže vyplavit endorfiny. A ty pomáhají ulevit od bolesti, navodit dobrou náladu a také povzbudit sexualitu a probudit vášeň.

2. Udělejte si čas na meditaci

Stres udržuje naši mysl v neustálém napětí a to je potřeba změnit. Uklidnit myšlenky, zpomalit tempo a na chvíli se ponořit do relaxace, to je skvělá cesta k psychické pohodě. Můžete vyzkoušet různé meditační techniky nebo to spojit i s tím pohybem v podobě jógy. Že nemáte čas na nějaká dlouhá meditační cvičení? Pak si vyhraďte aspoň pár minut kdykoliv během dne, kdy se v klidu posadíte nebo položíte, pokusíte zastavit své myšlenky a budete se soustředit jen na svůj dech. Dechová cvičení jsou jednoduchá, můžete je provádět prakticky kdykoliv a kdekoliv, a přitom umí s tělem a myslí doslova zázraky.

3. Pozvěte na pomoc přírodu

V boji se stresem a ztrátou libida mohou pomoci i dary přírody. Uklidňujícími bylinkami jsou například levandule, heřmánek, třezalka, kozlík nebo chmel, na libido mají dobrý vliv zázvor nebo kotvičník. V tradiční asijské medicíně je mezi přírodní prostředky s afrodiziakálními účinky řazen také třeba ženšen, červený kratom, děhel čínský nebo houba Cordyceps.

Stres je nejen zabijákem touhy, ale může mít na svědomí i různé zdravotní problémy, od špatného zažívání až po infarkt. Nenechte se jím ovládat a a zkroťte jej. Budete si lépe užívat sex i každodení život.

 

2024.07.14 | Martina Limbergová | přečteno: 282x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: sex partneři libido zdraví sexuální život

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Mamánek

Zprvu to může vypadat, že je k ženám velice pozorný. To sice je, ale jen k jedné – jeho matce. ...
 
celý článek | Darina Adámková | 2013.12.03 | přečteno: 30599x

Rooibos

Ať máte nebo nemáte rádi čaj, tento si i tak můžete zalíbit. Je jemný, lahodný a pro lidský organismus prospěšný. ...
 
celý článek | Darina Adámková | 2014.01.27 | přečteno: 30408x

Vilapark Klamovka spojuje luxus s klidem a zelení v samém srdci metropole

Život v Praze může být hektický a náročný, je to město, které nikdy nespí. Právě to je důvod, proč se mnozí rozhodují pr...
 
celý článek | Lea Kubová | 2024.04.30 | přečteno: 533x

Chia semínka nejen na snídani

  Už vás omrzely vaše klasické snídaně? Hledáte nové nápady a inspiraci? Něco co nemusíte vařit, snídaně je ...
 
celý článek | Alice Drápal Audyová | 2013.05.26 | přečteno: 30260x
 

Portál pro ženy