newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

KOUZLO PAMPELIŠKY: JE ZDARMA A OČISTÍ TĚLO OD JEDŮ

 
 

 

Pampelišku není třeba nikterak dlouze představovat, neboť každý víme, jak vypadá. Možná pamatujete doby, kdy děvčata pletla nejen ze sedmikrásek, ale právě i z pampelišek věnečky. Jde o vytrvalou rostlinu z čeledi čekankovitých. Květy pampelišek jsou sytě žluté a později se mění v nažky s chmýřím, které snadno létají a semena se tímto šíří do okolí.

Léčivé účinky pampelišky jsou známy a využívány po staletí. Rostlina není rozšířená jen u nás, ale roste v celé Evropě, Asii, Americe. Nejčastěji ji můžete vidět růst na loukách, polích, trávnících, u cest i v mnoha zahradách.

JAK A CO SBÍRAT?

Nejsilnější účinky má pampeliška nyní na jaře, kdy je tak nejvhodnější doba pro sběr. Vzhledem k tomu, že každá část rostliny je vhodná k použití, je dobré se vypravit na sběr a vytěžit z pampelišky maximum. V kuchyni je možné využít květy, listy i kořen. Kořen je nejlepší sbírat před rozkvětem rostliny a listy od dubna do září.

Sběr kořene je trochu náročnější než sbírání listů, ale pro jeho blahodárné účinky se to rozhodně vyplatí. Kořen je třeba vydloubnout neboli vydolovat ze země, omýt vodou, ne však mechanicky drhnout či škrábat a rozříznout na polovinu či čtvrtinu, pro rychlejší vyschnutí. Sušit lze v sušičce či někde ve stínu. Sušení trvá v řádu dnů. Pokud se kořen snadno láme, tj. musí prasknout jak suchá větvička, je to známkou toho, že je dostatečně suchý. Usušené části je třeba skladovat v uzavřené a tmavé nádobě.

PROČ KONZUMOVAT LISTY I KOŘEN?

Pampeliška má mírně nahořklou chuť, chutná podobně jako čekanka. Nezpůsobuje žádné vedlejší negativní účinky. Rostlina obsahuje vitamíny A, B, C, D i K, je bohatým zdrojem betakarotenu, draslíku, vápníku, železa a dalších minerálních látek.

Pampeliška zrychluje trávení, neboť látky v ní obsažené podporují funkci jater a žlučníku, rovněž rozpouští ledvinové kameny, snižuje hladinu cukru v krvi. Jedná se o účinné antirevmatikum. Pampeliška má močopudné účinky. Pomáhá i při únavě, což je nyní na jaře velmi cenné.

Z pampelišky se nedělá jen med, ale listy jsou vhodné do salátů či jako součást zeleninové oblohy. Nejlepší je samozřejmě konzumace v čerstvém stavu. Nicméně i usušená rostlina má velmi pozitivní účinky na lidský organismus. Z usušených částí lze připravit čaj či odvar apod.

 

 

| přečteno: 30101x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: pampeliška, účinky pampelišky, zdraví, med

 
archiv

Nejzajímavější články

 

A co když už je pozdě?

Události provázející celý minulý rok mne donutily k zamyšlení. Dost často se poslední dobou setkávám i sama u sebe ...
 
celý článek | Meridene | 2015.01.14 | přečteno: 30184x

Umíte se ozvat?

Včera jsem zcela nečekaně musela do lékárny, protože naše dítko vyfasovalo antibiotika a stala jsem se díky tomu svěd...
 
celý článek | Meridene | 2014.12.11 | přečteno: 30120x

Jak vybrat barvu na vlasy

Kosmetický průmysl v současné době spolu s miniinvazivními zákroky plastické chirurgie a estetické dermatologie dokáže h...
 
celý článek | Nina Albertová | 2023.08.30 | přečteno: 697x

Pěkná postava a bedra v teple? Dámské body zařídí obojí!

V chladnějších dnech vyvstává otázka, jak udržet v teple svá záda, a přitom vypadat dobře v jakékoliv halence. Spodní ko...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.11.10 | přečteno: 30675x
 

Portál pro ženy