reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Zbořte svatební stereotypy

 
celý článek | Nikol Mohoritová | přečteno: 12957x 2017.06.22

Vyrážíte na dovolenou? Mějte kvalitní ochranu

 
celý článek | Admin | přečteno: 13879x 2016.07.05

Jako houby po dešti

 
celý článek | Kateřina Pořízová | přečteno: 12745x 2015.09.02

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

reklama 6 v magazínu pro ženy

KOUZLO PAMPELIŠKY: JE ZDARMA A OČISTÍ TĚLO OD JEDŮ

 
 

 

Pampelišku není třeba nikterak dlouze představovat, neboť každý víme, jak vypadá. Možná pamatujete doby, kdy děvčata pletla nejen ze sedmikrásek, ale právě i z pampelišek věnečky. Jde o vytrvalou rostlinu z čeledi čekankovitých. Květy pampelišek jsou sytě žluté a později se mění v nažky s chmýřím, které snadno létají a semena se tímto šíří do okolí.

Léčivé účinky pampelišky jsou známy a využívány po staletí. Rostlina není rozšířená jen u nás, ale roste v celé Evropě, Asii, Americe. Nejčastěji ji můžete vidět růst na loukách, polích, trávnících, u cest i v mnoha zahradách.

JAK A CO SBÍRAT?

Nejsilnější účinky má pampeliška nyní na jaře, kdy je tak nejvhodnější doba pro sběr. Vzhledem k tomu, že každá část rostliny je vhodná k použití, je dobré se vypravit na sběr a vytěžit z pampelišky maximum. V kuchyni je možné využít květy, listy i kořen. Kořen je nejlepší sbírat před rozkvětem rostliny a listy od dubna do září.

Sběr kořene je trochu náročnější než sbírání listů, ale pro jeho blahodárné účinky se to rozhodně vyplatí. Kořen je třeba vydloubnout neboli vydolovat ze země, omýt vodou, ne však mechanicky drhnout či škrábat a rozříznout na polovinu či čtvrtinu, pro rychlejší vyschnutí. Sušit lze v sušičce či někde ve stínu. Sušení trvá v řádu dnů. Pokud se kořen snadno láme, tj. musí prasknout jak suchá větvička, je to známkou toho, že je dostatečně suchý. Usušené části je třeba skladovat v uzavřené a tmavé nádobě.

PROČ KONZUMOVAT LISTY I KOŘEN?

Pampeliška má mírně nahořklou chuť, chutná podobně jako čekanka. Nezpůsobuje žádné vedlejší negativní účinky. Rostlina obsahuje vitamíny A, B, C, D i K, je bohatým zdrojem betakarotenu, draslíku, vápníku, železa a dalších minerálních látek.

Pampeliška zrychluje trávení, neboť látky v ní obsažené podporují funkci jater a žlučníku, rovněž rozpouští ledvinové kameny, snižuje hladinu cukru v krvi. Jedná se o účinné antirevmatikum. Pampeliška má močopudné účinky. Pomáhá i při únavě, což je nyní na jaře velmi cenné.

Z pampelišky se nedělá jen med, ale listy jsou vhodné do salátů či jako součást zeleninové oblohy. Nejlepší je samozřejmě konzumace v čerstvém stavu. Nicméně i usušená rostlina má velmi pozitivní účinky na lidský organismus. Z usušených částí lze připravit čaj či odvar apod.

 

 

| přečteno: 2963x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: pampeliška, účinky pampelišky, zdraví, med

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Genius loci: Nepostihnutelný duch místa aneb Co zůstává očím skryto v Paříži

Je krátce po poledni, před chvílí dozněl zvuk zvonů linoucí se rušnými ulicemi letní Paříže. Je krásný slunečný den, ...
 
celý článek | Lucie Martináková | 2013.06.30 | přečteno: 14343x

Jak být krásná díky správné péči o pleť?

Používáte poctivě denní, noční i oční krém? Nebo si vystačíte jen s jedním univerzálním? Pokud je to tak, přečtěte si...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.10.11 | přečteno: 12286x

Proč je důležité vybrat si vhodné spodní prádlo?

Spodní prádlo je nenahraditelnou součástí šatníku každé ženy a je třeba ho mít v dostatečném množství. Jeho výběrem a...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.07.11 | přečteno: 12962x

Sbohem BB, přichází CC krém

Není to tak dlouho, co pulty drogerií i poličky v koupelnách zcela ovládl BB krém. Nyní je tu i jeho vylepšená verze,...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2013.12.02 | přečteno: 12923x
 

Portál pro ženy