Top 5 potravin, které vám pomohou zhubnout

 
Top 5 potravin, které vám pomohou zhubnout

Zhubnout jen pár kilo na hmotnosti může někdy být obtížný úkol, obzvláště tehdy, když se například potýkáte s onemocněním štítné žlázy nebo máte sedavé zaměstnání. Pokud však do svého jídelníčku zakomponujete těchto 5 potravin, hubnutí si výrazně ulehčíte.

 

Obecně platí základní pravidlo, že pokud se daná potravina skládá povětšinou jen z bílkovin a vlákniny, nikdy z její konzumace nepřiberete, a přitom se dostatečně nasytíte. A jestliže vám k tomu navíc i chutná, můžete slavit malé vítězství. Zde jsou příklady takových potravin.

Chia semínka

Dostat do sebe dostatek vlákniny je pro hubnutí klíčové. Nejenomže vás zasytí, protože se déle tráví, takže nebudete mít hlad, ani chuť na další jídlo, ale hlavně neobsahuje téměř žádné kalorie, ze kterých byste mohli přibrat. A právě chia semínka obsahují vlákniny tolik, že pouhé 2 polévkové lžíce stačí k tomu, abyste splnili čtvrtinu potřebné denní dávky vlákniny. Lze je navíc i snadno kombinovat s různými pokrmy, jako je například jogurt nebo osvěžující ovocný šejk.

                                                                

Pistácie

Téměř všechny druhy ořechů můžou mít své zastoupení v redukční dietě, neboť krom zdravých tuků obsahují také vlákninu, spoustu bílkovin, minerálů a vitamínů. Kombinace těchto makroživin je pro hubnutí přímo žádoucí. Příkladem ideálního ořechu s dobrým poměrem živin, a navíc i výbornou chutí jsou pistácie. Pravidelná konzumace pistácií je dle studií spojena s úbytkem tuku u lidí s nadváhou. Stále jsou však energeticky vydatné a s jejich konzumací to tedy doporučujeme nepřehánět.  

                                                                

Vajíčka

Vejce je tvořeno z větší části jen bílkovinou, ze které se velmi těžko přibírá, takže potravina na hubnutí je to ideální. A díky tomu, že je lze snadno připravovat téměř na sto způsobů ke snídani, večeři i na svačinu a jsou cenově dostupná, byla by škoda tuhle potravinu vynechat. Z jedné nedávné studie vyšlo najevo, že konzumace vajec ke snídani přispěla ke snížení hmotnosti v rámci redukční diety u lidí trpících nadváhou.

Jablka

Díky vysokému obsahu vody a vlákniny (nezapomeňte sníst slupku) jsou jablka sytá a nízkokalorická, což je pro hubnutí ta správná kombinace. Navíc jsou levná, dlouho vydří v lednici a lze je sníst jednoduše jen tak samotné nebo spolu s různými saláty či toasty.

Fermentované potraviny

Stále více vědeckých studií potvrzuje domněnku, že zdravý střevní mikrobiom má přímý vliv na to, jak efektivně dokáže tělo hospodařit s energii a ukládat tuk. Jinými slovy, pokud se staráte o zdraví vašich střev, ty vás za to odmění efektivnějším spalováním tuků. Mezi dobré zdroje probiotik, které jsou navíc i v souladu s hubnoucím jídelníčkem, patři například jogurt, nakládané okurky nebo kysané zelí či luštěniny.

 

2024.06.08 | Jana Brandtlová | přečteno: 387x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: hubnutí potraviny hubnoucí potraviny dobré potraviny zdravé potraviny

 
archiv

Nejzajímavější články

 

V těchto kalhotkách se budete cítit skvěle po celý den!

Na kvalitě spodního prádla rozhodně záleží. Stačí se „seknout“ ve velikosti nebo střihu a budete mít celý...
 
celý článek | Admin | 2014.10.08 | přečteno: 30884x

Jak si zařídit ideální koupelnu a nezapomenout ani na kvalitní textilie

Máte v plánu v brzké či vzdálenější době zařizovat nebo rekonstruovat koupelnu? Zvažujete, jak ji co nejlépe vybavit? Ne...
 
celý článek | Admin | 2017.10.27 | přečteno: 30348x

Léčba neplodnosti – cesta k vytouženému dítěti

Najít si partnera a založit s ním rodinu je přirozenou součástí života téměř každé ženy. Bohužel ne všechny páry...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.07.27 | přečteno: 30323x

Na co si dát pozor při výběru fotoobrazu

Chtěli byste si ozdobit svůj pokoj originálně, a ještě do něj uložit vzpomínky? Už vás nebaví tuctové dekorace do bytu? ...
 
celý článek | Admin | 2019.03.12 | přečteno: 30280x
 

Portál pro ženy