newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Umíte se radovat? Inspirujte se ve světě

 
Umíte se radovat?  Inspirujte se ve světě

Radujte se, protože dokonalé to nemůže být nikdy a napořád. Vždy jsou dobré i špatné dny, měsíce, či dokonce roky. Fígl je v tom, hledat a vidět to dobré. Zaměřit se na drobnosti, které vám mohou přinést radost každý den. Právě tak se dláždí cesta ke dlouhodobé spokojenosti. V každé zemi na to jdou trošku jinak.

 

Snad všichni se radujeme rádi, baví nás být veselí a šťastní. Proto se podívejme pro inspiraci do různých zemí celého světa. Co se můžeme naučit ve Finsku, Bhútánu, Japonsku či Číně? Vždycky máte na výběr. Co třeba míň si stěžovat a naučit se lépe odpočívat? Budete radostnější a plní energie. Inspirace je všude na světě, stačí se rozhlédnout.

Finsko plné blaženosti ve spodním prádle

Finové to mají těžké. Většinu roku prožijí ve tmě a zimě. Musí se hodně snažit, aby nedostatek tepla a slunce, které samy o sobě zlepšují náladu, nějak doplnili. Jejich slovo „kalsarikännit“ znamená něco jako „opilé spoďáry“ a vyjadřuje pocit, který máte, když přijdete vymrzlí z venku, shodíte 10 vrstev oblečení, topení zapnete na maximum a užíváte si pobyt v domě jen ve spodním prádle.

                                                               

Finové umějí ocenit krásu i pohodlí. Schválně to někdy zkuste – oblečte si tepláky a prolenošte den.

                                                                

Bhútán aneb víc než peníze

V téhle jihoasijské zemi je hrubý domácí produkt na vedlejší koleji. Radost vládne Bhútánem. Lidé zde pochopili, že šťastný národ je víc než bohatý národ. Možná tam nenajdete moderní vymoženosti, ale místní se radují ze všeho, co mají.

                                                                

Vědí, že spokojenost se koupit nedá, a dokonce je vědecky dokázáno, že zážitky nám přinášejí podstatně větší míru potěšení než nakupování a shromažďování věcí, které často ani nepotřebujeme.

                                                                

                                                                

Čína, smysl života

Číňané používají slovo „sing-fu“, což znamená stav radosti. Nejde ale o stav dobré nálady, jde o život, ve kterém vám dávají věci smysl a vše je tak, jak má být. Filozofie rovnováhy je také v tom, že používáte obě mozkové hemisféry.

                                                                

Když přemýšlíte, zatěžujete pouze levou hemisféru. Aby byl život vyvážený, je dobré zapojit i hemisféru pravou. A to se děje právě při kreativní činnosti, kdy nepotřebujete logiku. Proto kreslete, zpívejte, tančete, háčkujte, vyšívejte nebo vybarvujte mandaly.

                                                                

Havaj plná lásky a odpuštění

„Aloha“ neznamená jen místní pozdrav, ale i slovo, které vyjadřuje lásku, soucit, pochopení, laskavost, úctu a odpuštění. Asi se tedy není potřeba divit zjištění, že Havajci jsou jedním z nejšťastnějších národů na světě. Jistě, palmy, moře a květinové girlandy dělají svoje, ale hlavní podíl má smířlivý životní postoj.

                                                                

Ačkoli nemáme moře, využít se dá každá voda a její zklidňující působení. Voda má dokonce terapeutické účinky. Proto choďte do bazénů, užívejte si sprchu i koupel, cachtejte se v rybnících a představujte si, jak z vás voda smývá nervozitu a starosti.

Japonská moudrost wabi-sabi

V Japonsku vládne moudrost „wabi-sabi“. Jde o spojení slov wabi (jednoduchost) a sabi (krása stárnutí či opotřebení). Japonci říkají, že je to něco jako vaše babička – v žádném případě dokonalá, ale přímá a laskavá.

                                                                

Životní styl „wabi-sabi“ učí, že nemá smysl trápit se dokonalostí, protože teprve když přijmete nedokonalost, stárnutí i pomíjivost, uleví se vám. Pokuste se staré věci i staré vztahy vnímat se vší krásou, kterou přináší „opotřebovanost“. Starý hrneček plný bylinek je přeci nádherný!

                                                                

Zeptaly jste se někdy sami sebe, po čem vlastně opravdu toužíte? Přemýšlely jste o tom, jaký život chcete vést? Pak si tedy projděte svá tajná přání a možná zjistíte, že výše uvedené příklady vám v mnohém otevřely oči.

2021.11.17 | Jana Brandtlová | přečteno: 30069x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: radost štěstí pocit blaženost hodnoty vztahy

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Chcete rodinný dům v Praze? Raději si pospěšte!

  O rodinné domy v Praze je v posledních letech velký zájem a jejich nákup se nevyplatí odkládat. Přečtěte s...
 
celý článek | Admin | 2015.02.24 | přečteno: 30173x

Hana Hindráková - rozhovor o Keni, afrických románech a neziskové organizaci Fair

Uspět na poli literatury není lehké, o tom by mohlo vyprávět mnoho začínajících spisovatelů. Co je potřeba k tomu, ab...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.02.14 | přečteno: 30058x

Nemůžeš, ale musíš

Každá máme svoje limity. Fyzické, mentální i časové. Přesto se je často snažíme ignorovat. Proč? Vždyť není všem dnům...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2013.04.09 | přečteno: 30113x

Voňavý svatý Valentýn

Pravděpodobně málokomu se podaří v dnešní době nevšimnout si skutečnosti, že se blíží svátek svatého Valentýna. Toto ...
 
celý článek | Vendula Králová | přečteno: 30030x
 

Portál pro ženy