newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Svá rozhodnutí nemusíte podrobně vysvětlovat

 
Svá rozhodnutí nemusíte podrobně vysvětlovat

Zejména o ženách se říká, že jsou velmi nerozhodné. Není to vůbec snadné, ale pokud máte s rozhodováním problém, je potřeba naučit se to. Naučit se rozhodnout a za svou volbou si potom stát. Jak můžete posílit své odhodlání se rozhodnout?

 

Jsou to i maličkosti

Obvykle nad tím ani nepřemýšlíme, přitom se rozhodujeme od chvíle, co ráno otevřeme oči. Ještě chvilku si pospat nebo zkusit rozcvičku? Dát si k snídani jogurt nebo chleba s medem? Vzít si tuhle šedou bundu nebo ten červený kabát? Dobíhat autobus nebo počkat na další?... A v tomto duchu probíhá celý den. Maličká rozhodnutí, kterých za den učiníme stovky, možná tisíce.

Život je zkrátka řetězec rozhodnutí a možností volby stále přibývá, dokonce se může zdát, že možnosti výběru jsou takřka neomezené. Můžeme se rozhodnout, čím budeme i kým budeme, můžeme se rozhodnout pro jakýkoli z nespočtu životních stylů, typů stravování a kdykoli se přestěhovat téměř do jakékoli země.

Rozhodnutí jsou čím dál náročnější, a tak se ptáme přátel i odborníků, sestavujeme seznamy pro a proti, ale výsledkem většinou bývá, že zásadní rozhodnutí pouze odložíme na později.

                                                                

Ženy se rozhodují jinak než muži

Fakt, že ženy jsou více nerozhodné, potvrzují i výzkumy. Ženy jednají opatrněji, více spolupracují, berou v úvahu více věcí a souvislostí a rozhodují se až poté, co vzaly v potaz více než jen své vlastní zájmy. Muži se naopak rozhodují mnohem raději. Stresuje je to méně, nedělají si tolik starostí s tím, zda se rozhodli správně, a jen málokdy zažívají pocit zahlcení množstvím možností. Podle vědců to může souviset s tím, že v rodinném životě leží většina rozhodnutí na bedrech žen. Ve finále ony rozhodují o výběru bydlení, zařízení domácnosti či o tom, kam půjdou děti do školy.

Podrobné vysvětlení pro každé rozhodnutí?

Jako ženy se v mnoha případech rozhodujeme prostě instinktivně. A je tu ještě jeden, pro nás podstatný rozdíl. Ženy mají tendenci svá rozhodnutí podrobně vysvětlovat. Podle německé publicistky Lindy Rachel Sabiers se to týká všech žen – od nezadaných kariéristek, přes ženy, který zasvětily život bádání či cestování až po matky v domácnosti. Míra vysvětlování je samozřejmě odvislá od toho, v jakém prostředí se nacházíme, ale všechny se občas snažíme vysvětlovat i v okamžicích, kdy je to spíše na škodu.

Vysvětlujeme rozhodnutí v práci i v osobním životě, podrobně popisujeme, proč nemůžeme na plánovanou večeři i proč jsme se rozhodly začít chodit na jógu nebo zahájit nový projekt právě těmito zvolenými kroky.

Linda Sabiers se domnívá, že je to proto, aby ženy nebyly vnímány jako sobecké, a zároveň před podobnou diskreditací vlastního názoru varuje a ze zkušenosti popisuje, že většina vysvětlování se nakonec zvrtne v to, že se vlastně začnete ospravedlňovat, proč jste učinily právě takové rozhodnutí. A to sebevědomí příliš nepřidá.

Jak na skutečnou nerozhodnost

Tendence zdůvodňovat rozhodnutí se odvíjí od smyslu pro realitu, která je u žen podstatnou složkou smýšlení a jedním ze základních prvků pro rozhodnutí. Výsledkem je, že pak poukazují na možná rizika mnohem více než muži, což bývá často chápáno jako váhání, neochota jít do věci naplno a nedostatek odhodlání.

                                                                

Jenže realistický pohled na věc je velkým přínosem, proto by bylo dobré, kdyby mužsky orientovaný svět konečně začal brát na vědomí, jak cenné poznatky ženy do problémů a rozhodovacích procesů vnášejí.

Naopak ty z nás, které se jasným rozhodnutím skutečně raději vyhýbají, by se na věc měly umět podívat i z jiné perspektivy. Určitá dávka odvahy je nutná a umožňuje zkoušet nové věci. Jednoduchou metodou, jak si to nacvičit, je takzvaná změna perspektivy. Položte si třeba otázku a vžijte se do odpovědi: „Jak by se v tomto případě rozhodl někdo jiný?“ (Můžete si dosadit kamarádku, manžela, sestru nebo to zkusit jen tak, bez použití konkrétní osoby, která se rozhoduje.)

Změňte váhavost ve svou silnou stránku

Pohled okolí na kritické a realistické připomínky změníte tak, že své úvahy vyjádříte předem – tedy ještě před tím, než padne rozhodnutí. Pokud uvedete jasné výhody a nevýhody jednoho či jiného řešení, pak se domnělá slabost, tedy váhavost v důsledku většího realismu, stane v očích ostatních obdivuhodnou a silnou vlastností. Taková žena pak bývá považována za rozvážnou, strukturovanou, orientovanou na výsledky a schopnou vést přínosný dialog.

Sebeúcta a sebevědomí

Svou roli v rozhodovacím procesu hraje i vnímání sebe sama. Obecně by si všechny ženy měly více vážit vlastního názoru. Jistě se vyplatí aktivně pracovat na tom, abyste upustily od vysvětlování a aby lidé kolem vás poznali, že i instinktivní rozhodování se vyplácí. Pokud bude vaše sebeúcta na dobré úrovni, má to i další přínosy. Například se nebudete dostávat do situací, kdy se začnete v přemíře rozhodování a zvažování všech jejích aspektů utápět.

                                                                

Každé rozhodování je vyčerpávající a právě únava vede ke zvýšení rizika špatného rozhodnutí. A v neposlední řadě si určitě nezapomínejte co nejčastěji připomínat, že ať už se rozhodnete jakkoliv, stejně se nikdy nezavděčíte všem.

Mějte na paměti skvělé shrnutí problematiky bývalou první dámou USA Michelle Obama:

„Dělej to, co považuješ za správné. Pokaždé se najde někdo, kdo bude opačného názoru.“

2021.12.30 | Jana Brandtlová | přečteno: 30153x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: rozhodování rozhodnutí váhavost kritika racionální myšlení myšlení vysvětlování pocity

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Ať žije Trautenberk.....nebo raději ne

Kdo by neznal krásný večerníček Krkonošské pohádky a závistivého Trautenberka, který proháněl Anču, Kubu i hajného. P...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2013.06.30 | přečteno: 30063x

Jak zklidnit mysl

Společným jmenovatelem téměř všech trápení je v dnešní době uspěchanost. Ráno vstaneme z postele a už uvažujeme, co v...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2014.07.18 | přečteno: 30225x

Žijme svůj život nahlas!

  Milé čtenářky, ráda bych se s vámi, i když lehce opožděně, podělila o zážitky z letošního léta, které ...
 
celý článek | Radka Lišková | 2012.12.07 | přečteno: 30046x

Materiály se vzory mají v interiéru obrovský potenciál. Využijte jej

Vzory na materiálech, jako jsou například tapety, závěsy, koberce, přehozy či dekorační polštářky, jsou často podce...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2020.09.11 | přečteno: 30085x
 

Portál pro ženy