newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Zobněte si slané sýrové sušenky

 
Zobněte si slané sýrové sušenky

Slané pečivo nesmí chybět na žádné silvestrovské oslavě! Upečte ještě dnes domácí sýrové sušenky, po kterých se jen zapráší. Recept se skládá ze surovin, který má na Silvestra doma snad každý.

 

 

 

K Silvestru vedle jiného neodmyslitelně patří také konzumace alkoholu. Abyste se vyvarovali bolavé hlavy nebo podrážděného žaludku, je dobré prokládat ho vhodným jídlem. Ideálním a velmi oblíbeným se k tomuto účelu stalo právě drobné slané pečivo – crackery, tyčinky, preclíky. A není nic jednoduššího, než si ho upéct doma.

 

Slané sýrové sušenky

Suroviny na 1 dávku (množství pečiva odpovídá fotce)

  • 15 dkg  jemně nastrouhaného eidamu (nebo jiného sýra)
  • 15 dkg změklého másla
  • 21 dkg polohrubé mouky
  • asi 6 lžic mléka
  • 1 vejce na potření
  • mouku na podsypání
  • oblíbené koření - hrubozrnná nebo bylinková sůl, kmín, grilovací koření apod.

 

Postup

Ze strouhaného sýra, másla a mouky vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové folie a necháme alespoň hodinu odležet v lednici.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Na dobře pomoučeném válu rozválíme plát silný 3 - 4 mm, potřeme ho vajíčkem rozšlehaným se lžící vody a posypeme oblíbeným kořením. Potom ozdobným rádýlkem rozkrájíme na námi zvolené tvary a pomocí nože přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Praktické jsou například tyčinky, čtverečky, nebo trojúhelníčky, které můžeme pro vzhled skutečného sýra propíchat brčkem. Pokud používáme formičky na cukroví, postup obrátíme – nejprve vykrájíme tvary, vajíčkem a kořením zdobíme až posléze přímo na plechu. Kvůli rovnoměrnému propečení ale zachováme vždy přibližně stejnou velikost kousků na jednom plechu. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme dozlatova (cca 8 minut). Sušenky jsou po vychladnutí ihned připravené ke konzumaci. Pokud je potřebujeme uskladnit, stačí obyčejný sáček, na větší množství pak uzavíratelná plechová nebo plastová nádoba. Garantuji vám ale předem, že do zásoby nezbydou.

 

                          

 

Přeji dobrou chuť a příjemnou silvestrovskou zábavu!

 

2015.12.31 | Kateřina Pořízová | přečteno: 30271x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: domácí slané pečivo sýrové pečivo slané sýrové sušenky

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Gastro club Mušlárna - vyrazte do Olomouce za nevšedním kulinářským zážitkem

Léto už sice skončilo, ale užít si atmosféru přímořské dovolené můžete i na podzim. A nemusíte kvůli tomu ani cestovat d...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2022.09.08 | přečteno: 30332x

Maluj podle čísel. Lepší antistresovou aktivitu nenajdeš

Stres je příčinou řady onemocnění. Dokonce nejen těch psychických, ale i fyzických. Jenomže říct si: „Nestresuj se!“, to...
 
celý článek | Lea Kubová | 2021.10.07 | přečteno: 30102x

Alkohol - metla lidstva

Párty začíná. Padne první sklenka, druhá, třetí…. pak už raději přestanete drinky počítat. Nejdřív jste rozesm...
 
celý článek | Zuzana Ditzelová | 2014.04.07 | přečteno: 30068x

Relaxační masáž vzpruží vaše tělo i mysl

Určitě to také znáte. Záda bolí, tělo začíná protestovat a vy cítíte, že opravdu potřebujete pořádný relax. Navíc kon...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.08.26 | přečteno: 30071x
 

Portál pro ženy