Nepřehlédněte

Já se prostě mám rád!

 
celý článek | Beáta Matyášová | přečteno: 10737x 2013.06.16

Dámská zimní obuv

 
celý článek | Admin | přečteno: 9208x 2014.09.28

Jan Onder – život v tanečním rytmu

 
celý článek | Martina Limbergová | přečteno: 9835x 2015.03.17

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Zobněte si slané sýrové sušenky

 
Zobněte si slané sýrové sušenky

Slané pečivo nesmí chybět na žádné silvestrovské oslavě! Upečte ještě dnes domácí sýrové sušenky, po kterých se jen zapráší. Recept se skládá ze surovin, který má na Silvestra doma snad každý.

 

 

 

K Silvestru vedle jiného neodmyslitelně patří také konzumace alkoholu. Abyste se vyvarovali bolavé hlavy nebo podrážděného žaludku, je dobré prokládat ho vhodným jídlem. Ideálním a velmi oblíbeným se k tomuto účelu stalo právě drobné slané pečivo – crackery, tyčinky, preclíky. A není nic jednoduššího, než si ho upéct doma.

 

Slané sýrové sušenky

Suroviny na 1 dávku (množství pečiva odpovídá fotce)

  • 15 dkg  jemně nastrouhaného eidamu (nebo jiného sýra)
  • 15 dkg změklého másla
  • 21 dkg polohrubé mouky
  • asi 6 lžic mléka
  • 1 vejce na potření
  • mouku na podsypání
  • oblíbené koření - hrubozrnná nebo bylinková sůl, kmín, grilovací koření apod.

 

Postup

Ze strouhaného sýra, másla a mouky vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové folie a necháme alespoň hodinu odležet v lednici.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Na dobře pomoučeném válu rozválíme plát silný 3 - 4 mm, potřeme ho vajíčkem rozšlehaným se lžící vody a posypeme oblíbeným kořením. Potom ozdobným rádýlkem rozkrájíme na námi zvolené tvary a pomocí nože přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Praktické jsou například tyčinky, čtverečky, nebo trojúhelníčky, které můžeme pro vzhled skutečného sýra propíchat brčkem. Pokud používáme formičky na cukroví, postup obrátíme – nejprve vykrájíme tvary, vajíčkem a kořením zdobíme až posléze přímo na plechu. Kvůli rovnoměrnému propečení ale zachováme vždy přibližně stejnou velikost kousků na jednom plechu. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme dozlatova (cca 8 minut). Sušenky jsou po vychladnutí ihned připravené ke konzumaci. Pokud je potřebujeme uskladnit, stačí obyčejný sáček, na větší množství pak uzavíratelná plechová nebo plastová nádoba. Garantuji vám ale předem, že do zásoby nezbydou.

 

                          

 

Přeji dobrou chuť a příjemnou silvestrovskou zábavu!

 

2015.12.31 | Kateřina Pořízová | přečteno: 9528x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: domácí slané pečivo sýrové pečivo slané sýrové sušenky

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Vytiskněte si fotky ze zimní dovolené doma – levně a kvalitně

Velká část moderních tiskáren má zabudovanou funkci pro tisk fotografií, s ohledem na nízké ceny náplní do tiská...
 
celý článek | Admin | 2015.02.27 | přečteno: 9365x

Láska v čaji

Věříte na lásku na první pohled? Nebo na životní lásku jasnou z první schůzky? Co si pod tím představit? Je to podobn...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.09.10 | přečteno: 9294x

Druhá polovina života. Něžný „poslední soud“

Našli jste ve svém životě už mír, zralou lásku, štěstí, rozvinuli jste tvořivost a svou plodnost? Lehce metaforická k...
 
celý článek | Renata Petříčková | 2015.12.28 | přečteno: 9289x

Španělské mušky

Pojem španělské mušky jste nejspíš už slyšely, přece jen jde asi o nejznámější afrodiziakum. Nechtěly byste je tedy t...
 
celý článek | Lea Kubová | 2014.02.14 | přečteno: 9866x
 

Portál pro ženy