newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Potraviny podporující mozek a rozvoj kreativity

 
Potraviny podporující mozek a rozvoj kreativity

Mozek je nejdůležitější orgán lidského těla, který dodnes zůstává vědci nepochopený. Aby však fungoval správně, je potřeba dodávat mu pravidelně správné palivo, které jej nejenže stimuluje, ale také vám pomůže být více kreativní a zvládat stresové situace s nadhledem a klidnou hlavou. Seznamte se se 7 potravinami, které podpoří funkci vašeho mozku a pomohou vám být více kreativní.

 

Kurkuma a skořice

Kurkuma a skořice patří mezi nejoblíbenější koření, které nejenže skvěle chutná, ale také pomůže dostat váš mozek do pohody. Jedná se totiž o velmi silné antioxidační prostředky s protizánětlivými vlastnostmi, které podporují paměť, regeneraci mozkových buněk, a kromě toho také pomáhají zmírňovat deprese.

                                                               

Bobulovité ovoce

Bobulovité ovoce je skvělým zdrojem antioxidantů, které pomáhá obnovovat mozkové buňky a zabraňovat rozvoji degenerativních onemocnění, včetně Alzheimerovy choroby. Do jídelníčku byste je však měly přidat také pro jejich jedinečnou chuť a přírodní vitamíny, které vám pomohou uspokojit jak chuťové buňky, tak i vaše nervy.

                                                                

Mořské ryby

Tučné mořské ryby, zejména divoký losos a sardinky, jsou bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin. Ty přináší blahodárné účinky nejen pro váš kardiovaskulární systém, ale také pro mozek. Jsou totiž nezbytné pro tvorbu a obnovu mozkových buněk, rozvoj paměti a zachování koncentrace.

                                                                

Kvalitní káva

Kvalitní káva lahodně chutná a dodá vám po ránu spoustu energie, ale také obsahuje řadu důležitých antioxidantů, aminokyselin, vitamínů a minerálů. Její konzumace vám proto z dlouhodobého hlediska pomůže ochránit mozek před rozvojem neurologických onemocnění, jako je Parkinsonova choroba nebo Alzheimerova choroba. Dbejte však na to, aby byla káva kvalitní.

                                                                

Vlašské ořechy

Už pouhý vzhled vlašských ořechů tak trochu připomíná tvar lidského mozku. Tato potravina bohatá na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny je však skvělým zdrojem prospěšných tuků, bez kterých se mozek neobejde. Již mnoho studií potvrdilo, že mají velmi pozitivní vliv na mozek, podporují logické uvažování, koncentraci a chrání před rozvojem neurodegenerativních onemocnění.

                                                                

Brokolice a špenát

Brokolice patří mezi nejzdravější zeleninu, která posílí jak vaše tělo, tak i váš mozek. V medicíně je oblíbená zejména pro její obsah rostlinných sloučenin, včetně vitamínu K a cholinu, které podporují paměť a koncentraci. Stejně tak by ve vašem jídelníčku neměl chybět špenát, který díky svému obsahu vitamínu E, K a kyselině listové chrání mozek před demencí.

                                                               

2022.06.25 | Jana Brandtlová | přečteno: 30072x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: mozek strava strava pro mozek vitamíny rozvoj mozku kreativita

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Babí léto: Období, které nabízí nespočet možností pro zábavu a relaxaci

Babí léto je jedno z nejkrásnějších období roku, kdy se krajina kolem nás postupně zahaluje do živých odstínů červené, o...
 
celý článek | Nina Albertová | 2023.09.20 | přečteno: 501x

KUŘÍ OKO DOKÁŽE POTRÁPIT. JAK NA SNADNÉ A EFEKTIVNÍ ODSTRANĚNÍ?

Jedná se o zesílenou kůži, která se vytvoří na místě vystaveném nadměrnému tření či tlaku. O jaká místa se zpravidla jed...
 
celý článek | Kateřina Lulková | 2018.11.29 | přečteno: 30149x

Mladí se nemění, mění se náš pohled na ně

Ach, ti puberťáci! Ničeho si neváží, nikoho neuznávají. Kam jen tato generace spěje? Nebo to tak bylo i dřív? ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2013.06.27 | přečteno: 30039x

Netradiční využití ústní vody

Ústní voda je skvělý přípravek, který vás dokáže zbavit nepříjemného zápachu z úst a dokonale očistit vaše zuby od veške...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.07.17 | přečteno: 30154x
 

Portál pro ženy