Nepřehlédněte
6 tipů, jak se přestěhovat bez námahy a vrásek na čele
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Potraviny podporující mozek a rozvoj kreativity
Mozek je nejdůležitější orgán lidského těla, který dodnes zůstává vědci nepochopený. Aby však fungoval správně, je potřeba dodávat mu pravidelně správné palivo, které jej nejenže stimuluje, ale také vám pomůže být více kreativní a zvládat stresové situace s nadhledem a klidnou hlavou. Seznamte se se 7 potravinami, které podpoří funkci vašeho mozku a pomohou vám být více kreativní.
Kurkuma a skořice
Kurkuma a skořice patří mezi nejoblíbenější koření, které nejenže skvěle chutná, ale také pomůže dostat váš mozek do pohody. Jedná se totiž o velmi silné antioxidační prostředky s protizánětlivými vlastnostmi, které podporují paměť, regeneraci mozkových buněk, a kromě toho také pomáhají zmírňovat deprese.
Bobulovité ovoce
Bobulovité ovoce je skvělým zdrojem antioxidantů, které pomáhá obnovovat mozkové buňky a zabraňovat rozvoji degenerativních onemocnění, včetně Alzheimerovy choroby. Do jídelníčku byste je však měly přidat také pro jejich jedinečnou chuť a přírodní vitamíny, které vám pomohou uspokojit jak chuťové buňky, tak i vaše nervy.
Mořské ryby
Tučné mořské ryby, zejména divoký losos a sardinky, jsou bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin. Ty přináší blahodárné účinky nejen pro váš kardiovaskulární systém, ale také pro mozek. Jsou totiž nezbytné pro tvorbu a obnovu mozkových buněk, rozvoj paměti a zachování koncentrace.
Kvalitní káva
Kvalitní káva lahodně chutná a dodá vám po ránu spoustu energie, ale také obsahuje řadu důležitých antioxidantů, aminokyselin, vitamínů a minerálů. Její konzumace vám proto z dlouhodobého hlediska pomůže ochránit mozek před rozvojem neurologických onemocnění, jako je Parkinsonova choroba nebo Alzheimerova choroba. Dbejte však na to, aby byla káva kvalitní.
Vlašské ořechy
Už pouhý vzhled vlašských ořechů tak trochu připomíná tvar lidského mozku. Tato potravina bohatá na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny je však skvělým zdrojem prospěšných tuků, bez kterých se mozek neobejde. Již mnoho studií potvrdilo, že mají velmi pozitivní vliv na mozek, podporují logické uvažování, koncentraci a chrání před rozvojem neurodegenerativních onemocnění.
Brokolice a špenát
Brokolice patří mezi nejzdravější zeleninu, která posílí jak vaše tělo, tak i váš mozek. V medicíně je oblíbená zejména pro její obsah rostlinných sloučenin, včetně vitamínu K a cholinu, které podporují paměť a koncentraci. Stejně tak by ve vašem jídelníčku neměl chybět špenát, který díky svému obsahu vitamínu E, K a kyselině listové chrání mozek před demencí.
Poslat článek
Tisk
Štítky: mozek strava strava pro mozek vitamíny rozvoj mozku kreativita