newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Koberce a alergie na prach

 
Koberce a alergie na prach

Máte doma alergika? A nevíte, jakou podlahovou krytinu pořídit? Přemýšleli jste nad kobercem, ale nevíte, zdali je vhodný? O kobercích se neustále vedou spory. Jedna skupina se přiklání k tomu, že jsou koberce nevhodné, protože přitahují prach i roztoče, a druhá zase oponuje tím, že dnes se vyrábí koberce z takových materiálů, které prach zadrží a ten se pak zbytečně nevíří. Jak to tedy s koberci je? A můžete ho s klidným srdcem do dětského pokoje pořídit?

 

 

Alergie na prach a roztoče

Alergií dnes trpí opravdu mnoho lidí. Při kontaktu s alergenem dochází k nepřiměřené reakci organismu, které někdy mohou vést až k jeho poškození. V uzavřených prostorech, tedy v interiérech bytů, rodinných domů, kanceláří a dalších prostor, jsou největším alergenem roztoči Dermatophagoides pteronyssinus a Dermatophagoides farinae. Ty se rádi pohybují v tmavém prostředí, kde je kolem 22 až 26 °C se vzdušnou vlhkostí 70 – 80 %, a živí se z odpadlých šupinek kůže.

 

Proč jsou roztoči nebezpeční? Proč způsobují alergii?

Roztoči sami o sobě nebezpeční nejsou, problémy nám ale způsobují jejich výměšky. Tyto výměšky se pak spojují s většími částicemi prachu a dostávají se do vzduchu, který vdechujeme. Jelikož se jedná o těžší alergeny než jsou alergeny zvířecí, po jejich rozvíření nezůstávají ve vzduchu, ale klesají k zemi, kde se usazují.

Nejlepší podmínky pro život mají roztoči v našich postelích, nikoli v koberci. Za 90 % roztočových alergenů může naše postel.

 

Studie na koberec a pevnou podlahu

Aby došlo k vyvrácení pochybností o koberci, že jsou nevhodné pro alergiky, byla zpracována studie dvěma německými ústavy o prašnosti ve vnitřním prostředí, konkrétně v prostorech, kde běžně žijeme a pracujeme.

Cílem celé studie bylo porovnání celoplošných koberců a pevných podlah. Výsledkem bylo, že v místnostech s koberci byla koncentrace jemných prachových částic o 50 % nižší a naopak u některých prostor s pevnými podlahami byla povolená hranice 50 µg/m3 výrazně překročena.

Na základě toho odborníci z výzkumného ústavu v Aachenu potvrzují, že prach s alergeny se snadněji víří u pevných podlah než u koberce. V koberci naopak prach zůstává díky kobercovým vlasům a ty pak následně odstraníme vysáváním. Nemáte-li v plánu vytírat pevnou podlahu několikrát za den, pak jsou koberce pro alergiky lepší volbou.

 

Proč tedy zvolit koberec do interiéru?

Dětské koberce jsou tedy na základě výše uvedené studie lepší volbou pro alergiky. Avšak i u této podlahové krytiny je potřeba dodržovat jedno důležité pravidlo, abyste svému dítku nezpůsobili nějaké potíže. Pokud tedy zvolíte koberec, počítejte s tím, že ho budete muset pravidelně vysávat – minimálně 1-2x týdně. Díky tomu výrazně snížíte prašnost v místnosti.

Jednou za čas doporučujeme koberec celkově vyčistit. Díky tomu odstraníte hlubší nečistoty a koberec ještě navíc prokoukne a bude vypadat jako nový. V boji proti alergenům může pomoci i pravidelné větrání místnosti a změna způsobu vytápění.

 

Další výhody koberců

Kromě snížení prašnosti disponují koberce i dalšími přednostmi:

  • skvěle tlumí hluk a zlepšují akustiku v místnosti,
  • jsou měkké a tedy ohleduplné k našim kloubům,
  • jsou hřejivé na bosé nohy (mají výbornou tepelnou izolaci),
  • jsou k dostání v mnoha barvách, vzorech, designech.

Pokud nechcete koberec po celé místnosti, kompromisem jsou dětské hrací koberce, které doplní hlavní pevnou podlahu a ještě děti zabaví.

 

2017.10.09 | Admin | přečteno: 30263x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: domov domácnost koberce podlaha dětské koberce dětský pokoj

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Vlasový trend podzimu 2019 – Bronde hair

Chcete jít s dobou a mít podle posledních novinek nejen módu, ale i své vlasy? Pak čtete správně! Poradíme vám, jak to u...
 
celý článek | Lea Kubová | 2019.10.07 | přečteno: 30119x

Objevte kouzlo macerátů v nové řadě voňavých Bio olejů

  Nechte se hýčkat tou nejlepší péčí, kterou stvořila sama příroda. ...
 
celý článek | Nina Albertová | 2020.06.18 | přečteno: 30106x

Objevte hlavní výhody lněného oblečení

S příchodem teplejších dnů začíná každý revidovat svůj šatník a hledá oblečení, které je nejen stylové, ale také prodyšn...
 
celý článek | Lea Kubová | 2023.06.04 | přečteno: 30300x

Aneta (27): Trápí mě přítelova žárlivost

S přítelem jsem se seznámila před půl rokem. Od začátku se mnou chtěl trávit každou volnou chvíli a mě se to nejdřív líb...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.02.14 | přečteno: 30187x
 

Portál pro ženy