newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Zlato nebo stříbro? Kombinujte obojí!

 
Zlato nebo stříbro? Kombinujte obojí!

Tak jako v případě oblečení a bot, i v nošení šperků se odráží módní trendy. Starší generace se zdobily hlavně zlatem, pár let zpátky si drželo první příčku oblíbenosti stříbro. Dnes už není druh kovu až tak vyhraněný, každá žena si najde svůj oblíbený. Nadále ale přetrvává předsudek, že různé odstíny kovů se spolu nekombinují. Není to tak úplně pravda, má to ale svá pravidla.

 

Nosíte raději zlaté nebo stříbrné šperky?

Zlato je již od minulosti drahým kovem, který se těší velké oblibě. Podle počtu karátů poznáte jeho ryzost. Méně karátů neznamená, že šperk není kvalitní, pouze obsahuje méně zlata a jeho hodnota je proto nižší. To poznáte i na dostupnější kupní ceně. Zlatem nikdy nic nezkazíte, více však bude slušet teplým odstínům pleti.

Pokud patříte mezi hrdé nositelky stříbra, má to své výhody – cenově je stříbro mnohem dostupnější než žlutý kov, a tak nemusíte nosit stále jedny náušnice dokola – můžete jich střídat hned několik. Tento fakt zřejmě způsobil stále rostoucí zájem o stříbro, takže si můžete vybrat z nepřeberného množství doplňků. Navíc pokud patříte v barevné typologii mezi krásky se studeným podtónem pleti, vynikne na vás více než zlato.

I zlaté odstíny jsou stále na výsluní. Výrobci šperků na to reagují, a tak můžeme vidět v nabídce prodejen s klenoty stále více šperků z pozlaceného stříbra. Základním materiálem je stříbro, které se ponoří do lázně požadovaného kovu. Můžete tak mít například „zlatý“ prsten, který je za velice pěknou cenu, a tak dá mnoho žen přednost pozlacenému stříbru před zlatem.

 

 

Rose gold jako kompromis

Stále se nemůžete rozhodnout, jestli vám více sluší zlato nebo stříbro? A co vyzkoušet růžový odstín zlata? Jeho výhodou je studenější podtón – v tom je podobné stříbru, proto se ho nemusí obávat ani studené typy. Zároveň si ale zanechává jemnost a ženskost zlata. Tomuto odstínu se říká růžové zlato, červené zlato nebo také rose gold. A sluší každé ženě. V nabídce obchodů si můžete vybrat také stříbro pozlacené rose gold odstínem.

Kombinování šperků – tabu?

Dříve se odsuzovalo nošení více odstínů drahých kovů naráz. Stříbrné náušnice spolu se zlatým řetízkem bylo jasné módní faux pas. Pravdou je, že když se kombinace nezdaří, nepůsobí to příliš esteticky. Takové kombinování se musí umět. Pokud ale ráda nosíte zlatý prsten po babičce a zároveň se nechcete vzdát stříbrných náušnic nebo hodinek, nemusíte. Držte se několika pravidel a ze svých doplňků vytvoříte super look. Jak tedy na to?

  • Kombinujte záměrně. Nepůsobí hezky, jestliže celkový dojem bude působit jako že jste si vzala, co jste ve šperkovnici našla. Kombinace zlata, stříbra nebo rose gold musí vypadat promyšleně.
  • Méně je více. Rozhodně se nevyplatí ověsit se jako vánoční stromeček. Zvolte šperky spíše minimalistického rázu, případně uberte množství. Hezky působí například tři stejně tenké náramky v různých kovech umístěné na jedné ruce. Vyzkoušet můžete také tři barvy prstýnků navléknutých na jeden prst.
  • Vsaďte na kombinovaný šperk. Jestliže si stále nejste kombinováním šperků jistá, vyberte jeden takový, který už více barev obsahuje. K dostání jsou prstýnky či náušnice z kombinací zlata a stříbra, případně růžového zlata. Pak už snadno doladíte ostatní doplňky, neboť se ke každé barvě může vázat jiný. Bude to působit jako záměr. Typické jsou například vícebarevné hodinky – na jejich pásku se střídá rose gold či zlato se stříbrem a vy pak můžete snadno zvolit jakýkoli z těchto kovů.
  • Solitér se odpouští, ale můžete jej povzbudit. Pokud nosíte pouze stříbro a váš snubní prsten je zlatý, není to šlápnutí vedle. U klenotů, které mají osobní hodnotu se drobná nesourodost odpouští. Je logické, že pokud jste vdaná 20 let a nosíte zlatý snubní prsten, mohla jste si během let oblíbit stříbro. A naopak. I tak vám ale nemusí šperk pocitově ladit. Můžete to vyřešit již zmíněnými tenkými náramky, které nakombinujete ve více odstínech. Tak získáte prostor jak pro zlatý, tak pro stříbrný šperk.
  • Nechte si stříbro pozlatit. V případě, že jste přešla ze stříbra na zlato a domníváte se, že už u zlata zůstanete a své šperky stále milujete, můžete zkusit variantu pozlacení. Šperky zaneste do zlatnictví, kde si s tím určitě poradí.

Jak je to s přezkami na opascích a taškách?

Někteří lidé ladí do posledního detailu i ozdobné přezky na kabelce nebo zipy u kalhot. Je to nutné? Záleží na osobním pocitu. Někdy je těžké sehnat ideální kus. Koupíte si například boty, které vám konečně sedí, ale zjistíte, že mají zlaté zapínání, přestože jste nositelkou stříbra. Ideální je rozdílnost rozptýlit něčím jiným. Také záleží, jak výrazná ozdoba je nebo kde přímo je na doplňku umístěná. Pokud vám kombinace vadí, zaměřte se na doplňky a oblečení, které vyhovují zcela. V opačném případě lehce přimhuřte oko a mějte na paměti, že kombinování odstínů drahých kovů již dávno není módní přešlap.

 

2021.07.08 | Adéla Hessová | přečteno: 30477x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zlato stříbro šperky móda klenoty stříbrné šperky zlaté šperky rose gold růžové zlato

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Umět prohrát

       Málokdo umí prohrávat, přiznám se, že i já nerada prohrávám. Ale bohužel prohry ...
 
celý článek | Zuzana Ditzelová | 2014.07.26 | přečteno: 30168x

ROUŠKA A MAKE-UP

Ačkoliv by se na první pohled mohlo zdát, že jde o dva nespojitelné vesmíry, opak je pravdou. Možná budete namítat, že l...
 
celý článek | Admin | 2020.10.18 | přečteno: 30084x

Není smrádek, jako smrádek

Jsem netolerantní… a ani se za to moc nestydím, opravdu nesnáším zápach, ať ten co produkují hygienu zanedbáva...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.03.28 | přečteno: 30104x

Pořiďte si trendy a kvalitní koženou obuv nejen na letošní zimu

Podzim je v plném proudu a brzy jej vystřídá zima. Definitivně tak odzvonilo lehkým a vzdušným botám. Je nejvyšš...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.10.21 | přečteno: 30078x
 

Portál pro ženy