newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Co je moje, to je tvoje. Anebo není?

 
Co je moje, to je tvoje. Anebo není?

Sharing, neboli sdílení. V současné době jde o hodně diskutované téma. Pokud žijete se svým partnerem ve společné domácnosti či v manželství, otázka toho, co si vzájemně „půjčujete“, je na místě. Některé věci se sdílejí bez problémů, ale intimní zónu je potřeba uchovat v zájmu dobrého a fungujícího vztahu.

 

 

 

Co tedy sdílet, jak sdílet a co raději nedělat?

Jídelní stůl

Stůl by měl být jednou ze základních věcí, které s partnerem či s rodinou sdílíte. Nejde jen o jídlo, společné stravování je základem vzájemné komunikace, přiblížení se a výměně zkušeností a zážitků. Platí zásadní pravidlo: „Dobré chutnání i povídání.“ Žádná televize to nedokáže nahradit. Sociologové považují společné stolování za nejsilnější moment ve vztahu, který je zároveň ukazatelem jeho kvality. Rodinný terapeut Jesper Juul dokonce pojem „dobré jídlo“ vysvětluje jako vyváženou kombinaci chutného pokrmu, starostí, účasti, estetiky, smyslovosti, pocitů a nálad.

Problematika manželské postele

Společná postel je na jednu stranu symbolem lásky, ale také dokáže vztahy pěkně poničit. Banality, jako je například druh matrace nebo teplota v místnosti, nabývají na závažnosti, o chrápání ani nemluvě. Někdy je lepší spát v oddělených místnostech, aby vaše láska neztroskotala kvůli maličkostem.

Ruce pryč od …

Neuvěřitelným výsledkem jedné ankety, která proběhla ve Velké Británii, byl fakt, že každý čtvrtý pár spolu sdílí kartáček na zuby. Nicméně naše rada zní – zubní kartáček mějte každý svůj, nesahejte do kelímku s krémem svého partnera, ani si nepůjčujte manikúru či balzám na rty. I když váš intimní život je zcela v pořádku, výměna tekutin (a bakterií) není vždy stejná.

Poněkud překvapivě do kategorie „nesahat“ spadají z hygienických důvodů i brýle, a to jak běžné, tak sluneční. Brýle jsou bakteriemi přímo poseté a vy si snadno můžete přivodit zánět spojivek nebo bolestivé ječné zrno.

Je skvělé, když si hodně povídáte, ale není nutné úplně zrušit hranice individuality, aby vztah byl upřímný. Dobrý vztah totiž unese i tajemství. A stejně tak je to s okruhem přátel. Mít společné přátele je prima věc, ale pravděpodobně s nimi nemůžete mluvit o všem. Vaše vlastní kamarádky či kamarádi jsou pro partnerství stabilizačním prvkem. Zůstáváte sama sebou a můžete v pohodě ventilovat své pocity, aniž byste vztah nechtěně ohrozila.

Sdílení odpovědnosti

Zodpovědnost je v partnerství velmi komplikovaná věc. Jak nastavit, kdo je za co zodpovědný? Poměrně běžný scénář v domácnostech vypadá třeba tak, že on poslušně ukládá špinavé nádobí do myčky, ale už se nezajímá o to, zda jsou také tablety na mytí. Odpadky vynese, to ano, ale až na požádání. Problém není v tom, že by chyběla dobrá vůle, ale chybí ochota myslet.

Pokud se odpovědnost nesdílí, cítí se vždy jeden z partnerů osamocen a s pocitem, že všechno leží jen na jeho bedrech. Jediné doporučení je, nechat druhému určitou část zodpovědnosti. Neříkat, co má dělat, nerozčilovat se. Přestože je to zpočátku velmi namáhavé, partner po čase pochopí, že některé věci za něj nikdo neudělá a případné chyby nikdo jiný nenapraví.

Je jen na vás, jak si to ve vztahu nastavíte vy samy, ale určitě jde o téma, které si zasluhuje pozornost. Protože sdílení může vztah posilovat, nebo také zničit.

 

2020.08.16 | Jana Brandtlová | přečteno: 30176x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: sdílení partner odpovědnost

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Kalhoty pro sexy zadeček? Freddy jeans!

Mít v šatníku skvěle padnoucí džínsy je pro většinu z nás základ. Nemůžete si z běžné nabídky v obchodech vybrat takové,...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.11.02 | přečteno: 30209x

Jak vybrat správnou podprsenku

Výběr správné velikosti a stylu podprsenky je klíčový pro poskytování správné podpory a pohodlí vašim prsům. Přečtěte si...
 
celý článek | Lea Kubová | 2023.03.12 | přečteno: 30221x

Jak vybrat kávovar

Také patříte mezi milovníky dobré kávy? Milujete tu vůni a nejvíce vám chutná, když si ji dáte v kvalitní kavárně? ...
 
celý článek | Nina Albertová | 2022.01.23 | přečteno: 30103x

Girls watch porn!

  Tohle téma je stále aktuální. Kolik z vás se dívá na porno? ...A kolik z vás to přizná? Na dotaz zda s...
 
celý článek | Petra Hegedüšová | 2012.12.07 | přečteno: 30202x
 

Portál pro ženy