reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Bydlení v paneláku, hluční sousedi

 
celý článek | Meridene | přečteno: 30257x 2014.12.18

Lepší vrabec v hrsti než holub na střeše

 
celý článek | Admin | přečteno: 30157x 2017.02.28

Objevte kouzlo hraček z Dánska

 
celý článek | Admin | přečteno: 30156x 2022.05.03

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Anti-aging v průběhu věků

 
Anti-aging v průběhu věků

Před tisíciletími své touze po mladistvém a atraktivním vzhledu bez vrásek lidé jistě neříkali anti-aging, ale to neznamená, že by jej v nějaké formě nepraktikovali. A tak i zdánlivě moderní záležitost má své hluboké kořeny v dávné minulosti.

 

Obvykle se používala přírodní bylinná kosmetika, ale došlo i na poměrně neobvyklé prostředky.

Ačkoli ideál krásy se měnil a mění, jak už jsme se tomu ostatně věnovali v jiných článcích na téma krásy v průběhu historie, některé znaky zůstávají nadčasové a zřejmě souvisí s naší podvědomou potřebou, aby náš protějšek byl dostatečně zdravý, silný a mladý pro zrození potomků. Patří sem hezký úsměv, výrazné oči, symetrický obličej, rovné zuby, přiměřeně vypracované tělo a krásná pleť.

Není tedy divu, že se u lidí velmi brzy vyvinula touha zachovat si věčnou krásu a nacházet prostředky, jak si k ní dopomoci.

                                                                

Péče o pleť je stará jako lidstvo samo

Možná to zní neuvěřitelně, ale jeskynní nálezy dokazují, že už v době kamenné lidé používali různé oleje a rostlinné esence. Známým faktem je, že staří Egypťané se starali i o krásu svých mrtvých, a pro jistotu jim do hrobu dávali i několik kosmetických přípravků.

A už tehdy se vědělo, co na pleť opravdu zabírá. Rostlinný olej ze semen moringy, který je plný antioxidantů, v současné době znovu objevujeme. Stálice aloe vera byla považována za elixír mládí a krásy už v období královny Nefertiti a Kleopatra zase sázela na oslí mléko, aby si udržela pružnou pleť.

Římský lékař průkopníkem kosmetické péče

Jméno Galén si bezpochyby spojujeme se starověkou medicínou a novými objevy na tomto poli. Římský lékař Galén ale zdaleka překročil hranice pouhé medicíny, když ve 2. století př. n. l. vyvinul takzvaný „studený pleťový krém“. Jednalo se o směs olivového oleje, včelího vosku a růžové vody, tedy přísad, které jsou dodnes základem mnoha hydratačních krémů a krémů proti vráskám. Přísady krémů se mezi lidmi doplňovaly o různé bylinky a přírodní složky, ale šlo spíše o „tajné operace“ v dobách, kdy byla kosmetika a přehnaná péče o vzhled odsuzována, o líčení ani nemluvě.

                                                                

Od přírody k jedům

Ovšem, je jisté, že zdaleka ne všechny látky, které se v průběhu doby používaly ke kosmetické péči, byly tak neškodné jako květinová voda či bylinné výtažky. Jak už jsme zmiňovali v článku o make-upu, například v období renesance se k ošetření pleti používala jedovatá rtuť a v době viktoriánské se pleť čistila arzenem. A aby toho nebylo málo, po objevení radia v roce 1898 se objevily mnohé kosmetické přípravky s touto přísadou, které slibovaly paradoxně oslnivou krásu.

                                                                

Na druhou stranu, taková císařovna Sisi se o svou pleť opravdu postarat uměla. Její proslulé pleťové masky obsahovaly řadu zdravých produktů, jednou z nejzajímavějších byla kombinace jahod a telecího masa. Živočišné produkty se ostatně v kosmetické péči hojně využívaly i ve 20. století.

                                                                 

Kolagen pocházel ze skotu a prasat, kyselina hyaluronová z kohoutích hřebenů. Od 60. let minulého století nastal rozmach vědeckého bádání na poli kosmetiky, a tak byly živočišné složky nahrazeny přírodními a plně veganskými.                                                         

Moderní doba a tradiční léčivky

V novém tisíciletí se toho v kosmetickém průmyslu odehrálo hodně. Využívá se všeho, co moderní technologie nabízejí. Ošetření obličeje ultrazvukem, hydroabraze a další vychytávky, samozřejmě včetně chirurgických zákroků.

                                                                

Jenže i trend, který se navrací k původním osvědčeným metodám, je velmi výrazný. Tradiční účinné látky a léčivé rostliny, jako je právě například olivový olej, aloe, růže či měsíček lékařský se vracejí do moderní přírodní kosmetiky v inovativních recepturách, kde mohou naplno rozvinout své účinky.

A existuje i odvětví takzvané biomimetiky, které se snaží propojit přírodu a technologie. Vědci se snaží odkoukat ty nejlepší triky z přírody a využít je pro kosmetický průmysl. Například studium pouštních kaktusů povede k tomu, že dosáhneme té absolutně nejlepší hydratace.

Inu, co na to říct. Skvělé, že?

2021.12.09 | Jana Brandtlová | přečteno: 30154x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: anti-aging vrásky pleť péče o pleť kosmetika přírodní kosmetika

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Fenomén Facebook

Právě dnes, 1. února, je to deset let, co Mark Zuckerberg spustil Facebook. Je to až neuvěřitelné, kam se za tu dobu ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.02.01 | přečteno: 30120x

Na co si dát pozor při výběru fotoobrazu

Chtěli byste si ozdobit svůj pokoj originálně, a ještě do něj uložit vzpomínky? Už vás nebaví tuctové dekorace do bytu? ...
 
celý článek | Admin | 2019.03.12 | přečteno: 30039x

Jak začít sportovat a přitom se nezničit XIII – běžecký styl

Ještě předtím, než jsem začala běhat maratón, tak jsem se na něj chodila dívat. Přitom jsem pozorovala, jak se liší s...
 
celý článek | Eliška Anna Kubičková | 2014.11.23 | přečteno: 30271x

Strach

  Strach z každé kapky vody... ...
 
celý článek | Veronika Tvarůžková | 2014.07.01 | přečteno: 30090x
 

Portál pro ženy