Nepřehlédněte
Briliantové šperky pro dokonalý pocit luxusu. Dopřát si je můžete i vy
Pokleslá kultura aneb kdo ten škvár čte?
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Tradiční velikonoční nádivka
Jaro je tu a s ním přichází Velikonoce. Mezi tradiční velikonoční jídla, která nechybí na svátečním stole v mnoha domácnostech, patří jarní nádivka. Přezdívá se jí také hlavička, svítek nebo sekanice a jedním ze symbolů svátku jara je již celá staletí. Tradičně se podává k večeři na Bílou sobotu. Jejími základními surovinami jsou maso, vejce a hlavně čerstvé bylinky. Ty dodají tomuto pokrmu jeho úžasnou chuť a vůni. Existuje spousta variant receptů na skvělou nádivku, ať už původní z krupice, nebo novější z housek. Chce to tedy vyzkoušet, která bude nejvíce chutnat právě vám. My si teď představíme dvě variace.
Velikonoční nádivka s krupicí
-
0,75 l mléka
-
5 lžic hrubé krupice
-
0,5 kg uzeného masa
-
5 vajec
-
2 hrsti kopřiv
-
1 hrst zelených bylinek (petržel, pažitka, jarní cibulka,...)
-
sůl, pepř, muškátový květ
Nejdříve uvařte krupičnou kaši. Do vlažného mléka nasypte krupici a nechte zhoustnout, osolte podle chuti. Uzené maso uvařte a nakrájejte na drobné kousky. Kopřivy spařte a nasekejte na drobno. Nasekejte i ostatní bylinky. Do hotové kaše zamíchejte maso, kopřivy, bylinky, žloutky a sůl, pepř a špetku muškátového květu na ochucení. Z bílků ušlehejte sníh a jemně ho vmíchejte do směsi. Nádivku rozprostřete v pekáčku vymazaném sádlem. Pečte zhruba ¾ hodiny v troubě vyhřáté na 180°C.
Velikonoční nádivka z housky
-
0,5 kg vepřové plece
-
0,25 kg uzeného masa
-
1 veka (nebo 8 rohlíků) – pečivo by nemělo být čerstvé
-
5 vajec
-
0,25 l mléka
-
1 hrst kopřiv
-
1 hrst petrželky
-
1 cibule
-
sůl, celý pepř, česnek
Nakrájejte veku (rohlíky) na kostičky a zalijte mlékem smíchaným s rozšlehanými žloutky. Vepřové maso uvařte s několika kuličkami pepře a stroužky česneku, zvlášť uvařte i uzené maso. Bylinky nasekejte na drobno, kopřivy je dobré opět nejdříve spařit, nakrájejte na drobno i cibuli. Uvařená masa nakrájejte na drobné kousky. Smíchejte namočené housky, maso, bylinky, cibuli a vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků. Směs vložte do vymazaného pekáčku, vršek můžete ještě poklást plátky másla. Pečte dozlatova.
Image courtesy of m_bartosch at FreeDigitalPhotos.net
Poslat článek
Tisk
Štítky: Velikonoce tradiční recepty nádivka