reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Konjac houba nejen pro citlivou pokožku

 
celý článek | Adela Rychtáriková | přečteno: 30821x 2016.10.24

Letní saláty

 
celý článek | Andrea Tomanová | přečteno: 30883x 2014.07.06

Tipy pro silné a zdravé vlasy

 
celý článek | Kateřina Pořízová | přečteno: 30957x 2015.06.05

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Tradiční velikonoční nádivka

 
Tradiční velikonoční nádivka

Jaro je tu a s ním přichází Velikonoce. Mezi tradiční velikonoční jídla, která nechybí na svátečním stole v mnoha domácnostech, patří jarní nádivka. Přezdívá se jí také hlavička, svítek nebo sekanice a jedním ze symbolů svátku jara je již celá staletí. Tradičně se podává k večeři na Bílou sobotu. Jejími základními surovinami jsou maso, vejce a hlavně čerstvé bylinky. Ty dodají tomuto pokrmu jeho úžasnou chuť a vůni. Existuje spousta variant receptů na skvělou nádivku, ať už původní z krupice, nebo novější z housek. Chce to tedy vyzkoušet, která bude nejvíce chutnat právě vám. My si teď představíme dvě variace.

 

Velikonoční nádivka s krupicí

  • 0,75 l mléka

  • 5 lžic hrubé krupice

  • 0,5 kg uzeného masa

  • 5 vajec

  • 2 hrsti kopřiv

  • 1 hrst zelených bylinek (petržel, pažitka, jarní cibulka,...)

  • sůl, pepř, muškátový květ

Nejdříve uvařte krupičnou kaši. Do vlažného mléka nasypte krupici a nechte zhoustnout, osolte podle chuti. Uzené maso uvařte a nakrájejte na drobné kousky. Kopřivy spařte a nasekejte na drobno. Nasekejte i ostatní bylinky. Do hotové kaše zamíchejte maso, kopřivy, bylinky, žloutky a sůl, pepř a špetku muškátového květu na ochucení. Z bílků ušlehejte sníh a jemně ho vmíchejte do směsi. Nádivku rozprostřete v pekáčku vymazaném sádlem. Pečte zhruba ¾ hodiny v troubě vyhřáté na 180°C.

Velikonoční nádivka z housky

  • 0,5 kg vepřové plece

  • 0,25 kg uzeného masa

  • 1 veka (nebo 8 rohlíků) – pečivo by nemělo být čerstvé

  • 5 vajec

  • 0,25 l mléka

  • 1 hrst kopřiv

  • 1 hrst petrželky

  • 1 cibule

  • sůl, celý pepř, česnek

Nakrájejte veku (rohlíky) na kostičky a zalijte mlékem smíchaným s rozšlehanými žloutky. Vepřové maso uvařte s několika kuličkami pepře a stroužky česneku, zvlášť uvařte i uzené maso. Bylinky nasekejte na drobno, kopřivy je dobré opět nejdříve spařit, nakrájejte na drobno i cibuli. Uvařená masa nakrájejte na drobné kousky. Smíchejte namočené housky, maso, bylinky, cibuli a vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků. Směs vložte do vymazaného pekáčku, vršek můžete ještě poklást plátky másla. Pečte dozlatova.

 

Image courtesy of m_bartosch at FreeDigitalPhotos.net

2015.03.30 | Martina Limbergová | přečteno: 31012x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Velikonoce tradiční recepty nádivka

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Bylinná vlasová voda - vaše vlasy ji budou milovat

Jsou vaše vlasy unavené, zplihlé, lámavé - vypadají zkrátka nezdravě? Máte lupy a vlasová pokožka vás nepříjemně svědí? ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.04.03 | přečteno: 31215x

Zahrada v březnu a jedlá chryzantéma

S příchodem března dorazily paprsky sluníčka a snad už nás opustí aspoň v nížinách sníh i mrazíky a budeme se moci za...
 
celý článek | Vendula Králová | přečteno: 30722x

Jak vybrat ty správné snubní prstýnky

Datum svatby už máte v kalendáři vyznačený, teď vás čeká ještě několik důležitých úkolů. Je třeba přijít na to, jak vybr...
 
celý článek | Admin | 2019.02.23 | přečteno: 30817x

Letní dekorace do kuchyně

Ještě než léto nadobro odejde a dopřeje prostor krásnému podzimu, můžete jej pozvat na návštěvu do své kuchyně. Je to id...
 
celý článek | Lea Kubová | 2021.09.02 | přečteno: 30892x
 

Portál pro ženy