newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Netradiční ekologický materiál dá nový vzhled celému domu

 
Netradiční ekologický materiál dá nový vzhled celému domu

Součástí rekonstrukce či opravy domu po zimě bývá také nová fasáda. Pokud nechcete klasickou omítku, můžete se poohlédnout po moderních způsobech. Jedním z nich jsou ekologické dřevoplastové obklady, které jsou bezúdržbové a vydrží jako nové až 50 let.

 

 

Dřevoplastové neboli WPC obklady jsou ideálním řešením pro někoho, kdo nechce mít s fasádou zbytečné starosti, ale zároveň chce, aby jeho dům vypadal zajímavě a netradičně. Potěší také milovníky přírodního dřeva, kteří ale nemají na jeho údržbu čas. Dřevoplast je materiál, který vizuálně i na dotek připomíná dřevo, ale díky polymerové složce má vlastnosti, které byste u dřeva hledali jen těžko.

„Jedná se o moderní alternativu dřevěných obkladových profilů požívaných na provětrávané fasády, kdy je mezi obkladem a zdí průběžná odvětrávaná mezera, kterou je odváděna vlhkost,“ vysvětluje Petr Hromek, odborník na montáže z WPC – Woodplastic. Profil obkladu je navíc přizpůsoben pro montáž na svislé plochy a zabraňuje pronikání dešťové vody pod obklad.

Ochrana před sluncem a deštěm

Odvětrávaná fasáda vytváří clonu, která chrání obloženou stěnu před přímým působením slunce, deště a větru. Tímto zlepšuje tepelnou pohodu obložené stěny a chrání zateplení stěny před extrémním tepelným namáháním a vlhkostí. Obklady ale nenahrazují tepelnou izolaci domu.

Kvalitní dřevoplast tvoří z 60 procent dřevo a ze 40 procent polymer HDPE (hight-density polyethylen). Právě díky polymeru má užitečné vlastnosti – nenatírá se, neztrácí barvu a nehrozí, že byste si o něj zadřeli třísku. Nemusí se opatřit impregnací a to ani několik let po instalaci. Vzhledem k tomu, že se ale jedná o hořlavý materiál, je třeba se při jeho použití řídit stavebně technickými předpisy.

Stačí omýt vodou

WPC materiál je ekologicky šetrný a zdravotně zcela nezávadný. Oproti dřevu má podstatně nižší nasákavost, proto mu nemůže uškodit voda, déšť ani mráz. Profil je navíc navržen tak, aby se v mezerách nedržela špína. Obklady totiž omyje dostatečně obyčejný déšť. V případě potřeby se dají ručně umýt rýžákem nebo vysokotlakým čističem. V extrémních podmínkách ale vydrží 40 až 50 let.

Protože jsou tyto profily nové generace tvarově a rozměrně přesné, je jejich montáž snadná. K uchycení se používají kotvící nerezové klipy, které nepoškodí původní zeď. Kromě obložení domu lze použít obklady také na obložení vířivek, zídek či zahradních objektů. A vybrat si na trhu můžete i z několika barev. Profily se vyrábí v tónech šedé, černé a několika odstínech hnědé. Barevně je možné sladit i terasu a plot.

 

2016.04.01 | Admin | přečteno: 30022x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: bydlení rodinné domy fasáda WPC obklady

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Ještě chvíli... aneb prodlužte opálení pokožky, co nejdéle to půjde

Doba letních dovolených (a možná i léto úplně) máte za sebou, ale kdo by si nechtěl kromě krásných vzpomínek, udržet tak...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.09.06 | přečteno: 30151x

Warszawa- město mnoha vůní

  Když se řekne Varšava, většina lidí si představí město, které kdysi bylo zničeno válkou a dnes tam v ...
 
celý článek | Lenka Popelková | přečteno: 30058x

Slevové kódy, užitečný pomocník pro vaše nakupování

Co to jsou slevové kódy, k čemu slouží, jak vznikly a jak vám mohou ušetřit za nákupy? Dozvíte se v následujícím textu. ...
 
celý článek | Nina Albertová | 2020.02.05 | přečteno: 30508x

Jak ušetřit při cestování

Ačkoli sezónu dovolených už máme za sebou, ohlédněme se za letošním létem a zkusme se inspirovat pro další cestování. Os...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.09.24 | přečteno: 30199x
 

Portál pro ženy