newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Spánek je nejlepší kamarád

 
Spánek je nejlepší kamarád

Po čem většina dospělých jedinců touží? Vyspat se do růžova. Dostatek spánku máme spojen s dostatkem energie na celý den. Spát tak dlouho, jak potřebujeme, to je sen všech.

 

Začíná to vstáváním do školky. Ubohé děti jsou vytrženy ze sna, často ještě v polospánku oblékány a v zimních měsících navíc vyvlečeny do mrazivého dne. Po většinu roku je brzy ráno navíc tma a organismus se zuby nehty brání vnímání nových podnětů před rozbřeskem. Rodiče, jimž oči zkrášlují kruhy signalizující nedostatek spánku a přemíru starostí, přesvědčují své, často vzpouzející se dítě, jak je školka bezva a jakou si tam užijí zábavu. Ti, kteří podobné scénáře neznají, si mohou gratulovat, nicméně většina rodin se takto "baví" pět dní v týdnu. Zajímavé je, že zatímco nevyspaní dospělí fungují po zbytek dne v režimu autopilota, děti v průběhu dne nabírají čím dál tím víc energie, která často neutichá ani v pozdně večerních hodinách. Podobné situace nastávají i během povinné školní docházky.

Vše se začíná lámat s příchodem puberty, kdy středoškoláci touží během vyučování po jediném - jít domů a spát. Slabší jedinci pak zalehnou přímo v průběhu hodin v lavicích, odolnější předstírají s otupělým výrazem v tváři zájem o probíranou látku i v odpoledních hodinách. Existují samozřejmě i Hujeři, kteří jsou stále aktivní a hltají veškeré informace s vervou hladového psa.

Vysoká škola skýtá v závislosti na oboru možnost sestavit si vlastní rozvrh, díky kterému si lze dopřát pořádnou dávku spánku navíc, ovšem v kombinaci s objevováním toho správného studentského života v opovržení střední školou a buzerací s přezůvkami a pozdními příchody, se často i tento dobrý úmysl díky kocovinám nesetká s nadšením.

A což teprve práce. Jakou si většina z nás představovala práci? Takovou, abychom nemuseli brzo vstávat a která by nás samozřejmě bavila. Nenávist k předmětu zvanému budík se rozšířila jako epidemie po celém světě. I slavné osobnosti v rozhovorech mezi své záliby často řadí spánek, s odůvodněním, že jej mají nedostatek.

TIP: Máte problémy se spánkem? Podívejte se na tipy, co dělat proti nespavosti.

Navrhuji zakázat budíky a chodit do práce, až se vyspíme. Jsem přesvědčena, že bychom všichni podávali daleko lepší výkony. Obchodům také neuškodí, když budou otvírat později, protože kdo by chodil dobrovolně nakupovat ráno, když nemusí do práce a může ještě spát? Nicméně se mezi námi vyskytují tzv. skřivani, tedy lidé, kterým ranní vstávání nevadí a naopak usínají se západem slunce (což je především v zimě trochu znevýhodňuje). A těm by asi bylo v práci samotným smutno. Není jich totiž mnoho. Nebo snad mezi ně patříte i vy?

 

Image courtesy of photostock at FreeDigitalPhotos.net

2015.04.29 | Mgr. Daniela Krejčí | přečteno: 30191x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: spánek zdraví regenerace

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Zbořte svatební stereotypy

Svatba má být nezapomenutelným dnem nejen pro všechny svatební hosty, ale hlavně pro samotné snoubence. Proto by měla...
 
celý článek | Nikol Mohoritová | 2017.06.22 | přečteno: 30095x

Nádoby na domácí bioodpad

Bioodpad byl vždy cennou surovinou pro výrobu kompostu, kterým jsme obohacovali půdu o potřebnou organickou hmotu, hu...
 
celý článek | Vendula Králová | přečteno: 30230x

Vánoce bez nemocí? Zkuste hlívu ústřičnou a houbu shiitake

Ten předvánoční shon! Snažíte se v záplavě nakupujících rychle vyřídit nákupy, poklidit doma, napéct cukroví… V tuto dob...
 
celý článek | Admin | 2017.12.12 | přečteno: 30102x

Luxusní bytový textil vám zajistí pohodlí. A navíc skvěle vypadá!

Patříte mezi ženy, které milují luxus a rády si dopřávají opravdovou kvalitu bez ohledu na to, zda se jedná o kosmetiku,...
 
celý článek | Nina Albertová | 2021.01.28 | přečteno: 30115x
 

Portál pro ženy