newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Krása v průběhu času. Lak na nehty a nehtový design

 
Krása v průběhu času. Lak na nehty a nehtový design

Profesionální péče o nehty se stala samozřejmostí a nehtová studia najdeme na každém rohu. Ještě před pár lety by se nám asi o něčem takovém ani nesnilo. Ale co s tím mají společného čínští šlechtici nebo babylonští válečníci?

 

Ozdoby nehtů a jejich barvení znali lidé už v dávné minulosti, i když v průběhu staletí a tisíciletí se jejich symbolika různě měnila. Pojďme se na nehty podívat blíž.

Nehtový design před 5000 lety

Když se řekne „nehtový design“ napadne vás pravděpodobně současný módní trend. Pravdou ale naopak je, že zdobení nehtů je jednou z vůbec nejstarších kosmetických technik. Archeologické nálezy dokazují, že tehdejší obyvatelé měst Ur a Babylón si barvili nehty již před 5000 lety.

Babylonští válečníci se prý do boje chystali velmi dlouho a jejich příprava zahrnovala zdobení obličeje a nehtů válečným zbarvením. Barva nehtů byla zelená nebo černá, přičemž odstín odpovídal určitému společenskému postavení. Čím byl tón barvy tmavší, tím vyšší bylo postavení daného člověka.

                                                                

Nehty plné umění

Indie nezapomněla využívat hennu a od roku 1500 př. n. l. se využívala ke kreslení krásných obrazců nejen na nehty, ale na celé ruce. I v Číně má barvení nehtů dlouhou tradici, kdy s každou novou vládnoucí dynastií přicházela také nová móda zdobení nehtů. A tak si lidé nehty zdobili stříbrným či zlatým práškem a drahými kameny, přičemž pro zpevnění používali hedvábí, rýžový papír nebo porcelánový prášek.

                                                                

Za skutečná umělecká díla mohli své nehty považovat staří Inkové, a to přibližně od 13. století, kdy si začali špičatými tyčinkami a za pomoci přírodních barev kreslit na nehty malé obrázky, které souvisely s jejich náboženstvím.

Lak na nehty jako historická novinka

Ačkoli se nehty upravují a zdobí již po tisíciletí, lak na nehty v dnešním slova smyslu není starý ani 100 let. Jeho vznik souvisí s rozvojem  automobilového průmyslu, kdy laky převzal i průmysl kosmetický a upravil je pro zkrášlování nehtů. Vládly odstíny červené, růžové a oranžové, které ovšem zakladatel firmy Revlon pojmenovával vznešenými názvy, jako například „Stormy Pink“ nebo „Sun Rose“ a brzy k těmto lakům přibyly i rtěnky ve stejných odstínech. Zrodil se tak proslulý styl, kdy odstín rtěnky perfektně ladí se stejnou barvou nalakovaných nehtů.

                                                                

Francouzskou manikúru, která dodnes patří k nejžádanějším stylům, vytvořil již v roce 1975 Francouz Jeff Pink. Nehty v tělové barvě s bílými špičkami měly modelkám a herečkám propůjčit nadčasový vzhled, což se zajisté podařilo.

Léta hýřící barvami

Nehtoví designéři té doby ale raději volili pestré barvy. S příchodem dlouhých umělých nehtů se jim otevřelo nekonečné množství možností. K nejoblíbenějším barvám té doby, tedy 70tých let, patřila do té doby opomíjená modrá a zelená, ideálně v kombinaci se třpytkami.

V posledních letech ovšem nehtový design zažívá díky sociálním médiím skutečný boom. Nehty představují miniaturní malířská plátna, díla designérů jsou sdílena na internetu a jejich autoři sklízejí zasloužené úspěchy na soutěžích.

                                                                

Nehtový design po domácku

Na svých nehtech už se můžete klidně vyřádit i samy doma. Stačí pár tenkých tužek, barvičky, fólie či samolepky. Využít můžete i novinky, jakými jsou například extra odolné gelové a rychleschnoucí laky nebo vyživující laky s kolagenem, keratinem, vápníkem a argonovým olejem. Odměnou vám budou krásné nehty, jejichž design můžete měnit dle libosti i několikrát za týden.

K lakům na nehty se ale pomalu začínají vracet i muži. Je to možná trochu zvláštní představa, i když – to, čím se pyšnili dávní válečníci může vypadat zajímavě i dnes. Zvláště v této době, kdy genderová etiketa padá a rozdíly mezi pohlavími začínají být passé.

                                                                

Uvidíme, co přinese období kreativity a hravosti, ve kterém se nacházíme právě teď.

2021.10.05 | Jana Brandtlová | přečteno: 30217x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: nehty lak na nehty ozdoby zdobení nehtů nail art barvení

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Ženské kruhy

Ženy jsou duše citlivé a vnímavé. Neberme to jako handicap, užívejme si své empatie jako daru. Naše ženství nám dává ...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2013.04.04 | přečteno: 30113x

DĚTI A PROBIOTIKA

Probiotika jsou hodné bakterie, které se přirozeně nacházejí v našem těle. Doplňují a podporují růst těch přátelských a ...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.03.05 | přečteno: 30110x

TYMIÁN – OCHRÁNCE IMUNITY

Tymián je bylinka, kterou pěstujeme v létě na našich zahradách a používáme v kuchyni při přípravě pokrmů. Výborně dochut...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.11.19 | přečteno: 30051x

Pomerančová kůže stresuje snad všechny ženy. Přitom stačí málo a nebude vás trápit ani celulitida ani psychika

Chůze, běh, tanec a mnoho jiných aktivit, díky nimž se zbavíte celulitidy, kil navíc nebo špatné nálady, je opravdu velk...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.10.22 | přečteno: 30085x
 

Portál pro ženy