PĚSTOVAT PAŽITKU ZVLÁDNE KAŽDÝ

 
PĚSTOVAT PAŽITKU ZVLÁDNE KAŽDÝ

Věděli jste, že pomocí bylinek můžete při vaření nahradit sůl? Právě pažitka je jednou z nich, vaše jídla dochutí a krásně ozdobí. Pěstování této zelené rostlinky není těžké, dá se pěstovat na záhonku i doma v květináči, dobře se skladuje a uchovává i přes zimu a dodá vašemu tělo velké množství vitamínů. Teď na jaře patří mezi první bylinky, které vyraší.

 

Pažitka získala svůj název podle pažitu, což znamená trávník, známe ji též pod lidovým názvem šnytlík, často je označována jako tzv. „zelené koření“. Jedná se vytrvalou rostlinu z čeledi amarylkovitých, z botanického hlediska patřící do rodu česnek. Tomu odpovídá i její aroma a štiplavá chuť.

Na zahrádce se jí daří bez větší péče, stačí jí slunné stanoviště s přiměřenou zálivkou, nejlépe prospívá v hlinitopísčité hlíně a vydrží růst několik let. Dlouhé natě seřezáváme, abychom zajistili obnovu a jemnost výhonků. Pokud chcete zachovat šnytlíku šťavnatost, neměli byste mu nechat mnoho květů.

Do jídelníčku je vhodné pažitku zařadit při potížích se zažíváním, podporuje trávení a chuť k jídlu. Také snižuje krevní tlak i cholesterol. Její konzumací vašemu tělo zcela jistě prospějete, obsahuje velké množství vitamínu C a B, z minerálů pak draslík, železo a vápník. Obsahuje hodně vody a vlákniny.

POUŽITÍ V KUCHYNI

Čerstvé lístky se hodí do sekané, do polévek, omáček, pomazánek, salátů, majonéz, na ozdobu pečených mas a ryb a na obložené chlebíčky. Do zeleninových salátů se hodí i květy, kterými salát posypeme.

UCHOVÁNÍ

Přes zimu vám pažitka vydrží dlouho dobu v mrazáku, pěstovat si ji můžete i za oknem v květináči. Vyžaduje dostatek světla, tepla a pravidelnou zálivku.

Na rozdíl od většiny zelených bylinek ji však nesušíme do zásoby, protože sušením ztrácí svoje aroma a nemá pak téměř žádnou chuť.

 

Naši předkové prý věřili, že je pažitka ochrání před zlem a používali ji k věštění. V mnohých zahrádkách dnes slouží i jako dekorativní květina. Do vaší kuchyně vždy přinese závan čerstvosti a zdraví, jistě oceníte její jednoduché pěstování a všestranné použití.

 

 

2020.04.26 | Tereza Nechvílová | přečteno: 30588x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: pažitka bylinky vitamíny pěstování zahrada

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Tipy na vánoční dárky 2

Vánoce se kvapem blíží a s nimi i potřeba nákupu dárků pro své blízké. Byť nesdílím představu o tom, že jsou Vánoce pouz...
 
celý článek | Markéta Zuziaková | 2020.12.07 | přečteno: 30339x

Kuchyně na míru – investice, která se vyplatí

Jednou z nejdůležitějších místností v domácnosti je kuchyň. Právě zde připravujeme vše dobré k snědku či pi...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.08.30 | přečteno: 30448x

Poslední nákupy dárků před Štědrým dnem? Zajeďte si do obchodního centra

Vánoce se kvapem blíží a mezi lidmi vzrůstá nervozita, jestli všechno stihnou. Není toho právě málo. Uklidit, nakoupit j...
 
celý článek | Admin | 2022.12.19 | přečteno: 30460x

Čtenářský deník, díl 10.

V září jde náš malý do první třídy, a protože se mu snažím vštípit lásku ke knížkám, čteme si před spaním pohádk...
 
celý článek | Meridene | 2016.06.24 | přečteno: 30408x
 

Portál pro ženy