newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

PĚSTOVAT PAŽITKU ZVLÁDNE KAŽDÝ

 
PĚSTOVAT PAŽITKU ZVLÁDNE KAŽDÝ

Věděli jste, že pomocí bylinek můžete při vaření nahradit sůl? Právě pažitka je jednou z nich, vaše jídla dochutí a krásně ozdobí. Pěstování této zelené rostlinky není těžké, dá se pěstovat na záhonku i doma v květináči, dobře se skladuje a uchovává i přes zimu a dodá vašemu tělo velké množství vitamínů. Teď na jaře patří mezi první bylinky, které vyraší.

 

Pažitka získala svůj název podle pažitu, což znamená trávník, známe ji též pod lidovým názvem šnytlík, často je označována jako tzv. „zelené koření“. Jedná se vytrvalou rostlinu z čeledi amarylkovitých, z botanického hlediska patřící do rodu česnek. Tomu odpovídá i její aroma a štiplavá chuť.

Na zahrádce se jí daří bez větší péče, stačí jí slunné stanoviště s přiměřenou zálivkou, nejlépe prospívá v hlinitopísčité hlíně a vydrží růst několik let. Dlouhé natě seřezáváme, abychom zajistili obnovu a jemnost výhonků. Pokud chcete zachovat šnytlíku šťavnatost, neměli byste mu nechat mnoho květů.

Do jídelníčku je vhodné pažitku zařadit při potížích se zažíváním, podporuje trávení a chuť k jídlu. Také snižuje krevní tlak i cholesterol. Její konzumací vašemu tělo zcela jistě prospějete, obsahuje velké množství vitamínu C a B, z minerálů pak draslík, železo a vápník. Obsahuje hodně vody a vlákniny.

POUŽITÍ V KUCHYNI

Čerstvé lístky se hodí do sekané, do polévek, omáček, pomazánek, salátů, majonéz, na ozdobu pečených mas a ryb a na obložené chlebíčky. Do zeleninových salátů se hodí i květy, kterými salát posypeme.

UCHOVÁNÍ

Přes zimu vám pažitka vydrží dlouho dobu v mrazáku, pěstovat si ji můžete i za oknem v květináči. Vyžaduje dostatek světla, tepla a pravidelnou zálivku.

Na rozdíl od většiny zelených bylinek ji však nesušíme do zásoby, protože sušením ztrácí svoje aroma a nemá pak téměř žádnou chuť.

 

Naši předkové prý věřili, že je pažitka ochrání před zlem a používali ji k věštění. V mnohých zahrádkách dnes slouží i jako dekorativní květina. Do vaší kuchyně vždy přinese závan čerstvosti a zdraví, jistě oceníte její jednoduché pěstování a všestranné použití.

 

 

2020.04.26 | Tereza Nechvílová | přečteno: 30661x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: pažitka bylinky vitamíny pěstování zahrada

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Ukliď si v sobě a pak kolem sebe?

Známe to všechny. Vyčistit si hlavu potřebujeme. Vymést všechna zákoutí, kde se hromadí špína a prach. Je to stejný j...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2013.04.17 | přečteno: 30489x

Jak vybrat kvalitní postel a správnou matraci?

Všichni dobře víme, že zdravý spánek je nezbytnou součástí našich životů. Odráží se na naší momentální náladě, psychi...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.09.04 | přečteno: 31866x

Nepodceňujte výběr interiérových dveří

Interiérové dveře jsou nedílnou součástí každého domu či bytu. Přirozeně oddělují jednotlivé místnosti, přináší soukr...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.12.15 | přečteno: 30468x

Klíč ke zdravému a chutnému vaření? Samozřejmě kuchyňská váha

Nezáleží na tom, jestli chcete péct, smažit, vařit, fritovat nebo třeba grilovat, základem všeho je správný poměr surovi...
 
celý článek | Nina Albertová | 2023.04.30 | přečteno: 30805x
 

Portál pro ženy