Nepřehlédněte
Motivační horoskop může napovědět, jak co nejlépe dosáhnout cílů a snů
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Spermidin aneb výživa pro buňky
Spermidin je trochu zavádějící název, protože tato látka se spermiemi opravdu nijak nesouvisí. V současné době je spermidin považován za to nejlepší, co můžete tělu dodat pro jeho pevné zdraví. Jak vlastně tato látka působí na naše buňky a ve kterých potravinách ji najdete?
Co přesně je spermidin?
Jde o látku, která se přirozeně vyskytuje ve všech organismech. Lidé ji do značné míry přijímají prostřednictvím stravy, přičemž obsah spermidinu v různých potravinách se velmi liší. V jedné ze studií provedené na univerzitě v Innsbrucku vědci vypozorovali, že lidé, kteří jedli stravu bohatou právě na spermidin, vykazovali nižší riziko onemocnění oběhového systému a v pozdějším věku byli zdravější, než je běžný průměr.
Buněčná výživa
Spermidin působí přímo na buněčné procesy a mimo jiné stimuluje autofagii, tedy samočistící proces v buňkách. Poškozený buněčný materiál, který může být pro buňku rizikový, pokud se začne v buňce ukládat, se díky autofagii shromažďuje a recykluje. Stejný efekt má například půst. Jestliže nic nejíte, autofagie se aktivuje, aby buňky načerpaly energii a vytvořily nové stavební kameny z vlastních zdrojů. Pozitivním efektem je vyčištěná zdravá buňka.
Ve kterých potravinách tuto zázračnou látku najdete?
Možná vás překvapí, v jak velkém množství potravin se spermidin skrývá. Obsahují ho například houby, různá semena, ořechy, celozrnné výrobky, oves či quinoa, luštěniny, ale především čerstvá zelenina. Doporučit můžeme zejména květák, brokolici, kukuřici, mangold a špenát. Pozornost si zaslouží i ovoce, přesněji řečeno jablka a hrušky.
Ovšem jsou tu i jiné zajímavé možnosti. Na jaře můžete své pokrmy oživit lučním kvítím, nejlépe se k tomu hodí pampelišky. Na talíři vám navíc vykouzlí opravdu krásný design.
Připravte si jídelníček plný spermidinu
Pečená zelenina
Budete potřebovat:
- ½ květáku (asi 300 g)
- 300 g brokolice
- 300 g celozrnné strouhanky
- 2 vejce
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžíce kari
- 1 lžičku soli
- špetku mletého pepře
na dip:
- 250 g jogurtu
- 1 hrst čerstvých bylinek (petrželky, pažitky, máty, oregana, rozmarýnu nebo tymiánu)
- šťávu z ½ citronu
- sůl a pepř na dochucení
Postup přípravy:
Růžičky květáku a brokolice nakrájejte na menší kousky a dejte je do misky. Zalijte olejem a vejci a důkladně promíchejte, aby se všechny kousky obalily. Strouhanku smíchejte s kari, solí a pepřem a směs nasypejte na připravenou zeleninu. Opět promíchejte, dokud nejsou všechny kousky obaleny. Poté je přendejte na plech a pečte při teplotě 180 °C zhruba 30 minut.
Na dip smíchejte jogurt se solí, pepřem a citronovou šťávou a přidejte najemno nasekané bylinky.
Servírujte tak, aby pečená zelenina zůstala teplá.
Medová pomazánka z červené řepy
Budete potřebovat:
- 200 g vařené červené řepy
- 50 g zakysané smetany
- 2 lžičky medu
- šťávu z ½ citronu
- 1 lžičku strouhaného křenu
- Sůl a pepř na dochucení
Postup přípravy:
Řepu nakrájejte najemno nebo rozmixujte. Pak vmíchejte zakysanou smetanu a dochuťte zbylými ingrediencemi.
Fazolová pomazánka bílá
Budete potřebovat:
- 250 g vařených malých bílých fazolí
- 50 g kaparů
- 1 lžíci olivového oleje
- šťávu a kůru z ½ citronu
- ½ stroužku lisovaného česneku
- sůl a pepř na dochucení
Postup přípravy:
Vařené fazole rozmixujte s olejem, česnekem a citronovou šťávou a kůrou do hladké pasty. Pokud se vám zdá příliš tuhá, přidejte trochu oleje. Poté vmíchejte kapary a dochuťte solí a pepřem.
Rozhodně se nemusíte bát, že s takovým menu přijdete o kulinářský zážitek, spíš naopak. A určitě najdete (nebo vymyslíte) spoustu dalších receptů na dobroty plné spermidinu, látky pro zdraví a dlouhověkost.
Poslat článek
Tisk
Štítky: spermidin zdraví buňky zelenina červená řepa luštěniny pampelišky očista