newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Spermidin aneb výživa pro buňky

 
Spermidin aneb výživa pro buňky

Spermidin je trochu zavádějící název, protože tato látka se spermiemi opravdu nijak nesouvisí. V současné době je spermidin považován za to nejlepší, co můžete tělu dodat pro jeho pevné zdraví. Jak vlastně tato látka působí na naše buňky a ve kterých potravinách ji najdete?

 

Co přesně je spermidin?

Jde o látku, která se přirozeně vyskytuje ve všech organismech. Lidé ji do značné míry přijímají prostřednictvím stravy, přičemž obsah spermidinu v různých potravinách se velmi liší. V jedné ze studií provedené na univerzitě v Innsbrucku vědci vypozorovali, že lidé, kteří jedli stravu bohatou právě na spermidin, vykazovali nižší riziko onemocnění oběhového systému a v pozdějším věku byli zdravější, než je běžný průměr.

Buněčná výživa

Spermidin působí přímo na buněčné procesy a mimo jiné stimuluje autofagii, tedy samočistící proces v buňkách. Poškozený buněčný materiál, který může být pro buňku rizikový, pokud se začne v buňce ukládat, se díky autofagii shromažďuje a recykluje. Stejný efekt má například půst. Jestliže nic nejíte, autofagie se aktivuje, aby buňky načerpaly energii a vytvořily nové stavební kameny z vlastních zdrojů. Pozitivním efektem je vyčištěná zdravá buňka.

Ve kterých potravinách tuto zázračnou látku najdete?

Možná vás překvapí, v jak velkém množství potravin se spermidin skrývá. Obsahují ho například houby, různá semena, ořechy, celozrnné výrobky, oves či quinoa, luštěniny, ale především čerstvá zelenina. Doporučit můžeme zejména květák, brokolici, kukuřici, mangold a špenát. Pozornost si zaslouží i ovoce, přesněji řečeno jablka a hrušky.

 

                                                                

 

Ovšem jsou tu i jiné zajímavé možnosti. Na jaře můžete své pokrmy oživit lučním kvítím, nejlépe se k tomu hodí pampelišky. Na talíři vám navíc vykouzlí opravdu krásný design.

Připravte si jídelníček plný spermidinu

Pečená zelenina

Budete potřebovat:

  • ½ květáku (asi 300 g)
  • 300 g brokolice
  • 300 g celozrnné strouhanky
  • 2 vejce
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce kari
  • 1 lžičku soli
  • špetku mletého pepře

na dip:

  • 250 g jogurtu
  • 1 hrst čerstvých bylinek (petrželky, pažitky, máty, oregana, rozmarýnu nebo tymiánu)
  • šťávu z ½ citronu
  • sůl a pepř na dochucení

Postup přípravy:

Růžičky květáku a brokolice nakrájejte na menší kousky a dejte je do misky. Zalijte olejem a vejci a důkladně promíchejte, aby se všechny kousky obalily. Strouhanku smíchejte s kari, solí a pepřem a směs nasypejte na připravenou zeleninu. Opět promíchejte, dokud nejsou všechny kousky obaleny. Poté je přendejte na plech a pečte při teplotě 180 °C zhruba 30 minut.

Na dip smíchejte jogurt se solí, pepřem a citronovou šťávou a přidejte najemno nasekané bylinky.

Servírujte tak, aby pečená zelenina zůstala teplá.

 

                                                                

Medová pomazánka z červené řepy

Budete potřebovat:

  • 200 g vařené červené řepy
  • 50 g zakysané smetany
  • 2 lžičky medu
  • šťávu z ½ citronu
  • 1 lžičku strouhaného křenu
  • Sůl a pepř na dochucení

Postup přípravy:

Řepu nakrájejte najemno nebo rozmixujte. Pak vmíchejte zakysanou smetanu a dochuťte zbylými ingrediencemi.

Fazolová pomazánka bílá

Budete potřebovat:

  • 250 g vařených malých bílých fazolí
  • 50 g kaparů
  • 1 lžíci olivového oleje
  • šťávu a kůru z ½ citronu
  • ½ stroužku lisovaného česneku
  • sůl a pepř na dochucení

Postup přípravy:

Vařené fazole rozmixujte s olejem, česnekem a citronovou šťávou a kůrou do hladké pasty. Pokud se vám zdá příliš tuhá, přidejte trochu oleje. Poté vmíchejte kapary a dochuťte solí a pepřem.

Rozhodně se nemusíte bát, že s takovým menu přijdete o kulinářský zážitek, spíš naopak. A určitě najdete (nebo vymyslíte) spoustu dalších receptů na dobroty plné spermidinu, látky pro zdraví a dlouhověkost.

 

 

2021.04.18 | Jana Brandtlová | přečteno: 31432x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: spermidin zdraví buňky zelenina červená řepa luštěniny pampelišky očista

 
archiv

Nejzajímavější články

 

POKOŽKA V ZIMĚ VYŽADUJE SPECIÁLNÍ PÉČI

Během zimy naše pokožka trpí – většinou je vysušená, šupinatá a popraskaná. To může vést k nepříjemnému svědění a vyrážk...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.11.17 | přečteno: 30058x

Kokosový olej

Pokud lze slova olej a zdravý použít v jedné větě, nejspíš bude řeč o oleji kokosovém. Oleji, který se skutečně z...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.02.06 | přečteno: 30126x

Fytoestrogeny - to pravé pro hormonální rovnováhu

Možná to také znáte. Venku svítí sluníčko, ale vy máte náladu pod psa. Nic vás nebaví, což přičítáte rozhozenému měsí...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2013.07.22 | přečteno: 30029x

Úplně české americké lívance

Mám palačinkové děti. Myslím, že během jejich krátkého života už jsme doma nasmažili tisíce palačinek. Proto jsem vdě...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.02.24 | přečteno: 30097x
 

Portál pro ženy