newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Co dělat když zaměstnavatel neplatí

 
Co dělat když zaměstnavatel neplatí

Když vám zaměstnavatel dluží peníze, začněte ci nejdříve pracovat na tom, aby Vám byly čátky vyplaceny. 

 

Rozhodně neplatí, že jste-li zaměstnaná, máte finance vyřešené. Když opomeneme nízkou mzdu a řadu poplatků, které je nutno platit, může vám udělat čáru přes rozpočet chybějící výplata či dokonce výplaty, jenž vám zaměstnavatel nevyplatil.

A nejde o nic zvláštního. Úřady i inspektoráty práce denně poskytují rady, co dělat a jak danou částku získat. Jenže ne vždy vám mohou pomoci. Na co si tedy dát pozor a kdy žádat?

Začíná to vždy téměř nenápadně. Zaměstnavatel vám nezaplatí v den výplaty. Když na to upozorníte, vymluví se obvykle na špatný převod, chybu anebo opoždění kvůli nepřijaté platbě od klientů. Protože si nemůže dovolit přijít o práci a zrovna se jiná možnost nenaskytuje, přečkáte to s tím, že doposud s placením nebyl problém.

Jenže peníze nepřichází, blíží se další výplatní termín a vy jste již značně nervózní. Zaměstnavatel se buď nechá zapřít, nezvedá telefony, či vás citově balamutí, a tak dále a tak dále. Žádný výsledek, jen si připadáte trapně, že vlastně po něm, chudákovi, kterému řada firem neplatí, něco chcete.

Pokud už vidíte svoji situaci nezvladatelně, úroky na půjčce běží, dostali jste pokutu za pozdě zaplacenou fakturu a nevíte, z čeho budete další dny žít, začnete se o situaci zajímat intenzivněji, respektive jste k tomu donuceni.

Co udělat jako první

Měli byste pracovní poměr ukončit. Ano, není to snadné, ale bohužel pracovat zadarmo si nemůže dovolit nikdo. Aspoň budete mít na shánění nového místa více času. Pokud vám zaměstnavatel dluží, můžete dát výpověď okamžitě, bez výpovědní lhůty. Někdy se i stává, že tuto výpověď nechce zaměstnavatel přijmout, protože tím prokazuje své nezaplacené závazky. V tu chvíli mu ji doručte poštou a to přímo do vlastních rukou s tzv. dodejkou. Jakmile se vám dodejka vrátí, je tímto výpověď doručena.

Abyste žádali uspokojení mzdových nároků Úřad práce, musí být zaměstnavatel v insolvenci. To zjistíte z insolvenčního rejstříku, který je veřejně přístupný na internetu. Pokud není, budete potřebovat ještě jednoho věřitele, tudíž další osobu či firmu, které dluží. Společně pak podáte návrh na insolvenci a to příslušnému krajskému soudu. Obvykle do týdne je daný subjekt (dlužník) v insolvenci a vy můžete Úřad práce žádat o vyplacení mzdy. Jenže pozor. I zde existují jistá pravidla. Můžete žádat maximálně 3 měsíce zpět a 3 měsíce dopředu. Navíc vám bude vyplacena jen část. Zbytek opět žádáte u soudu příslušným formulářem.

Další možností je žaloba, kde můžete dokonce žádat i o úroky z prodlení. Jenže pokud soud vyhrajete, nikdo vám nezaručí, že je vám dlužná částka vyplacena. Státní instituce budou namítat, že to přece zaplatit musí, ale praxe hovoří tak, že věznice jsou plněny nejen vrahy a násilníky. A to je nutno vzít na vědomí fakt, že spousta chronických neplatičů běhá volně po světě.

No a aby bylo z čeho vybírat, je tu možnost ještě trochu drsnější, a to předat dluh vymáhací firmě. Ta má s neplatiči bohaté zkušenosti a obvykle po vás nebude chtít ani milióny dokumentů, postačí  vaše potvrzení, že jaká částka je vám dlužena. Bohužel to nedělají za malé peníze, často si účtují 30% z vymožené částky a i další poplatky.

V každém případě nikdy to pro vás nebude snadné. Je absurdní, že i když máte pracovní smlouvu, kde jsou jasná fakta a také máte potvrzeno, že vám mzda není vyplácena, není stát schopen podat pomocnou ruku. Musíme oběhat řadu úřadů, ptát se spousty lidí, vše sami a bez prostředků. Žaludeční vředy se množí rychlostí světla a nezaplacené poplatky vám nedají spát. Jste poctivý člověk, ale ten, kterého živíte – tedy stát jen tupě sedí na zadku a nehne s sebou. Proč také, když z toho svým způsobem nemá nic. To bychom ale křivdili výjimkám na úřadech, které se také občas objeví a poradí vám z praxe. Jenže i tím si peníze nevydobudete. Máte několik možností – buď se z toho zblázníte, anebo začnete jinde, či se z vás stane také nepoctivec a zlo napáchané na vás přenesete do vlastní praxe. Ano, kdyby stát pomohl rychleji a razantněji, měl by více poctivých lidí, kteří vydělávají peníze, tudíž platí nemalé daně a živí stát. 

Zdroje: google.cz, obrázky

2013.07.01 | Darina Adámková | přečteno: 30134x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: peníze zaměstnavatel zaměstnanec mzda soud Úřad práce dlužník vymáhání pohledávek

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Yoga Sensation nejen pro jogíny

V pražské O2 Aréně se letos konal již druhý ročník obrovské akce s názvem Yoga Sensation. Pokud si myslíte, že se jed...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.07.27 | přečteno: 30028x

Zásadní výhody seznamování online, které musíte využít ještě dnes

Pokud jste právě v situaci, že hledáte nového partnera, kamaráda, nebo třeba jen nějaký úlet, tak věřte, že seznamování ...
 
celý článek | Nina Albertová | 2020.04.21 | přečteno: 30126x

Pořiďte svému muži elegantní a stylové sako

Sako mnoho mužů vnímá jen jako součást pánského obleku, který si na sebe oblékají jen ve výjimečných situacích. Kromě...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.04.30 | přečteno: 30424x

7 tipů na dárky pro sportovce

Vánoce se rychle blíží, a tak většina z nás už přemýšlí, čím udělat radost své rodině a přátelům. Máte mezi blízkými nad...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.11.21 | přečteno: 30569x
 

Portál pro ženy