Nepřehlédněte
VLAŠSKÉ OŘECHY – ZDRAVÍ UKRYTÉ VE SKOŘÁPCE
Lago di Garda a nádhera v údolí poblíž alpských masivů
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Připravte si výborné cappuccino jako pravý barista
Jemné espresso a nadýchaná mléčná pěna. Tak vypadá pravé italské cappuccino. Připravte si ho v pohodlí domova. Poradíme vám, jak na to.
Pravé italské cappucino
Cappuccino je espresso s našlehanou mléčnou pěnou. V Itálii se pije pouze ráno k snídani. Během dne byste si měli dát už jen čistou černou kávu.
Jak vypadá pravé cappucino
Základem cappuccina je 30 ml espressa a přibližně 120 ml našlehaného mléka. Teplota mléka by neměla přesáhnout 65 °C. Při vyšší teplotě se mění struktura bílkovin a s tím i chuť. Povedou pěnu poznáte tak, že je rovná, hladká a bez bublin. Pozor, na ortodoxní cappuccino nepatří topping, skořice ani kakao.
Kvalitní espresso jako základ cappuccina
Připravit pravé a lahodné espresso je trochu umění. Výsledná káva by měla mít karamelovou nebo oříškovou barvu a perfektní konzistenci. Pokud je vaše espresso řídké a vodnaté, někde se při přípravě stala chyba. Chuť a vůně jsou plné a vyvážené. A samozřejmě je espresso výborné i bez cukru a bez mléka. Pro přípravu espressa se výborně hodí například káva Brasil Santos.
Příprava dokonalého espressa
Nejdříve si připravte espresso.
- Do páky kávovaru vložte 7 gramů dobře namleté kávy.
- Kávu dobře rozprostřete po celém povrchu páky.
- Stlačte kávu tamperem co nejvíce rovně.
- Páku nasaďte na hlavu kávovaru a pevně utáhněte.
- Zapněte výdej vody a pod trysku vložte nahřátý šálek.
- Přibližně za 25 vteřin budete mít v šálku 30 ml kávy.
Napěnění mléka
Nyní se pustťe do přípravy mléčné pěny.
- Zhruba do poloviny nerezové konvičky nalijte mléko.
- Krátce profoukněte trysku napěňovače.
- Trysku ponořte do mléka pod úhlem 45 stupňů, přibližně centimetr pod okraj tekutiny.
- Mléko napěňte přibližně na teplotu 65 °C.
Pokud není napěňovač součástí vašeho kávovaru, využijte french press, spirálový zpěňovač mléka na baterie nebo elektrický napěňovač mléka.
Do hrnku s kávou opatrně přidejte napěněné mléko a pochutnejte si na vlastnoručně vyrobeném cappuccinu. Mňam!
Latte art
Možná už jste se s tím také setkali. Na mléčné pěně vám barista vykouzlil obrázek například ve tvaru srdce nebo květiny. Tomuto umění se říká Latte (mléko) art (umění). Krásná dekorace je příjemným bonusem, ale není nezbytná. Pamatujte, že důležitější je kvalitní cappuccino s výbornou pěnou.
Kávová zrna z mnoha koutů světa nabízí například pražírna kávy Napajedla. Vyzkoušejte je pro přípravu domácího cappuccina, pochutnáte si.
Poslat článek
Tisk
Štítky: Káva cappuccino italská káva kavárna espresso