newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Upcyklace šatníku aneb Jak ze starých kousků vytvořit znovu nositelné oblečení

 
Upcyklace šatníku aneb Jak ze starých kousků vytvořit znovu nositelné oblečení

Zachování životního prostředí a udržitelnost jsou stále více důležitými tématy, která ovlivňují i módní průmysl. Jedním z inovativních způsobů, jak můžete přispět k této snaze, je upcyklace vašeho šatníku. 

 

 

Upcyklace šatníku je zároveň udržitelným a tvořivým způsobem, jak prodloužit životnost vašich oblíbených kusů oblečení. Jedním z nejzajímavějších aspektů tohoto procesu je kreativní proces, ve kterém se doslova vyřádíte. Můžete si dovolit být originální a zkoušet různé techniky, které přizpůsobí vaše staré kousky vašemu aktuálnímu stylu a vkusu. A samozřejmě také ušetříte spoustu peněz. 

              Zdroj: stocksnap.io

Jak se do upcyklace můžete pustit i vy?

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak osvěžit staré oblečení, je přidání nových detailů. Můžete na oblečení přišít krajkové okraje, barevné mašle, nebo třeba ozdobné knoflíky, čímž vytvoříte nový a unikátní vzhled. Pokud máte dlouhé kalhoty nebo sukně, které již nosíte méně, můžete je zkrátit a vytvořit z nich nové trendy kousky. Dlouhé kalhoty se tak mohou stát stylovými kraťasy, nebo z dlouhé sukně udělejte moderní minisukni.

Staré oblečení může sloužit také jako cenný zdroj materiálu. Rozstříhejte nepotřebné kousky látek a použijte je na šití nových projektů, jako jsou například šály, kabelky, či dekorační prvky. Pro dosažení zcela nového vzhledu můžete experimentovat s barvením látek nebo přidat potisk. Tím vytvoříte jedinečný design, který bude ladit s vaším stylem.

Abyste upcyklace dosáhli z pohodlí domova, budete potřebovat základní vybavení na šití, jako je šicí stroj, nitě, jehly, nůžky, gumičky, knoflíky a další potřebné doplňky. Můžete se také inspirovat online návody, videi a blogy o upcyklaci a šití, které vám ukážou konkrétní kroky a techniky. 

 

              Zdroj: unsplash.com

Vytvořte si udržitelný šatník už napořád

Nejen za pomocí upcyklace si můžete vytvořit trvale udržitelný šatník. Pokud vás ekologický aspekt zajímá i při nakupování nových kousků, určitě se zaměřte i na další možnosti, jak mít skříň plnou oblečení, které vám bude sloužit roky. Jednou z nich je jednoznačně nakupování v tzv. sekáčích, nebo na online platformách, které se zaměřují na prodej použitého oblečení. Budete překvapeni, kolik unikátních nebo značkových kousků pořídíte za skvělé peníze. Nedávné výsledky analýzy o chování spotřebitelů u udržitelné módy navíc ukazují, že mezi všemi generacemi spotřebitelů roste povědomí o použití upcyklovaných módních produktů a zjistily také, že sociální vliv, postoj a environmentální zájem mají významný pozitivní vliv na rozhodování zakoupit tyto produkty. Bohužel podle Evropské agentury pro životní prostředí i nadále spotřeba textilu mírně roste, průměrná spotřeba dosáhla v roce 2020 hodnoty 6 kg oděvů, 6,1 kg domácích textilií a 2,7 kg obuvi na osobu.

Věděli jste, že oblečení si můžete i pronajmout? Právě na tento nákupní model se zaměřuje e-shop pro maminky wo-mum.com. “U nás si maminky mohou oblečení za výhodnější cenu pronajmout. Pro období těhotenství, kdy se tělo během krátké doby mění, je tato možnost skvělá volba. Po šesti měsících pronájmu se žena rozhodne, zda si kousek nechá, nebo ho vrátí. Tímto krokem významně přispíváme k udržitelné a kvalitní módě,” říká Jaroslava Šnejdarová, majitelka e-shopu wo-mum.com. Nezapomeňte také, že namísto masivního nakupování levných kousků, je mnohem efektivnější zvolit kvalitní a trvanlivé oblečení. Investice do vyšší kvality zaručuje delší životnost a méně časté nákupy, a tím také spoustu ušetřených financí. 

                           Jednoduchý kojicí top, pronájem: 577 Kč, wo-mum.com

 

Foto: unsplash.com, wo-mum.com

2023.09.21 | Lea Kubová | přečteno: 519x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: móda ekologie oblečení recyklace upcyklace šatník

 
archiv

Nejzajímavější články

 

JAK POZNAT, ŽE JE VÁŠ PARTNER ZÁVISLÝ NA MOBILU

Mobilní telefony se neustále zdokonalují a usnadňují člověku život v mnoha ohledech. Ať už se to týká technologie, služe...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.06.21 | přečteno: 30197x

Úvod do čtenářského deníku

Láska ke knížkám mi byla asi vrozena, můj tatínek miluje knížky, moje maminka miluje knížky, moji oba prarodiče byli ...
 
celý článek | Meridene | 2014.08.03 | přečteno: 30192x

5 způsobů, jak zamezit nadměrnému pocení

Potí se každý z nás, což je zcela přirozené. Pocením si naše tělo udržuje stálou tělesnou teplotu, zvlhčuje kůži a ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.11.18 | přečteno: 30160x

Svatební kvíz

Jaký druh svatby chcete? Udělejte si následující kvíz. Odpovědi odhalí Vaši vnímavost jako nevěsty. ...
 
celý článek | Ing. Pavlína Kalamárová | 2014.01.23 | přečteno: 30194x
 

Portál pro ženy