newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Když se řekne kajenský pepř

 
Když se řekne kajenský pepř

Kajenský pepř je odrůda mleté červené chilli papričky, která propůjčuje pikantní chuť zelenině, masu, ale i čokoládovým dezertům, které jsou stále více v oblibě. V Jižní Americe ho používají jako lék na srdce. Obsahuje totiž látky, které snižují srážlivost krve. Čím dalším vám může prospět?

 

Výrazně zmírňuje migrénu

Ještě než si vezmete prášky, vyzkoušejte vychytávku s kajenským pepřem. Lžičku medu posypejte vrstvou mletého kajenského pepře a naráz ji spolkněte. Koření obsahuje látku kapsaicin, která by vám měla ulevit.

Pomůže vám zhubnout

Pokud se chcete zbavit přebytečných kil, vezměte si na pomoc tohoto spojence. Může se to zdát zvláštní, ale kajenský pepř má příznivý vliv na metabolismus tuků, takže kalorie spálíte rychleji. Jestliže se vám podaří zkonzumovat 10 g tohoto koření denně, sníží se váš apetit a nebudete se zbytečně přejídat.

                                                                

Uleví bolavým zádům

Bolí vás z dlouhého sezení v kanceláři za krkem? Namažte si postižená místa mastí s kajenským pepřem, která vaše zatuhlé svaly skvěle prohřeje a uleví i od bolesti. Výroba masti je víc než jednoduchá: Smíchejte ½ lžičky kajenského pepře se 3 lžičkami rozehřátého olivového oleje. Směs krouživými pohyby nanášejte na bolavé partie a nechte cca 20 minut působit. Poté se otřete ubrouskem nebo omyjte vodou.

Zbaví vás parazitů

Zní vám to příliš exoticky, aby to pro vás taková informace měla význam? Velký omyl. Podle lékařských studií má skoro každý z nás ve střevech parazity. Abyste se jich účinně zbavili, použijte jednu z nejsilnějších zbraní – kajenský džus! A jak si ho připravíte? Do sklenice vody nebo čerstvě vymačkaného džusu zamíchejte čajovou lžičku kajenského pepře a hotový nápoj vypijte.

                                                                

Podpoří tvorbu slin

Ani tato poněkud zvláštní rada není vůbec od věci. Nejen, že občas pociťujeme sucho v ústech asi všichni a víme, že to není nic příjemného, dostatek slin má zásadní význam při trávení, ale i zdraví zubů a dásní. Takže pro správnou tvorbu slin sáhněte třeba po mexické tortille či jiné specialitě, která je kajenským pepřem přímo nadupaná.

Jestliže nic z výše uvedeného pro své zdraví nepotřebujete, nezoufejte. Nějakou pochoutku s tímto kořením si můžete určitě dát jen tak, prostě pro její úžasnou chuť.

 

2022.11.06 | Jana Brandtlová | přečteno: 30249x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: pepř kajenský pepř chilli červené papričky zdraví zdravotní přínosy

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Vrátit tak čas

Včera mě můj drahý poctil pozváním do kina. Jelikož je každá taková návštěva podmíněna výběrem z kategorie sci-fi či ...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2014.07.12 | přečteno: 30085x

Proč byste si místo bazénu měli pořídit venkovní vířivku?

Máte rádi vodní radovánky? Vadí vám, že venkovní bazén můžete využívat jen několik dní v roce, a to, když je venku te...
 
celý článek | Admin | 2016.09.23 | přečteno: 30273x

7 tipů na nejlepší snowboardové komplety pro celou rodinu

Chystáte se na hory? Zima se kvapem blíží a je načase připravit se na snowboardovou sezónu v klidu a pohodě. Podívejte s...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.10.30 | přečteno: 30519x

Prsní implantáty vám vrátí ztracené sebevědomí

Poprsí je jedním ze symbolů ženství a také důležitým pilířem zdravého sebevědomí. Ne každé ženě však příroda nadělila ňa...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.11.23 | přečteno: 30100x
 

Portál pro ženy