newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Ježíšek ve světě aneb kdo a kdy naděluje vánoční dárky

 
Ježíšek ve světě aneb kdo a kdy naděluje vánoční dárky

A je po Ježíškovi! Většinu z nás už asi štědře obdaroval doma i u příbuzných, mohlo by se tedy zdát, že jsou všechny dárky na planetě rozdané. Není to ale tak docela pravda. Přestože děti v Česku i ve většině evropských států se už těší z nových hraček, někde na dárky a hlavně na toho, kdo jim je přinese, ještě netrpělivě čekají. Víte vůbec, kdo a kdy nosí dárky jinde ve světě? Možná se budete divit…

 

VE STŘEDNÍ EVROPĚ UŽ JE PO NADÍLCE

V České republice, na Slovensku a také v Maďarsku očekává většina dětí nadílku od Ježíška. Přestože tradice je původem křesťanská, rozšířila se jako prastarý lidový zvyk i mezi nevěřící. Ježíšek se obvykle snáší z nebe na Štědrý den poté, co vyjde první hvězda a započne štědrovečerní večeře. Na rozdíl od většiny jeho světových kolegů ho nikdy nikdo neviděl a údajně ho ani nikdo spatřit nesmí! Tento fakt nám i našim dětem propůjčuje poměrně vysokou míru fantazie a každý z nás si tak Ježíška může představovat jinak. Dárky pod vánoční stromeček ale naděluje všem stejným způsobem - potichu otevřeným oknem a svou návštěvu oznamuje až při svém odchodu zvoněním zvonečku. Hodné děti v Polsku zase dostávají dárky od svatého Mikuláše, nikoliv ovšem 5. prosince, ale klasicky na Štědrý večer. V německy mluvících zemích se o rozdávání radosti dětem dělí hned dva pomocníci. Zatímco na severu Německa a také v Rakousku je to hodný vánoční děda se zrzavými vousy jménem Weinachtsmann, který cestuje na osedlaném divokém větru, v katolických částech Německa, Rakouska, Švýcarska a Lichtenštejnska pak věří v biblické Jezulátko (Christkind).

KDO BY NEZNAL SANTU?

Asi nejznámějším Ježíškovým konkurentem dnešní doby, který každý rok přijíždí ve svém typickém červeném kamionu s logem americké limonády na návštěvu i k nám do Česka, je Santa Claus. Za svou současnou podobu vděčí Santa dvěma vlivům, svatému Mikuláši a již zmíněnému producentovi hnědého nápoje, který hodného vousatého dědu ustrojil do firemních barev. Americkým dětem však nerozváží dárky v kamionu, nýbrž na saních tažených sobím spřežením. V noci z 24. na 25. prosince se do domu spouští komínem a děti pak nadílka pod stromečekem a vánočních punčochách překvapí ráno po probuzení.

V RUSKU JAK JINAK NEŽ NA SANÍCH

Ruské děti jsou právě jednou z výjimek, která ještě toužebně vánoční dárky očekává. Ruský Děda Mráz se totiž podle pravoslavné tradice na svou pouť vydává až 7. ledna. Svým vzezřením se podobá Santovi a dokonce i dárky vozí ze svého bydliště, daleké Čukotky, typicky na zlatých saních tažených třemi kouzelnými koňmi. Děda Mráz se opravdu má, doprovází ho totiž ještě krásná pomocnice Sněhurka.

V BRITÁNII SI POMÁHAJÍ FATHER CHRISTMAS SE SANTOU

Santa Claus pobláznil takřka celý svět a ani konzervativní Anglie nezůstala pozadu. Vánoční dárky tu však podle tradice nosí Father Christmas (Otec Vánoc). Ten je v noci na 25. prosince naděluje komínem do punčoch zavěšených na krbu. Děti je pak rozbalují ráno stejně jako v Americe. Podobně je tomu i v Irsku, kde se ale Santa někdy označuje jako Santy nebo Daidí na Nollag.

ITALSKÉ A ŠPANĚLSKÉ DĚTI SE RADUJÍ DVAKRÁT

V temperamentní Itálii se do vánočního nadělování dárků přimotala žena. Stará, ošklivá, ale hodná čarodějnice Befana ale přilétá za dětmi až v lednu, přesněji na Tři krále, kdy hodným dětem rozdává ovoce a sladkosti a těm zlobivým pytel popela. Ale i v prosinci se tamní děti dočkají dárečků - až z dalekého Finska je přiváží na saních děda podobný Santovi, kterému říkají Babbo Natale. V některých částech Itálie se ale ještě stále zachovala víra v Ježíška (Gesù Bambino). Ve Španělsku nosí dárky Papá Noel, děti se ale i tady radují podruhé v lednu. V Baskicku naděluje pohanský horník Olentzero, který prý putoval až do Betléma poklonit se Ježíškovi. V Portugalsku děti obdarovává Pai Natal, opět jakási obdoba Santa Clause, v některých rodinách se ale věří na Menino Jesus, tedy Ježíška. Podobně je tomu i ve Francii, kde na Štědrý večer leze po hromosvodu do komína Pére Noël, otec Vánoc. V Bulharsku se čeká na příchod Dědy Koledy nebo Děda Mráze. Řecké děti musí čekat až do 1. ledna, kdy jim dárky nadělí svatý Mikuláš nebo Basilej. Svatý Mikuláš zvaný Sinter Klaas přichází s nadílkou i v Nizozemsku, avšak už 5. prosince.

SEVERSKÉ KOUZLO SKŘÍTKŮ POMOCNÍKŮ

Pokud znáte knížku Děti z Bullerbynu, tradice vánočních skřítků a hodného dědečka podobného Santovi platná v celé Skandinávii pro vás nebude nic nového. Ve Švédsku nosí dárky trpasličí vánoční dědeček Jultomte (Tomte), který původně jako neviditelný skřítek dohlížel na domácnost. Dodnes se proto o Štědrém dnu někde v domě nebo jeho blízkosti nechává miska s kaší pro Tomteho, aby v příštím roce nepřinesl rodině neštěstí. Moderní Tomte dnes vypadá podobně jako Santa Claus v červeném obleku a s bílými vousy. Do domu však neleze komínem, ale klepe na dveře a ptá se, zda jsou v domě nějaké děti. Za Tomteho se často převléká někdo z příbuzných, tatínek, děda nebo strýček, a obvyklou omluvou jeho nepřítomnosti bývá nutná koupě novin. Dánské děti zase obdarovává Julemand společně se skřítky Nisser. Finské rodiny navštěvuje Joulupukki, někdy také nazývaný Velký Ukko, kterému pomáhají elfové. Dětem v Norsku přináší nadílku Julenissen a jeho pomocnicí je vánoční koza krále Olafa.

DÁRKY NADĚLUJÍ BOHOVÉ I ZVÍŘÁTKA

Asijské Vánoce jsou často spojeny s božstvy a úctou ke starcům typickou pro tyto národy. V Japonsku například dárky naděluje bůžek Hoteišó, v Číně potom starý muž Tun Čche Lao-Žen. 

Kromě norské královské kozy pomáhají s vánoční nadílkou v jiných zemích i další zvířata. V Argentině je to například kůň Magi, kterému rodina na oplátku nechává před dveřmi seno a vodu, aby se mohl občerstvit a putovat dál. S dárky totiž přijíždí až 6. ledna, kdy však v této zemi panuje horké léto. V Sýrii zase dárky přiváží velbloud patřící Třem králům a v Polynésii pak příznačně veliký krab.  

 

Legenda o nadělování dárků může mít v různých koutech světa i u nás úplně jinačí podoby. Záleží vlastně jen na naší fantazii a také na tom, jaký vztah máme k tradicím a obyčejům naší země. Každý příběh má své kouzlo, určitou míru romantiky a tajemna. A nezáleží na tom, jakou nadpřirozenou bytost nebo stvoření ze zvířecí říše domů přizveme. Vánoční stromeček může klidně nosit anděl a dárečky pod něj sýkorky jako dík za to, že jim sypeme do krmítka.

A kdo nosí dárky u vás? Ježíšek nebo někdo jiný?

 

Image courtesy of digitalart at FreeDigitalPhotos.net

 

 

2015.12.26 | Kateřina Pořízová | přečteno: 30346x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: vánoční dárky kdo a kdy nosí dárky ve světě Vánoce Ježíšek

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Sex na jednu noc? Ano, ale nezapomínejte na důležitá pravidla!

Být single má určité výhody, ale také nevýhody. Mezi ně patří i nedostatek sexu. Jistě, autoerotika je občas příjemná, a...
 
celý článek | Lea Kubová | 2019.08.18 | přečteno: 30209x

Sbohem BB, přichází CC krém

Není to tak dlouho, co pulty drogerií i poličky v koupelnách zcela ovládl BB krém. Nyní je tu i jeho vylepšená verze,...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2013.12.02 | přečteno: 30107x

První Vánoce vašeho miminka? Pořiďte si památku

Kladete si před Vánoci otázku, jak v tomto výjimečném čase okouzlit drobečka, který si jeho význam sotva dokáže uvědomit...
 
celý článek | Admin | 2018.10.12 | přečteno: 30080x

Je lepší nějakej, než vůbec žádnej??

  To je otázka k zamyšlení, co? Přemýšlím nad ní už několik dní. Tohle čtení asi nebude pro šťastné a s...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.03.29 | přečteno: 30052x
 

Portál pro ženy