newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jak mít život bez bolesti zad a kloubů?

 
Jak mít život bez bolesti zad a kloubů?

Bolesti zad, svalů a kloubů patří mezi časté zdravotní potíže, se kterými se potýká alespoň občas téměř každý. U někoho je to důsledkem sedavého zaměstnání, u jiného je příčinou třeba dřívější úraz. Ať už vás záda a klouby bolí z jakéhokoliv důvodu, vždy je to nepříjemné. Pomocí režimových opatření ale můžete dosáhnout značného zlepšení. Jak ulevit bolavým zádům a kloubům?

 

Sport patří k životu bez bolestí

Sport by měl být v přiměřené míře běžnou součástí života. Obzvlášť lidé trávící značnou část dne v kanceláři u počítače by si měli vyhradit dostatečný čas i na aktivní odpočinek. Bolesti bederní páteře, krční páteře a často také kyčlí bývají v tomto případě totiž téměř nevyhnutelné, pokud se sezení nekompenzuje zdravým pohybem. Ani při bolestech kloubů není vhodné se sportu vyhýbat. Jen si musíte vybrat takový, který je nezatěžuje, například jízdu na kole, spinning, plavání nebo běžecké lyžování. Necítíte se na žádný sport? Pak alespoň zařaďte do svého denního programu chůzi. Každodenní půlhodinová procházka svižným tempem vám neuvěřitelně prospěje.

Vyšší hmotnost tělu nesvědčí

Nadváha je jedním z nejrizikovějších faktorů při mnoha onemocněních, těch pohybového aparátu nevyjímaje. Páteř a klouby nesoucí vyšší váhu jsou namáhány více, než by bylo vhodné. Klouby se rychleji opotřebovávají, páteř nezvládá nést zvýšenou zátěž a výsledkem jsou nepříjemné bolesti kloubů a zad. Určitě byste se proto měli pokusit zlepšit svou životosprávu a zhubnout.

Pohodlný nábytek doma i v kanceláři je nezbytností

Vybavení domova i kanceláře hraje také důležitou roli. Máte kvalitní postel s matrací odpovídající vaší výšce a váze? Sedíte na správně nastavené kancelářské židli? Máte počítač ve vhodné výšce? To vše je podstatné pro to, abyste co nejvíce šetřili svůj pohybový aparát a zbytečně ho nepřetěžovali.

Při akutních potížích pomohou přípravky z lékárny

Co na bolest zad a kloubů, pokud vás trápí akutně? Úlevu přinesou léky proti bolesti a také různé gely (například známý Olfen gel). Ty se aplikují přímo na místa bolesti, kde během chvíle působí. Používání lokálních gelů je jednoduché a nijak nezatěžuje organizmus, proto je můžete na rozdíl od prášků na bolest užívat delší dobu.

 

Bolesti pohybového aparátu nemusí být běžnou součástí života, na kterou si nezbývá než zvyknout. Pokuste se co nejvíce změnit dosavadní zvyky a uvidíte, že se změna brzy dostaví.

 

2017.11.18 | Martina Limbergová | přečteno: 30134x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zdraví záda bolesti klouby

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Zazařte ve výprodejích! 15 krásných letních topů do 300 korun!

Léto je již v plném proudu, alespoň tedy kalendářně. Souběžně s ním začaly v plném proudit také velké slevy a výprode...
 
celý článek | Lucie Martináková | 2013.06.29 | přečteno: 30492x

Jablko – pomoc organismu nejen proti stresu

Jablko je ovoce, které není třeba nějak zvlášť představovat. Provází lidstvo od samého počátku – vždyť právě ja...
 
celý článek | Vendula Králová | přečteno: 30032x

Bere vaše dítě drogy? Zeptejte se

Bere vaše dítě drogy? Respektive, máte podezření, že „něco“ bere? Jenže. Pro své podezření nemáte žádný důkaz, a ta...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2023.05.10 | přečteno: 30299x

Sex na jednu noc? Ano, ale nezapomínejte na důležitá pravidla!

Být single má určité výhody, ale také nevýhody. Mezi ně patří i nedostatek sexu. Jistě, autoerotika je občas příjemná, a...
 
celý článek | Lea Kubová | 2019.08.18 | přečteno: 30196x
 

Portál pro ženy