newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jahody pro zdraví i krásu

 
Jahody pro zdraví i krásu

Čerstvě natrhané zralé jahody jsou jedním z nejlepších darů přírody - jsou sladké, chutnají ohromně a obsahují výjimečně málo kalorií. V šálku jahod je pouhých 45 kalorií -188kJ, celkem zajímavé množství, které může udržet vaší štíhlou postavu. Věděli jste, že třešně, hroznové víno a jahody obsahují velmi prospěšnou kyselinu ellagovou?

 

 

Jahody jsou výborným zdrojem vitamínu C - zmiňovaný jeden šálek jahod obsahuje 82mg, což je 120 procent denní doporučenné dávky tohoto vitamínu. A nejen to, jsou bohaté i na vlákninu, které je v jednom šálku 2,2g.

koš jahodA jestli ani toto není dostatečný důvod rezervovat jahodám místo v potravinové síni slávy, skutečnost, že obsahují kyselinu ellagovou, je dělá skutečně velmi speciálními. Pouze dva jiné druhy ovoce - hroznové víno a třešně - obsahují tuto zvláštní látku, která, jak se ukázalo, zneškodňuje syntetické i přirozeně se vyskytující karcinogeny a brání jim přeměnit zdravé buňky v nádorové.

Vitamín C pomáhá chránit před vývojem různých typů zhoubných nádorů. Jako silný antioxidant zabraňuje vitamín C oxidaci LDL neboli ,,špatného" cholesterolu, který je jedním z faktorů vzniku arterosklerózy. Vláknina je důležitá pro funkci střeva a chrání před vznikem zhoubných nádorů tlustého sřeva a konečníku. Kyselina ellagová může pomáhat předcházet zhoubným nádorům tím, že inaktivuje karcinogeny, než mohou vykonat svou špinavou práci.

Domácí plěťové masky

Základní jahodová pleťová maska se vyrobí z osmi jahod a třech lžic medu. Stačí je jen rozmačkat v mističce a pořádně promíchat s medem. Masku naneseme na očištěný obličej a necháme působit necelou čtvrt hodinku. Poté tvář opláchneme, osušíme a namažeme oblíbeným krémem. Pozor, pokud zkoušíte jahody poprvé, raději si je naneste nejdřív na jemnou pokožku v podpaždí a sledujte, jestli se neobjeví nějaká alergická reakce.jahody maska

Domácí pleťová maska pro suchou a normální pokožku bude vyžadovat ještě nějaké “mazadlo.” K osmi jahodám, dvou lžícím medu si ještě přidáme lžíci mandlového nebo jojobového oleje (pokud použijeme sezamový, tak výsledek bude účinkovat i proti vráskám) a přikápneme osm kapek čisté citronové nebo limetkové šťávy. Dále už jen vše rozmačkáme, rozmícháme, naneseme a necháme tentokrát účinkovat pět minut. Poté pleť ošetříme jako ve výše uvedeném případu.

Poslední návod je určen jen pro suchou a poničenou pleť. K rozmačkaným pěti jahodám vmícháme dvě lžíce medu a půl lžíce dobrého bílého jogurtu (čili ne light) nebo tučnější zakysanou smetanu. Tuto masku necháme účinkovat deset minut a poté opláchneme teplou vodou, osušíme a ošetříme.

Hloubková očista

Pokud chceme udělat pleti dobře a vyčistit jí do hloubky, tak vmícháme do ušlehaného bílku 3 lžíce jahodové šťávy, 1 lžičku mléka, špetku jedlé sody a směs naneseme na obličej, krk i dekolt. Na zanícené póry i černé tečky platí samotné, vidličkou rozmělněné plody. Kaší potřeme problematické partie a po 15 minutách smyjeme vlažnou minerálkou nebo odvarem z heřmánku.

www.realityprozeny.cz

Recepty: www.prostezdravi.cz

Foto: Pixmac

2013.07.02 | Vendula Králová | přečteno: 30047x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: jahody přírodní kosmetika

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Soutěž s AP Servisem o prostředky značky Wpro, které provoní vaši domácnost

Soutěž již byla ukončena. Děkujeme za účast a gratulujeme výhercům! ...
 
celý článek | Admin | 2016.04.07 | přečteno: 30064x

Outdoorové boty- na co se zaměřit při jejich výběru?

Trávit volný čas venku je báječným způsobem, jak si odpočinout a zregenerovat tělo i mysl od každodenního shonu. Outdoor...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2022.11.22 | přečteno: 30146x

Pleťové sérum podpoří vaši snahu o dokonalou pleť

Staráte se poctivě o svou pleť, dopřáváte jí pravidelné mazání denním a nočním krémem, občas ji potěšíte pleťovou mas...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.04.04 | přečteno: 30114x

Milujete kuskus nebo bulgur? Zkuste je obměnit za slzovku – je vhodná i pro celiaky

Pokud přemýšlíte, co lehkého a zdravého uvařit k obědu, často je jasnou volbou například kuskus, bulgur, pohanka, jáhly ...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.11.18 | přečteno: 30169x
 

Portál pro ženy