newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Chia semínka nejen na snídani

 
Chia semínka nejen na snídani

 

Už vás omrzely vaše klasické snídaně? Hledáte nové nápady a inspiraci? Něco co nemusíte vařit, snídaně je zdravá a rychle připravená a ještě si pochutnáte? Potom jsou tu i pro Vás chia semínka!

 

 

Chia semínka jsou jednou z účinných, funkčních a výživných potravin, jsou vynikajícím zdrojem vlákniny plným antioxidantů a bílkovin, obsahují velké množství vitamínů a minerálů a platí za nejbohatší známý rostlinný zdroj esenciálních mastných kyselin. Chia semínka obsahují 32 % tuku, z toho je 60 % omega-3 alfa-linolenové kyseliny.

Chia vám poskytnou dávku energie, která vás bude doprovázet několik hodin, podobně jako aztéckým bojovníkům, které jediná lžíce udržela aktivní a ve střehu po celý den. Vzhledem k tomu, že chia semínka absorbují poměrně velké množství vody a současně mají hodně rozpustné vlákniny, pomáhají velice pozvolna uvolňovat energii z nerafinovaných sacharidů do krevního oběhu. Navíc absorbují poměrně velké množství vody a mají hodně rozpustné vlákniny a pomáhají velice pozvolna uvolňovat energii z nerafinovaných sacharidů do krevního oběhu. Lidské tělo může trávit Chia semínka velice snadno. Semínka pomáhají i k trávení dalších potravin tím, že obsahují velké množství vlákniny (asi 7 g v porci). Také podporují pravidelné vyprazdňování. Chia semínka se dají používat do koktejlů, polévek, kaší, krekrů a dezertů. Jsou také skvělým zahušťovadlem. Nejsou náročné na skladování a vydrží v suchu dlouhou dobu, aniž by se kazila.

Historie

Chia semínka (Salvia hispanica L.) byla hlavním zdrojem potravy pro americké domorodce po celá staletí. Aztéčtí válečníci jedli chia při válečných výpravách. Indiáni z jihozápadu Severní Ameriky, kteří putovali za obchodem od řeky Colorado až k Tichému oceánu, jedli chia semínka smíchaná s vodou.

Použití Chia semínek

Semínka lze namočit a už po pěti minutách se vytvoří hutný želatinový gel, který je základem pro studenou snídaňovou kaši. Semínka můžeme přidávat i bez namočení přímo do koktejlu. Můžete je také pomlít na jemný prášek a ten používat jako pojivovou a zahušťovací ingredienci. Chia najdou široké uplatnění i při přípravě mnoha dalších pokrmů – např. do chlebů, buchet, na saláty. Zvlášť v období vrcholícího jara nám příroda začíná nabízet bohaté možnosti ve výběru ovoce – a právě čerstvé ovoce je do chia kaše skvělé (a už nakrájené nebo namixované). Navíc můžeme přidat med nebo palmový kokosový nektar, skořici, kakaový prášek, zázvor, kakaové boby, ořechy, slunečnicová nebo konopná semínka, proteinový prášek, … zkrátka co máme zrovna po ruce nebo co je nám po chuti. V zimě se dá čerstvé ovoce snadno nahradit sušeným.

Chia semínka mají:

  • více omega-3 než losos
  • více antioxidantů než čerstvé borůvky
  • více vlákniny než ovesné vločky
  • více vápníku než mléko
  • více bílkovin, vlákniny a vápníku než lněné semínko
2013.05.26 | Alice Drápal Audyová | přečteno: 9519x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: BIO; zdravá výživa; gastronomie

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Vánoční osvětlení pro dokonalé kouzlo Vánoc

Také jste si už všimly, že se obchodní domy pomalu začínají odívat do vánočního hávu? Nejspíš ano, ono jde jen těžko ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.10.19 | přečteno: 12239x

Vánoční vídeňské trhy

Vánoce a Advent se kvapem blíží! Pro milovníky nakupování a Vánoc mám dobrou zprávu. Již od poloviny listopadu je možné ...
 
celý článek | Petra Zápotočná | 2017.11.16 | přečteno: 1997x

Máte rádi výzvy? Máme pro vás tři saunové!

V poslední době jako by se s nejrůznějšími výzvami roztrhl pytel. My dali dohromady hned tři, které souvisí se saunov...
 
celý článek | Admin | 2015.09.30 | přečteno: 12030x

Partneři

Spolupracujeme s partnery: ...
 
celý článek | Superadmin | 2014.01.18 | přečteno: 12477x
 

Portál pro ženy